Rubriky
Dětem Tipy na výlet Turisti Zprávy

Historickou tramvají ke slanému moři

Co je to za nápad? Ptáte se možná. Ke slanému moři a ještě šalinou? No, je to tak. Vyzkoušejte. Jeden víkend v nedalekém přímořském letovisku Bad Schandau vydá za týdenní dovolenou na italské riviéře. Nevěříte? Tak schválně. Abych nezapomněl – děti vezměte s sebou. Bude se jim to moc líbit.

Milovníci tramvají, obzvláště těch historických, mohou vyrazit na půlhodinovou jízdu do skal. Drncá to, škube, píská a hvízdá. Všude kolem velká sláva, vlaječky, cinkrlátka a fanfáry. Aby ne, první a jediná výletní tramvaj na světě co jezdí v národním parku ledasco pamatuje a příští víkend slaví neuvěřitelných 113 let. Na nedalekou skalní bránu „Kuhstall“ (a pak že Pravčická brána je jen jedna) je to z konečné  stanice cca. 30 min. chůze. Daleké výhledy ze skalních oken, které zde vytvořilo moře ohromí každého.

Moře jsme tak trochu nestihli, přišli jsme o 90 milionů let později. Nevěříte? Tak se přesvědčte a vezměte vaše ratolesti do zážitkového areálu Nationalpark Zentrum v Bad Schandau. Prožijete zde plno nečekané zábavy. Vaše děti z toho budou u vytržení – a nejenom oni. V kinosále na vás čeká řada filmů a prostorových videoprojekcí. Proletíte se nad krajinou v dobách křídového moře, sopečných vulkánů nebo neprůstupných kaňonů. Bezpečně nakouknete do obřího mraveniště a z napínavé noční expozice plné chrochtání a houkání se vám chtít taky nebude. Všude kolem plno obrázků, hračiček a srandiček. Vyzkoušejte si to na vlastní kůži, tolik zážitků na jednom místě. Jednomu se z toho nechce věřit. Pro ty úplně nejmenší je zde dětský koutek. Pro vás pak velmi dobrá restaurace. Na závěr to nejlepší… vše je vám to servírované v češtině – filmy, videoprojekce, expozice i personál.

A kdeže to vlastně je? Kousek za náměstím při hlavní silnici. Přes celou budovu je vyvěšená fotka šelmy rysa ostrovida. Kdo sem zavítá, pochopí jak to bylo s tím mořem. Á propó, to moře. Kousek ho tu pro vás ještě zbylo. Děti neuvěří a budou špičkou jazyka ochutnávat a ochutnávat…… Toskana Therme – vodní svět termálních lázní. Místo plné odpočinku, relaxace, tepla, tónů a požitků. Máte příležitost prožít zde něco mimořádného. Hra barev a podmořských zvuků uchvátí všechny bez rozdílu věku.  Nechte se nadnášet na hladině slaného teplého moře ponořeni do sebe sama za zvuků tekoucí hudby a barevných obrazců. Soustava vnitřních a venkovních bazénů s protiproudem i bez zabaví vaše ratolesti na dlouhou dobu, zatím co vy dopřejete svému tělu a mysli nevídané uvolnění. Čeká zde na vás také bylinková lázeň, římská parní lázeň, finská sauna, pára, ledová studna.

To vše podle vašeho přání a nálady. Italská restaurace se středomořskými specialitami na závěr dne je samozřejmostí. Těstoviny Spaghetti, Penne, Tortellini, Fettuccine, dezerty Tiramisu, Panna cotta či italská zmrzlina dokonají své. Pro labužníky zde mám tajný tip: ve venkovním Beach baru si objednejte pravé italské cappuccino a jen tak s kulisou pískovcových skalních věží za zády pozorujte cvrkot na labském nábřeží lázeňského centra Bad Schandau. Na hranice Čech to máte dvacet minut. Dovolená jako víno. Krásné prázdniny plné zážitků.

Víte, že… v zážitkovém areálu NationalparkZentrum je vše v češtině?

Jiří Šťastný, certifikovaný průvodce