Rubriky
Kultura Zprávy

Jeden svět v Děčíně: deset dokumentů a mnoho jedinečných hostů

Debatovat se soudcem o exekucích, filozofem a etikem o současných technologických možnostech lidské reprodukce nebo primátorkou a ženami z Rady města Děčína o postavení žen v politice – to jsou jedny z možností, které nabízí děčínský festival Jeden svět 2017. Slavnostní zahájení proběhne již tuto neděli 19. 3. od 18 hodin a projekce budou pokračovat po celý následující týden.

Hned v rámci slavnostního zahájení bude možnost zapojit se do debaty s režisérkou filmu Děti online, který pojednává o vyrůstání dnešních dětí ve virtuálním světě. Po promítání tak bude následovat prostor pro vaše otázky na Kateřinu Hager, ale i na dětskou psycholožku Moniku Ihnátkovou. V pondělí bude následovat film Ada na radnici, který se zaměřuje na přerod barcelonské aktivistky v kandidátku na post primátorky tohoto města. O tom, jaké to je být ženou v politice, bude následovat panelová diskuze s primátorkou města, Marií Blažkovou a dalšími ženami z městské rady: Hanou Cermanovou, Šárkou Zimovou Dostálovou a Dagmar Toncarovou. Naskytne se tak jedinečná příležitost zeptat se na otázky, na které se v běžném politickém životě nemáme možnost ptát.

Festival se bude konat až do soboty, kdy na každý den jsou připraveny zajímavé projekce a festivaloví hosté. V úterý proběhne projekce ve speciálním režimu babykino – odehraje se totiž od 16 hodin v prostoru kinokavárny s dětským koutkem, a tak na ní můžete přijít i s malými dětmi, které mají vstup zdarma. Promítaný dokument Epidemie svobody se bude věnovat velmi aktuálnímu tématu – očkování dětí. Za zmínku jistě stojí také čtvrteční film Future baby, který se zabývá problematikou lidské reprodukce, jejími etickými a právními hranicemi a po němž budeme debatovat s neurologem, filozofem a bioetikem Janem Paynem nebo páteční snímek Exekuce, kde budete mít možnost pohovořit se soudcem Krajského soudu, Pavlem Suchým.

Dokumenty nabitý týden plný zajímavých hostů proběhne 19. – 25. března a jeho podrobný program najdete na webu www.jedensvet.cz/decin nebo na Facebookovém profilu Jeden svět Děčín.