Rubriky
Turisti Zprávy

Sokolí mláďata přišla o matku: Postarají se o ně “pěstouni”

sokoli hnizdoČeské Švýcarsko, 20. 5. 2014 – Pracovníci Správy národního parku České Švýcarsko v sobotu, 17. května 2014, odebrali z hnízda tři zhruba dvoutýdenní mláďata sokolů stěhovavých, poté co jejich matku ulovil výr velký. Jedno z mláďat, které bylo slabé, převezli do záchranné stanice. Zbývající dvě mláďata jsou v těchto dnech umísťována do stávajících sokolích hnízd v Českém Švýcarsku, a to v rámci běžného kroužkování mláďat. Dospělci je tak adoptují a zajistí jejich úspěšné vyvedení z hnízda.

“Skutečnost, že hnízdění neprobíhá tak, jak by mělo, jsme odhalili v rámci průběžného monitoringu,” říká Pavel Benda, ředitel Správy národního parku České Švýcarsko, a dodává: “Hnízdiště zvláště chráněných druhů kontrolujeme z bezpečné vzdálenosti pravidelně. V konkrétním případě by bez těchto kontrol mláďata jistě nepřežila.”

Okolnosti úhynu sokolí samice a následné záchrany mláďat byly velmi neobvyklé. “Velmi zvláštní bylo, že výr poté, co sokolici ulovil a částečně zkonzumoval, na hnízdě seděl a sokolí mláďata zahříval,“ popisuje situaci pracovník správy parku Václav Sojka, a pokračuje: “Můžeme se jen domnívat, zda se ve výrovi probudil mateřský pud. Každopádně jeho přítomnost na hnízdě trochu paradoxně přispěla k přežití mláďat do doby, než jsme je odebrali.”

Nyní mláďata putují ke svým pěstounům, jejichž vlastní mláďata jsou srovnatelně stará. První bylo umístěno do hnízda na Jetřichovicku v pondělí, 19. května 2014, a to v rámci plánovaného kroužkování mláďat na hnízdě. Podle prvních kontrol je sokoli – pěstouni přijali dobře a starají se o ně stejně, jako o vlastní potomky. Další mládě bude do nového hnízda umístěno v nejbližších dnech, třetí prozatím zůstává v péči záchranné stanice. Jakmile bude dostatečně silné, rovněž najde nový domov ve vhodném hnízdě.

Výr velký sedí na hnízdě s mláďaty sokola stěhovavého: Videozáznam z hnízda ze dne 16. 5. 2014. Výr je velmi dobře maskován, napravo od dvou mláďat. Třetí mládě je pod výrem a není na záznamu vidět. Záznam: Václav Sojka, softwarově stabilizováno 

Zdroj: www.npcs.cz