Rubriky
Sport Zprávy

Prvotní návrh systému II. NHL se ruší. Budou tři skupiny

hokej milevskoVčera se v Praze konal každoroční aktiv druholigových klubů, kterého se zúčastnili také představitelé ČSLH, a na němž se měl posvětit návrh herního modelu pro nový ročník druhé ligy. Vše je ale nakonec jinak, než bylo před pár dny avizováno. Původně navrhovaný osmiskupinový model byl přehlasován a třetí nejvyšší soutěž se vrací ke třem skupinám. Přihlášku do soutěže nepodalo Velké Meziříčí, čeká se na to, jak dopadne situace kolem Břeclavi. V tomto ohledu by mělo být jasno do konce týdne.

Osmiskupinový model vzal za své v momentu, kdy se do ligy nepřihlásil jeden z loňských vítězů kvalifikace o 2. ligu z Velkého Meziříčí. Další velký otazník visí nad tím, jak to nakonec bude s licencí, která stále ještě patří Břeclavi. Majitel Lvů sice již před nějakým časem oznámil, že u Dyje se druholigový hokej letos hrát nebude, zda se ale podaří najít kupce nebo licence prostě „propadne“, v tuto chvíli není známo a zástupci břeclavského klubu musí do konce tohoto týdne dát jasné stanovisko.

Jestli bude mít třetí nejvyšší česká soutěž v ročníku 2016/17 třicet nebo jedenatřicet účastníků se tedy teprve rozhodne, co je však jisté již dnes, je to, že se po třech sezonách bude opět rozdělena na tři skupiny – Západ, Střed a Východ. Ani tentokrát se však nebude hrát jedním společným herním systémem.

Obě „české“ skupiny Západ a Střed budou mít deset týmů a základní část nabídne 36 utkání (čtyři kola systémem každý s každým doma – venku – doma – venku). Moravská skupina bude rozdělena na dvě podskupiny s názvy Sever a Jih.

Do play-off postupuje ve všech třech skupinách tradičně první osmička. Na Moravě bude vyřazovací část probíhat klasicky, české týmy budou mít trochu odlišný model. První kolo play-off se bude hrát v rámci skupin Západ i Střed zvlášť klasickým systémem (1 – 8, 2 – 7, 3 – 6, 4 – 5). Další kola (čtvrtfinále a semifinále) se již budou hrát křížem skupin Západ a Střed. Do kvalifikace o WSM ligu postoupí vítěz moravské části a oba finalisté českých skupin Střed a Západ.

První a poslední kolo vyřazovacích bojů se bude ve všech skupinách hrát na čtyři vítězné zápasy, druhé kolo pak jen na tři vítězství. Do krajské soutěže spadnou dvě mužstva. Prvního Černého Petra bude mít poslední tým moravské skupiny, o toho druhého se spolu utkají nejhorší mužstva skupin Západ a Střed v souboji o udržení, hraném na tři vítězné zápasy.

Novinkou je to, že v základní části se bude pětiminutové prodloužení hrát ve třech hráčích na každé straně, v play-off se bude hrát prodloužení na 10 minut 4 na 4. Platí nadále limit pěti cizinců, kteří mohou nastoupit do utkání, stejně tak se nemění pravidlo, že do play-off může nastoupit jen hráč, který odehraje minimálně polovinu základní části. Deadline pro přestupy hráčů, kteří budou moci nastoupit do play-off, je 15. prosince 2016. Začátek sezony je naplánován na středu 14. září 2016, poslední kolo základní části se odehraje 4. března 2017.

Rozdělení druholigových skupin
Skupina Západ: Děčín, Jablonec, Vrchlabí, Trutnov, Bílina, KoBra Praha, Řisuty, Klatovy, Klášterec, Sokolov.

Skupina Střed: Pelhřimov, Žďár n. Sázavou, Havl. Brod, Kolín, Nymburk, Tábor, Písek, M. Budějovice, J. Hradec, David Servis Č. Budějovice.

Skupina Východ: Sever: Poruba, Opava, Karviná, Kopřivnice / Nový Jičín / Šumperk (dva z této trojice). Jih: Vsetín, Valašské Meziříčí, Brno, Hodonín, Kopřivnice / Nový Jičín / Šumperk (jeden z této trojice). Případně Břeclav.

zdroj: shkhodonin.cz/HC Děčín