Rubriky
Sport Zprávy

Preview před utkáním ČEZ Basketball Nymburk – BK ARMEX Děčín

nymburkVe středu 18. května odstartuje druhá finálová série mezi Válečníky a Nymburkem v řadě! Finále se hraje opět na tří vítězné zápasy systémem 1-1-1-1-1 s tím, že první, třetí (a případně i páté) utkání odehrají svěřenci Pavla Budínského na hřišti soupeře. Náš sok se představí ve 14. ligovém finále v řadě, navíc již dvanáctkrát za sebou slavili Benda a spol. zisk mistrovské trofeje.

Polabský celek v letošní sezoně znovu zasáhl do celkem tří soutěží a také opět vynechal Český pohár. A jak si svěřenci kouče Ginzburga v těchto soutěžích vedli, respektive vedou?

Kooperativa NBL:
V základní části KNBL obsadili Nymburští první příčku s bilancí deseti výher ku jedné porážce. Jediný nezdar zapsali obhájci titulu na začátku listopadu v devátém kole, kdy podlehli v Pardubicích o pět bodů 78:83.

Ve čtvrtfinále play-off vyřadili Středočeši hladce 3:0 na zápasy BOHEMILK Tuři Svitavy a stejným poměrem setnuli v semifinálové sérii i BK JIP Pardubice.

VTB liga:
Ve VTB lize se nymburské družině dařilo mnohem lépe než v loňské sezoně (v předchozím ročníku obsadil Nymburk až 14. příčku a nepostoupil do play-off). V letošní sezoně se svěřenci kouče Ginzburga do play-off probojovali, když po základní části obsadili s bilancí 16×14 osmou příčku. Ve čtvrtfinále narazila družina okolo Jiřího Welsche na CSKA Moskva, s nímž vypadla poměrem 0:3 na utkání.

FIBA Europe Cup:
Ve FIBA Europe Cupu se Nymburku do play-off nepodařilo postoupit. Putování Středočechů touto soutěží skončilo ve skupině P, ve které obsadili nepostupové třetí místo.

Do letošního finále se děčínští hráči probojovali po čtvrtfinálovém vyřazení USK Praha (3:1 na zápasy) a semifinálové bitvě s Ariete Prostějov (3:1).

S Nymburkem se hráči Děčína střetli v základní části Kooperativa NBL (stejně jako ostatní celky) pouze jednou a navíc v domácím prostředí. V dohrávce 14. kola tuzemské nejvyšší basketbalové soutěže podlehli svěřenci Pavla Budínského na začátku března – bez zraněného rozehrávače Tomáše Vyorala – Nymburku 62:100 (nejlepší střelci: Pomikálek 20, Šiška 12 – Hruban 16, Randle a Dixon po 15).

Top skóreři Nymburka v letošní sezoně Kooperativa NBL:
Michael Dixon – 14,8 bodu a 4 asistence na zápas
Chasson Randle – 14,5 bodu na utkání; střelba 3 b. 53,1% (81/43)
Vojtěch Hruban – 10,8 bodu na zápas

Ladislav Faltin
Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta