Rubriky
Sport Zprávy

Preview před zápasem BK ARMEX Děčín – DEKSTONE Tuři Svitavy

Po vítězství v televizní předehrávce 4. kola nad týmem Opavy čeká na basketbalisty Děčína další domácí duel, a to proti černému koni soutěže, svitavským Turům.

Ti před sezónou šikovně doplnili svůj kádr o několik tuzemských hráčů (mimo jiné o exděčínského Luboše Striu) a dva cizince, z nichž se povedl především příchod Američana Garreta Kerra, který pilně sbírá double-double za body a doskoky, což se mu v lize povedlo již osmkrát ze 17 odehraných zápasů. Během sezóny opustili Tury chorvatský hráč Ozren Pavlovič a české křídlo Jan Špaček, naopak v závěru základní části dorazila do Svitav zvučná posila, americký pivot Brenton Petway, který si před třemi lety zahrál euroligové finále za Olympiakos Pireus. A Svitavští byli nakonec za svoji snahu odměněni 5. místem po základní části, což znamená účast v nadstavbové skupině A1.

Tuři sice prohráli první tři duely sezóny (hned na úvod padli v Děčíně), ale pak získali skalp Pardubic, dvakrát porazili Olomoucko a doma přehráli i Opavu. Na druhou stranu ale dvakrát podlehli Kolínu, poté dokonce prohráli jako jediní s posledním Jindřichovým Hradcem, a v posledním kole základní části padli na Folimance 101:94. Ve skupině A1 zatím Svitavy prohrály v Nymburku těsně 73:69 a doma jasně s Pardubicemi 74:97 (nejlepší střelci Svitav: Slezák 13, Roseboro 13, Stria 11). Tyto nezdary ale Tuři proložili prvním medailovým úspěchem klubu, když v boji o bronz v letošním Českém poháru mužů porazili Válečníky 81:65.

Svitavy bodově táhne trojkař Pavel Slezák, který v průměru dává 14,6 bodu na zápas. Druhým dvojciferným střelcem je Kerr s průměrem 13,2 bodu a 9 doskočených míčů na zápas. Průměr přesně deset bodů na duel má slovenský rozehrávač Roman Marko, který přidává přes 6 asistencí. Nebezpeční jsou ale i Američané Smithson (9,4 bodu na zápas) a Roseboro (9,2) a čeští borci Puršl (8,4) s Jelínkem (7,6). Jak je vidět trenér Lubomír Růžička má opravdu silný kádr a Děčany čeká další těžký zápas.

Vzájemné zápasy v základní části KNBL:
BK ARMEX Děčín – DEKSTONE Tuři Svitavy 83:81
Nejlepší střelci: Pomikálek 15, P. Houška 15, Šiška 13 – Kerr 18, Roseboro 17, Slezák 14.
DEKSTONE Tuři Svitavy – BK ARMEX Děčín 83:69
Marko 16, Slezák 16, Kerr 15 – P. Houška 18, Šiška 13, Pomikálek 11.

Zápas o 3. místo v Českém poháru:
DEKSTONE Tuři Svitavy – BK ARMEX Děčín 81:65
Slezák 21, Roseboro 14, Kerr 14 – Pomikálek 14, Feštr 12, P. Houška 9.

Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta