Rubriky
Dětem Kultura Turisti Zprávy

Prázdninové muzeum láká děti i dospělé

potter muzeumPrázdniny se pomalu přehouply do druhé půlky a děčínské muzeum má stále návštěvníkům co nabídnout. Několik zajímavých výstav pro děti i dospělé je k vidění nejen v muzeu, ale i v muzejní expozici na děčínském zámku.

Především sběratelská výstava Mudlům vstup povolen aneb Vítejte ve světě Harryho Pottera láká do Oblastního muzea v Děčíně nejmenší návštěvníky. Avšak i mnozí dospělí si ve výstavě rádi připomenou své harrypotterovské období. To, že se pohádkový svět s příchodem Harryho Pottera proměnil, je jasné. Avšak na samém začátku, s vydáním první knihy o čarujícím chlapci, nikdo nepředpokládal, jakým fenoménem se Harry Potter stane. Oslovil lidi na celém světě, a neminul ani naši českou kotlinu. Nepřeberné množství sběratelských i unikátních předmětů ze světa kouzel si tak můžete prohlédnout na jedinečné výstavě v děčínském muzeu.

Unikátní výstava Gotické umění na Děčínsku, instalovaná v muzejní expozici na děčínském zámku, představuje to nejlepší, co bylo zachováno z období gotiky na Děčínsku nejen ve sbírkách muzea, ale i ve sbírkách Národní galerie v Praze, Severočeské galerie výtvarných umění v Litoměřicích či ve sbírkách Biskupství litoměřického. Soubor čtyř desítek gotických soch je doplněn o dokumentaci dalších artefaktů z období gotiky (kamenické prvky, zvony, drobná keramika, typáře apod.), podávajících ucelený přehled o tomto uměleckém slohu. V prodeji je také více než stostránkový katalog Gotické umění na Děčínsku s odbornými texty a profesionálními fotografiemi za cenu 180 Kč, který si můžete objednat i prostřednictvím muzejního e-shopu.

Nejnovější výstava s názvem Plastikové modelářství v Československu 1968 – 1989 přibližuje návštěvníkům plastikové modelářství v podobě, ve které již neexistuje. Dobu, kdy pár modelů slepil prakticky každý kluk a všichni netrpělivě očekávali nové číslo ABC. Základ výstavy tvoří modely, krabičky a plánky, které pocházejí z uvedené doby. Autor výstavy rovněž nezapomněl připomenout historii československých firem v tomto oboru. Návštěvníci mohou rovněž soutěžit o stavebnice plastikových modelů v anketě s jednoduchou otázkou.

V muzeu je dále k vidění výstava srovnávacích fotografií s názvem Krajina Labských pískovců v proměnách času. Na snímcích mohou návštěvníci porovnávat historickou a současnou podobu našeho blízkého okolí. Například osady a obce Všemily, Vysoká Lípa, Srbská Kamenice a dalších oblíbených míst.

V dalších muzejních prostorech jsou vystaveny sběratelské předměty s tematikou motivů z díla renesančního malíře Albrechta Dürera. V expozici jsou k vidění mince, bankovky, grafické listy, medaile a mnoho dalších jiných předmětů.

Kromě zmíněných příležitostných výstav jsou v děčínském muzeu k vidění i stálé expozice věnované celkové historii města Děčína a ptactvu Děčínska. Nosnou výstavou děčínského muzea je expozice věnovaná vývoji lodní dopravy na Labi. Avšak ta v současné době prochází celkovou rekonstrukcí a je zpřístupněna částečně.

Zdroj: Ilona Rosenkrancová, Oblastní muzeum v Děčíně