Rubriky
Zprávy

Smrtící únik jedovatého fenolu policie vyšetřuje jako nedbalost

Krajští kriminalisté zahájili úkony trestního řízení v souvislosti se čtvrtečním únikem jedovatého fenolu v areálu děčínské firmy Chemotex. Zranil sedmnáct lidí, z nichž jeden později v nemocnici zemřel. Policie havárii vyšetřuje jako podezření z obecného ohrožení z nedbalosti.

„U zemřelého jednačtyřicetiletého muže byla nařízena soudní pitva ke zjištění přesné příčiny smrti,“ informovala v pátek policejní mluvčí Veronika Hyšplerová.

Zda policie podezřívá z nedbalosti někoho konkrétního, zatím neuvedla.

Kriminalisté si podle Hyšplerové v nejbližší době vyžádají k případu vypracování odborných znaleckých posudků.

Jedovatý fenol unikl krátce před osmou hodinou ráno z hadice, která praskla při přečerpávání z autocisterny do zásobníku (o havárii více zde).

V areálu chemičky zasahovaly celé dopoledne všechny složky integrovaného záchranného systému.

Hasiči společně s policisty při příjezdu na místo evakuovali všechny lidi z nebezpečné zóny. Sedmnáct dělníků látka poleptala a nadýchali se jí.

Zdravotnická záchranná služba všechny převezla do nemocnic v Děčíně, Ústí nad Labem, Litoměřicích a České Lípě.

Nadále vážný je i stav dalšího zraněného
Jeden ze dvou nejvážněji zraněných musel být letecky transportován do ústeckého traumacentra. Jednalo se pravděpodobně o řidiče cisterny, kterého se zdravotníkům podařilo po 45 minutách oživit, ale odpoledne v nemocnici svým poraněním podlehl.

Ani stav druhého velmi vážně zraněného není podle lékařů uspokojivý. „V děčínské nemocnici u jednoho muže opakovaně selhávají životní funkce. V těžkém stavu je proto připojen na přístrojích,“ sdělil iDNES.cz mluvčí společnosti Krajská zdravotní Ivo Chrástecký.

Další tam umístěný poleptaný pacient podle jeho slov není v ohrožení života, ale v nemocnici dál zůstává.

Dvě ženy hospitalizované v ústecké Masarykově nemocnici, které se intenzivně nadýchaly výparů, ale neměly zjevné potíže, byly dnes přeloženy na standardní pokoj.

„Pět mužů, kteří museli dýchat kyslík a leželi na standardních lůžkách na odděleních, by mělo být dnes propuštěno domů,“ dodal Chrástecký.

O propuštění dvou žen do domácího ošetřování, u kterých měli zdravotníci podezření na otravu fenolem, uvažují i lékaři nemocnice v Litoměřicích.

Kritické místo je už dekontaminované
Hasiči v areálu provedli nezbytná opatření a zamezili dalšímu úniku nebezpečné látky. Zasažené místo bylo ještě ten den dekontaminované.

Mimořádnou událostí se kromě policie zabývá i Státní úřad inspekce práce.

Policisté, Česká inspekce životního prostředí i děčínská radnice ujistili veřejnost, že fenol neunikl do ovzduší mimo areál firmy ani nepronikl do vody a že další riziko nehrozí.

Autor: Vladimír Vacula
Zdroj: https://usti.idnes.cz/