Rubriky
Zprávy

V Krásné Lípě protestovali postižení proti výroku Zemana o inkluzivním vzdělávání

pivovar_falkenstein_krasna_lipa_alesoV Krásné Lípě na Děčínsku dnes asi tři desítky postižených protestovaly během návštěvy prezidenta Miloše Zemana proti jeho výrokům o nevhodnosti inkluzívního vzdělávání. Happening nazvali organizátoři Bubnování za duševní zdraví pana prezidenta. Zeman už dříve uvedl, že inkluze je neštěstí pro obě skupiny: zdravé i hendikepované.

„Chtěli jsme mu svoji praktickou zkušeností dokázat, že jedině inkluze je cesta k tomu, aby zde hendikepovaní žili normální život. A že nejen do škol, ale i do práce chodí naši klienti mezi zdravé lidi a dokonce i bydlí mezi zdravými lidmi,“ řekla ČRo jedna z organizátorek happeningu Monika Lampová.

Prezident Miloš Zeman při odjezdu z jednání s podnikateli přišel mezi protestující a zopakoval jim svůj názor na inkluzivní vzdělávání.

„Jsou děti, které stačí tempu běžného vyučování, a jsou děti, které tomuto tempu nestačí. Ale problém je, co se stane s dětmi, které nestačí tempu vyučování. A já vám říkám, a je to můj názor, že budou nešťastné, protože ostatní děti se jim budou posmívat a budou je šikanovat. A to je něco, co tyto děti může trápit,“ řekl prezident.

Podle Lampové Miloš Zeman na závěr svého monologu postižené zklamal. „Pan prezident se na nás podíval a řekl: jak se tak na vás dívám, tak jste prostě děti. To nám vyrazilo dech. Protože mezi námi stáli lidé jen dospělí. A tento způsob diskuse se mi nezdá vůbec správný,“ zdůraznila.

Monika Lampová je ředitelkou rumburské Agentury Pondělí a postiženým lidem ze Šluknovského výběžku se věnuje už řadu let. Práce s hendikepovanými ji prý hodně obohacuje.

„Takže slovům pana prezidenta opravdu nerozumím. Protože kdyby už žáci i studenti z obou skupin chodili dohromady do škol, tak by nevznikala nijaká diskriminace, poznali by se, nebáli se navzájem a mohli jsme vedle sebe fungovat. A toto jsme chtěli panu prezidentovi dnes dokázat,“ zdůraznila Lampová.

Autor: Vladimír Kroc (vlk), bre
Zdroj: www.rozhlas.cz/sever