Rubriky
Zprávy

Do děčínského útulku lidé přinesli za tři týdny tři liščata. Dvě zbytečně

liscata_www.neviditelnycert.czDo děčínského útulku pro opuštěná zvířata lidé přinášejí stále více divoce žijících zvířat. Za mřížemi útulků končí kvůli lidskému soucitu hlavně mláďata, která se zdají být opuštěná. Za poslední měsíc přinesli lidé do zařízení pro psy a kočky už tři liščata. Jen jeden lišák přitom potřeboval pomoc, aby nezemřel.

Přehrajte si celý příspěvek

Lišáka Filipa našli dehydrovaného v zahrádkářské kolonii v Děčíně. Bez pomoci by nepřežil, nový domov našel u myslivce Jakuba Bartáka. Za poslední měsíc ale přinesli lidé do útulku další dvě liščata.

„Vůbec mu nevadí, že ho lidé odchytli, pořád je to divoká šelmička,“ dodává pracovnice útulku, zatímco čistí klec s novým liščím přírůstkem. Na nezvyklé obyvatele si musí zvykat i sami pracovníci útulku.

Jen podívat, nedotýkat!

„Je fakt, že léta jsme to tady neměli, že bychom tady měli tolik divokých mláďat, tohle je za 15 let, co tu jsem, poprvé,“ podivuje se vedoucí útulku Evelyne Jahelková. Podle ní může za nárůst divokých zvířat, která lidé seberou v lese, neznalost a soucit, který není na místě.

S vedoucí děčínského útulku souhlasí také hajný František Pažout: „Je to nejhezčí období v lese, to jaro. Les je plný mláďat, tak bych žádal všechny návštěvníky, když něco takového objeví, ať se podívají, ale nebrat to.“

Matky totiž nechávají svá mláďata samotná úmyslně. „Všechny matky mláďat se chovají tak, že to mládě uloží, chodí je krmit, a ta mláďata jsou samotná,“ dodává Pažout.

Pomoc jen pro zraněná zvířata

Volat městskou policii nebo útulek by měl člověk až v případě, že je zvíře viditelně poraněné, o něj se pak postarají záchranné stanice.

V extrémním případě může hrozit mláďatům, kterých se nemá kdo ujmout, i utracení. Doma to totiž nikdo chovat nemůže,“ upozorňuje na drastický následek dobře míněného činu Evelyne Jahelková.

V České republice funguje 32 záchranných stanic. Starají se nejčastěji o zvířata sražená auty či popálená elektrickým proudem. Jen za loňský rok pomohly v celé republice 19 000 zraněným či jinak handicapovaným zvířatům.

Autor:  Daniela Pilařová
Foto: www.neviditelnycert.cz