Rubriky
Zprávy

Pěstitelé opouštějí farmářské trhy v Děčíně. Vadí jim podoba tržnice

Trhy Masarykovo náměstíSpory s provozovatelem děčínských farmářských trhů způsobily, že je oblíbení pěstitelé začínají opouštět. Už odešli nejméně dva farmáři a další se k tomu chystají. Zlost pěstitelů a nyní i zákazníků přišla se změnou provozovatele trhů.

„Nakupovala jsem tam šest let, teď to vypadá, že trhy končí,“ zlobí se zákaznice Martina Bláhová.

Loni v říjnu město vypovědělo smlouvu Šárce Justové a nově je na Masarykově i Husově náměstí pořádá Adam Weber a jeho firma Český um.

„Dříve jsme platili nájem 250 korun denně všichni. Loni, když obě tržnice převzal pan Weber, mi cenu zvýšil na 350 a letos na jaře na 500 korun. Každý platí jinak, zelinář 600, řezníci 1 100 korun,“ kroutí nechápavě hlavou farmářka Eliška Malinová.

„V jiných městech platíme 100 až 200 korun a kde je to o něco dražší, máme parkoviště zdarma. V Děčíně ne, a ještě si ho někde musíme najít. Děčín je jednoznačně nejdražší,“ je přesvědčená Malinová

Kromě výše nájmu se farmářům z okolí Děčína nelíbí i to, že také o toalety musí škemrat v okolních restauracích, že podle nich není žádná propagace trhů nebo že musí prodávat od 9 do 16 hodin.

Nespokojení zemědělci se obrátili na město
„Jsem tu v šest, lidé nakupují dopoledne, po poledni zvadlou zeleninu neprodáte. Odpoledne musím být doma, pleju, zalévám. Do 16 hodin tam mohou stát překupníci, kteří s pořadatelem jezdí po všech trzích,“ říká zelinář Milan Krejza.

„Nás nepotřebuje, my mu to kazíme. Oni už prodávají česká rajčata a první stáčený med. Vždyť teprve vše kvete a z rajčat se prodávají sazenice! To ať si zkouší v Praze, ne tady na vesnici,“ nebere si servítky Krejza.

Nespokojení zemědělci už napsali otevřený dopis zastupiteli Václavu Němečkovi.

„Trhy jsou hlavně pro obyvatele a přitáhnout mají pěstitele z okolí. Budu chtít, aby zastupitelé problém řešili,“ sdělil Němeček.

Radnice to má v plánu. „Vyhověli jsme žádostem občanů na prodloužení prodejní doby, s panem Weberem jsme v kontaktu, situaci prověříme,“ řekla mluvčí města Markéta Lakomá.

Pořadatele trhů odchod prodejců mrzí. „Ceny ale nejsou jen za plochu, ale i za elektřinu či úklid. Prodejní doba je ve smlouvě s městem. Prodejci se musí přizpůsobit. Nebo mohou jít jinam,“ dodává Weber.

Autor: Andrea Angermannová
Zdroj: http://usti.idnes.cz/