Rubriky
Politika Zprávy

Kriminalita na Šluknovsku roste, lidem dochází trpělivost a kupují psy

 Prudce rostoucí kriminalita ve Šluknovském výběžku, kam realitní kanceláře vystěhovávají nepřizpůsobivé obyvatele, trápí starosty měst. Policistů v ulicích je kvůli vládním úsporám méně a méně, starostové hledají pomoc u strážníků. I lidé se krádežím brání, jak mohou. Kupují alarmy a nyní i psy.

„Za poslední půlrok si ke mně pro štěňata i dospělé psy přijely desítky lidí. Krádeže jsou tady problém. Kotce mám na jedné straně domu, na druhé mi stejně ukradli míchačku,“ popisuje každodenní realitu kynolog Jiří Štěrba z Krásné Lípy.

Recept na kritickou situaci, která se začala zhoršovat poté, co realitní kanceláře z celé země na sever vystěhovávají desítky nepřizpůsobivých obyvatel – převážně Romů – od června hledají i starostové.

Sdružení pro rozvoj Šluknovska v čele s jiřetínským starostou Josefem Zoserem proto na středu svolalo do Šluknova jednání a pozvali i šéfa krajské policie, poslance Jaroslava Foldynu, předsedu Výboru pro obranu a bezpečnost Parlamentu ČR Františka Bublana i organizace pro integraci sociálně vyloučených skupin obyvatelstva.

Je nejvyšší čas, za první čtyři měsíce tohoto roku proti stejnému období před rokem ve Šluknově vzrostl počet krádeží o 250 procent. Ve Varnsdorfu o 125 a v Rumburku o polovinu.

Strážníci z okolních měst se spojí

Lidé chtějí slyšet jediné, že policistů v ulicích bude víc. Jenže nebude, spíše naopak, ministerstvo vnitra kvůli prázdné státní kase musí šetřit.

„Starostové jsou zoufalí, pan Bublan dopředu oznámil, že v rozpočtu vnitro čekají další úsporná opatření. Dopředu se říká, že v ve Šluknovském výběžku, kde je nebezpečno, policie víc vidět nebude,“ řekl ve středu Foldyna.

Starostové se proto dohodli, že si alespoň vypomůže městská policie. Ve Varnsdorfu například nedávno řešili dva strážníci konflikt se 40 Romy v restauraci. Kvůli přesile raději vyklidili pole. Příště by jim přijeli kolegové z Rumburku, Vilémova a Šluknova.

To jsou čtyři městské policie, které v celém výběžku zbyly. Lidem dochází trpělivost a chtějí zastavení přílivu nepřizpůsobivých zajistit.

Proti přílivu Romů budou ve Varnsdorfu protestovat

„První, co je, že u všech domů montujeme alarmy, dvakrát za noc vyjíždíme se dívat, co se kde děje,“ zlobí se podnikatel, který si nepřál zveřejnit jméno. O snižování počtu státních policistů lidé v oblasti nechtějí ani slyšet, mají strach.

Starostové slýchají, že řádně platí daně a nikdo jim s jejich problémy nepomůže. „Politici lidem mažou med kolem úst, když tvrdí, že další pokles policistů nebude znát. To jsou jen kecy. Dokud nebudou na každém patníku, bude to čím dál tím horší,“ obává se Štěrba.

Podle Foldyny je nyní nejdůležitější dát lidem jistotu, že jejich bezpečnost se zlepší. „Musíme bezprostředně vyřešit, aby zde lidé neběhali s mačetami jako v Novém Boru. Obyvatelé musí vědět, co se pro to dělá,“ sdělil Foldyna, který se proto s dalšími starosty zúčastní páteční demonstrace nespokojených lidí ve Varnsdorfu.

Lidé zde budou protestovat proti přílivu Romů a chtějí slyšet recepty na boj s nárůstem kriminality. Na pomoc státu se asi spoléhat nemohou. Starostové již v květnu psali premiéru Nečasovi. „Poradili nám spoustu věcí, které už dávno děláme,“ posteskl si Josef Zoser.

Zdroj:http://zpravy.idnes.cz/kriminalita-na-sluknovsku-roste-lidem-dochazi-trpelivost-a-kupuji-psy-133-/domaci.aspx?c=A110817_185145_usti-zpravy_oks

 

 

1 komentář u „Kriminalita na Šluknovsku roste, lidem dochází trpělivost a kupují psy“

Komentáře nejsou povoleny.