Rubriky
Zprávy

Oslava Labe zaplní děčínské Smetanovo nábřeží

Atraktivní akce Labe Love pro malé i velké návštěvníky, kterou pořádá Arnika Děčín, zaplní park na děčínském Smetanově nábřeží. Proběhne v neděli 8. července od 14 hodin a připraven je bohatý program. Zábavné odpoledne přinese nejen již tradiční koupání v řece, ale i piknik, hudbu, soutěže a kvízy pro děti, informace či dobrý čaj. Na druhou červencovou neděli totiž připadá Evropský den koupání v řekách. Hlavním cílem akce je užít si den v přírodě, oslavit řeku a upozornit na nutnost její ochrany. Připomene i v Děčíně, jak jsou voda a zdravé řeky v životě člověka důležité.

„Labe je fenomén Děčína a my chceme umožnit Děčíňákům, aby si kontakt svého města s řekou opravdu užili. Ve formě plážové párty je to již podruhé a nás baví, že to lidi baví. Tato akce je postavena na dobrovolné spolupráci pestré děčínské komunity, kde se setkávají lidé z neziskové sféry, ale také umělci nebo hudebníci. Je příjemné vidět, že jsou lidé ochotni udělat něco pro ostatní z lásky ke svému městu a ne jen za peníze,“ říká koordinátor akce Kamil Repeš z Arniky Děčín.

V 16 hodin pak přijde tzv. Big Jump – společný skok do vln řeky Labe.

Na nábřeží pod zámkem najdou návštěvníci v neděli kvízy a atraktivní dílny a soutěže, které nachystají MC Bělásek, CDS Slunečnice, Děčínská koalice pro pěší a cyklistickou dopravu a samozřejmě také sdružení Arnika. Po celé odpoledne nebude nouze ani o hudbu, zahrají DJ Sarc’O’Fucque, Černý pepr nebo kapela Dáma s lampou. Bude možné nahlédnout pod ruku budoucím malířům vedeným Dmitrijem Pljonkinem z galerie Artmaterial, zahrát si turnaj v pétanque za odborného dohledu Mr. TAO nebo obdivovat exhibiční jízdu na skateboardu, kterou předvede děčínský matador Jiří Puffer. Kudy vede Labská cyklostezka a co všechno je na ní možné potkat za regionální zajímavosti představí autor projektu labska-cyklostezka.cz Petr Špánek. Lidé se také mohou utkat o titul „Nejzajímavější plážový pár“, kdy organizátoři meze nekladou fantazii ani kostýmům. O občerstvení se bude starat Čajovna ve Vlnách.

Na místě bude také stánek Arniky, kde se lidé budou moci informovat o možnostech dalšího zlepšování soužití lidí a řeky, případně připojit svůj podpis pod petici Člověk a voda – za lepší zacházení s vodou. „Mezinárodní den koupání v řekách nemá jen upozornit na výhody koupání v přírodě. Přivádí lidi k zájmu o řeky a jejich okolí, k zamyšlení, co a jak udělat pro pestřejší život v řece a v jejím okolí,“ řekla vedoucí kampaně Člověk a voda Jana Vitnerová z Arniky.

Evropský den koupání v řekách – Big Jump – zastřešuje Evropská říční síť (European Rivers Network) a tradičně se jí účastní tisíce lidí na mnoha místech po celé Evropě. www.rivernet.org/bigjump

Projekt Labe – život s velkou řekou podpořil Státní fond životního prostředí.

1 komentář u „Oslava Labe zaplní děčínské Smetanovo nábřeží“

Komentáře nejsou povoleny.