Rubriky
Dětem Kultura Turisti Zprávy

Na Den dětí s národními parky možná přijde i rys

den_deti_s rysemČeské Švýcarsko, 18. 5. 2015 − Dne 23. května 2015 proběhne v areálu Správy národního parku České Švýcarsko od 14.00 do 17.00 Den dětí s národními parky. Pro účastníky je přichystaných téměř 20 rukodělných dílen, které povedou certifikovaní i necertifikovaní výrobci regionálních produktů. Účastníci si budou moci vyzkoušet výrobu čokoládového bonbonu, bezové zvonkohry, propolisové masti, housenky z ponožky, dřevěného knoflíku, šperků, škvořího domečku a dalších zajímavých produktů. Tradičně nebude chybět ani loutková pohádka, příběh „O lesněnce“ v podání libereckého divadla Na cestě je pro diváky připraven od 15.00 hodin.

Novinkou je letos přednáška o rysech ostrovidech, která začíná od 14 a od 16 hodin. Počet účastníků je však omezený a na přednášku je nutné se s předstihem přihlásit (Kontakty pro přihlášení: j.juda@npcs.cz, +420 737 276 863). Přednášející během ní kromě poutavého vyprávění o těchto pozoruhodných šelmách představí účastíkům také živého rysa jménem Blondýn.

“Účast rysa bude záviset především na jeho náladě,” říká Jakub Juda z oddělení vztahů s veřejností Správy národního parku České Švýcarsko, a dodává: „Pokud rys nebude na přednášku v dobrém rozpoložení, organizátoři jeho účast odvolají, přece jen se jedná o dost velkou šelmu a bezpečnost všech zúčastněných stojí na prvním místě. I v takovém případě by si však účastníci neměli přednášku nechat ujít, je připravena velmi poutavým způsobem a jistě zaujme i tak.“

Celá akce je realizována v rámci oslav patnáctého a pětadvacátého výročí založení národních parků České a Saské Švýcarsko a Evropského dne chráněných území s mottem letošního roku „Žijeme tu spolu“.

Zdroj: www.npcs.cz