Rubriky
Zprávy

Na Šluknovsku se přes zákaz radnic srotí lidé

Protesty kvůli napjaté situaci v regionu se v pátek odpoledne uskuteční v Rumburku a Varnsdorfu. A to i přesto, že je místní radnice nepovolily. Na bezpečnost v obou městech dohlídne 200 policistů, násilnosti ale neočekávají.

Rumburská radnice zakázala demonstraci, kterou na 17. hodinu svolalo sdružení Občanský odpor. Lužické náměstí si totiž již dříve zamluvila místní ČSSD. Počítá se s účastí radikálů, přítomnost potvrdili například členové Dělnické strany sociální spravedlnosti.

Ve Varnsdorfu neuspěl s žádostí pořádat shromáždění někdejší falešný poslanecký asistent Lukáš Kohout. I on však s občanským sdružením Zelené Ústecko nehodlá zákaz respektovat.

Násilnosti podle policie nejsou příliš pravděpodobné, i tak ale nasadí zhruba dvě stovky lidí. „Bezpečnostně se toho neobávám. Sledujeme extremistickou scénu a nasadíme i kompletní antikonfliktní tým i kynology,“ řekl ČTK policejní ředitel Ústeckého kraje Jiří Vorálek.

Policejní prezident Petr Lessy, který spolu s ministrem vnitra Janem Kubicem ve čtvrtek navštívil region, oznámil, že policejní posily zůstanou na severu Čech minimálně dva až tři týdny. Noc na pátek proběhla ve městech ve Šluknovském výběžku bez incidentů, informoval iDNES.cz mluvčí děčínské policie Vojtěch Haňka.

Na Šluknovsku v posledních týdnech panuje napjatá situace. V neděli ráno v Rumburku zaútočila skupina až dvaceti Romů na šest mladíků. Tři pachatelé jsou obviněni z ublížení na zdraví s rasovým podtextem. Další čtyři muže obvinila z výtržnictví. Na začátku srpna došlo k útoku v nedalekém Novém Boru.

Zdroj: jj iDNES.cz