Rubriky
Dětem Zprávy

Primátor navštívil dětské letní tábory

Primátor města Děčín František Pelant přijal pozvání k návštěvě letních dětských táborů „Netopýr“ v Jiřetíně pod Jedlovou a „Sojčáci“ ve Cvikově, kde v těchto dnech pobývají především děti, které navštěvují stejnojmenný skautský oddíl a děčínský Dům dětí a mládeže.

Včerejší dopoledne věnoval primátor návštěvě bývalého rekreačního střediska Koh-i-noor v Jiřetíně pod Jedlovou, které pod táborovým názvem „Netopýr“ patří od roku 2006 k děčínskému Domu dětí a mládeže. Děti sem pravidelně vyjíždí nejen za letními tábory, ale také na mnohá soustředění, která Dům dětí a mládeže v rámci svých aktivit pořádá. Středisko je tak v provozu přibližně od dubna do října. Za tu dobu se zde vystřídají tisíce dětí. Najednou jich pojme 180 s doprovodným personálem. I včera byl tábor plně obsazen. Primátora se při prohlídce střediska ujal ředitel Domu dětí a mládeže Zdeněk Kult. Seznámil ho s aktivitami rekreovaných dětí, provedl zázemím tábora a informoval o jeho technickém stavu. Středisko prochází od roku 2006 postupnou rekonstrukcí. Ta se nejvýznamněji dotkla především hygienického zázemí, zpevnily se cesty mezi jednotlivými objekty tábora a na svou příležitost čeká také koupaliště, které děti zatím nemohou plnohodnotně využívat. Mají zde ale spoustu prostoru pro venkovní hry, hřiště, klubovnu, učebny a tělocvičny.

Sojčáci naproti tomu prožívají tábor v plném slova smyslu skautský. Doslova na zelené louce se k nebi vypíná několik týpí stanů, ve kterých spí a tráví volný čas. Potřebné zázemí pro klubovnu, jídelnu a pro případ nečasu poskytuje pevný vojenský stan s polní kuchyní. Hygiena se odehrává v nedalekém Domě dětí a mládeže. Jinak je pro Sojčáky centrem dění tábořiště s otevřeným ohněm, špalkovými lavičkami a stožárem se státní vlajkou. V bezpečné vzálenosti odsud je uvázán strašlivý Pes Baskervillský – vyrobený ze slámy, větví, mechu a jeřabin. Probíhá zde totiž celotáborová detektivní hra o Sherlocku Homesovi. Táboru velí skautská oddílová vedoucí a náměstkyně primátora Mgr. Hana Cermonová. Ta společně s primátorem přivítala na táboře v rámci mezinárodní skautské spolupráce také delegaci deseti táborníků z Anglie.

Návštěvu po dětských táborech zakončil primátor společným tábornickým obědem, ke kterému připravili Sojčáci halušky.

Zdroj: Magistrát města Děčín