Rubriky
Zprávy

Při přečerpávání nebezpečné látky z cisterny, došlo k jejím úniku

V průmyslovém areálu v Děčíně unikl ve čtvrtek ráno z cisterny nákladního auta fenol. Sedmnáct lidí se jedovaté látky nadýchalo a poleptala je. Velmi vážně zranění byli dva, jeden z nich odpoledne v nemocnici zemřel.

„Zraněné lidi z chemičky jsme odvezli do nemocnic v Děčíně, České Lípě, Litoměřicích a Ústí nad Labem. Především se jedná o kombinaci poleptání látkou a nadýchání,“ řekl iDNES.cz mluvčí krajské záchranky Prokop Voleník.

Těžce poraněného řidiče cisterny transportovala helikoptéra do ústeckého traumatologického centra.

„Oživovali jsme ho skoro tři čtvrtě hodiny, nakonec se muže podařilo resuscitovat,“ dodal Voleník.

Mluvčí Krajské zdravotní Ivo Chrástecký pak potvrdil, že nejvážněji zraněný muž odpoledne v ústecké nemocnici zemřel. Blíže jej identifikovat nechtěl, nejvíce zasažený byl ale řidič.

Havárie se stala po půl osmé v areálu firmy Chemotex v městské části Boletice v Tovární ulici.

„Po příjezdu na místo vytyčili hasiči nebezpečnou zónu, evakuovali všechny zaměstnance a v krátké době se jim také podařilo zastavit únik fenolu,“ informoval mluvčí Hasičského záchranného sboru Ústeckého kraje Lukáš Marvan.

Zaměstnance potřísnila vařící látka
Podle ředitele Chemotexu Josefa Urbánka se v inkriminovaný okamžik u cisterny nepohyboval nikdo, kdo by tam neměl co dělat.

„Pro zaměstnance, které vařící fenol potřísnil, to muselo být velmi nepříjemné,“ vyjádřil šéf chemičky lítost nad důsledky havárie, která přivodila lidem zdravotní problémy.

Zranění jsou převážně pracovníci Chemotexu. Firma má více než dvacetiletou zkušenost s výrobou v oblasti průmyslové chemie, kosmetiky a drogerie.

Praskla hadice při čerpání
„Při přečerpávání fenolu z cisterny do zásobníku se protrhla hadice. Zítra má přijet firma, která bude místo dekontaminovat,“ uvedla mluvčí děčínského magistrátu Markéta Lakomá.

Hasiči zásah v areálu podniku před polednem ukončili.

Podle sdělení pracovníků České inspekce životního prostředí nebezpečný fenol nepronikl do kanalizace ani povrchových vod.

„Chceme ujistit veřejnost, že látka neunikla do ovzduší mimo areál firmy a že ani další riziko nehrozí,“ prohlásila Veronika Hyšplerová, mluvčí krajské policie, která událost vyšetřuje.

Zdroj: http://usti.idnes.cz
Autoři: Vladimír Vacula, Andrea Angermannová