Rubriky
Sport Zprávy

Světové judistické stříbro Lenky Königové

V německém Frankfurtu nad Mohanem si dali v termínu 16. – 19. června sraz nejlepší světoví judisté v kategorii Masters a Česká republika byla na tomto veteránském MS prostřednictvím děčínské judistické hvězdy Lenky Königové pořádně vidět.

Lenka Königová z SK Judo Děčín startovala v kategorii F2 (35-39let) a ve váze do 78 kilogramů. Na turnaji ve frankfurtském Sportovním centru vybojovala česká Judistka roku 2010 skvělou stříbrnou medaili, když v semifinále senzačně vyřadila favorizovanou Mongolku Bathkishig Khureldorjovou a prohrála až ve finále, kde po tuhém boji podlehla německé reprezentantce Giselmannové.

„Giselmannová byla na finále výborně takticky připravená“, říká Königová. „Myslím, že náš duel byl poměrně vyrovnaný. Řekla bych, že jsem byla aktivnější, ale když jsem se ve třetí minutě pokusila rozhodnout chvatem harai-goshi, skvěle kontrovala a vyhrála na ippon“.

Stříbrná medaile z letošního mistrovství světa není prvním velkým úspěchem osmatřicetileté děčínské judistky. Lenka Königová startovala již na třech MS. V roce 2009 získala v Sildenfingenu světové zlato a vloni z Budapešti přivezla bronz.  Letošním frankfurtským stříbrem tak zkompletovala svou medailovou sbírku. Má na svém kontě i titul mistryně Evropy z roku 2008 a v roce 2010 získala na evropském šampionátu v chorvatské Poreči stříbro. Zároveň je i letošní úřadující mezinárodní mistryní Slovenska.

„Jsem ráda, že jsem se mohla letošního mistrovství zúčastnit. Je to finačně poměrně náročná záležitost a jelikož judo je pro město Děčín tak trochu popelka, musela jsem se obrátit na sponzory. Jestli mohu, chtěla bych touto cestou poděkovat panu Ivanovi Novotnému, majiteli firmy Silike keramika s.r.o., že mi svou podporou umožnil start“, uvedla stříbrná medailistka.

A jaké že budou oslavy? „Vzhledem k tomu, že trénuji s děčínskými mužskými veterány bych řekla, že tahle medaile se mi v hospodě trošku prodraží“, směje se Königová. „Myslím, že si to chlapi, kteří mi dělali sparingpartnery a nechali se ode mě v rámci tréninku trpělivě okopávat a bez protestů sebou nechali mlátit o žíněnku, zaslouží“, dodala s úsměvem.

Druhý zástupce děčínských veteránských judistů Tomáš Pachta startoval v silně obsazené váze do 81 kg a obsadil velmi solidní deváté místo. „Je to pro mě samozřejmě úspěch. Chtěl bych poděkovat společnostem Zdemar s.r.o a Vama s.r.o.. Bez jejich laskavé podpory bych ve Frankfurtu zřejmě startovat nemohl“, uvedl Pachta.

Lenka Königová se o svou další světovou medaili chce pokusit i příští rok, kdy se MS bude konat v brazilském Rio de Janeiru.              

                                                                                                    Jan Rokůsek, SK JUDO Děčín