Rubriky
Sport Zprávy

První domácí přípravný zápas Válečníkům vyšel

Válečníci mají za sebou první domácí přípravný zápas na nadcházející sezónu Kooperativa NBL a svým fanouškům udělali radost. Silný rakouský tým a svého tradičního soupeře z letních příprav porazili 84:62.

Skóre utkání otevřel nový děčínský pivot, Maksim Šturanovič, svým typickým zakončením zpod koše, ovšem hosté rychle kontrovali a otočili na 5:10. Hrál se oboustranně důrazný basketbal, ve kterém byla vidět ještě jistá nesehranost, ale přesto se oba celky snažily jak v obraně, tak v útoku. Děčínská defenzíva začala postupně převyšovat obranu Welsu, také v útoku se Válečníkům více dařilo a Svoboda po zisku Waltona a jeho parádní asistenci otočil na 15:14. Hlavní děčínský rozehrávač pak pokračoval v kradení míčů soupeři, rozdával přihrávky a rozdíl ve skóre se pomalu zvětšoval. Po asistenci nového rozehrávače, mladého Tadeáše Slowiaka, dával Martin mach na 24:16 a první čtvrtka skončila 26:19. V té druhé se oběma týmům nedařilo tolik střelecky, za což mohly zlepšené obrany i fakt, že oba trenéři dávali postupně příležitost všem svým hráčům. První body Děčína v této části obstaral až po třech minutách Walton z trestných hodů, po příkladné bojovnosti Kroutila, který nejprve získal doskok a poté obral soupeře míč se vyšplhal náskok Válečníků poprvé na dvojciferný – 30:20. Do přestávky pak trenér Tomáš Grepl postupně vypustil na hřiště celou lavičku, téměř všichni jeho svěřenci se bodově prosadili, ale poločas přesto skončil hubeným výsledkem 38:31.

Ve druhé půli skóroval za Děčín jako první kapitán Pomikálek, poté se však domácí hra začala rozbíjet o kvalitní rakouskou obranu, ale ani na druhé straně Válečníci nepouštěli soupeře do snadných zakončení. Následně se však Děčínu povedla pasáž s několikerým rychlým zakončením a znovu vedl dvojciferným rozdílem – 47:37. Do přestávky se pak Válečníkům povedlo navýšit své vedení na 55:46, a to přesto, že se jim vůbec nedařili trojky a za tři čtvrtky dali jedinou. Jenže poslední desetiminutovku zahájil Svoboda právě trojkou, poté přidal ještě jednu, dvakrát se za tři body trefil Kroutil, jednou Pomikálek a hosté začali ztrácet dech, když navíc jen stěží překonávali děčínskou obranu. Tečku za zápasem udělala spolupráce děčínských odchovanců, když Randýsek získal na obranné polovině míč, poslal do brejku Rozsypala, který mu však pod košem soupeře nezištně přihrál a Randýsek uzavřel na 84:62.

Diváci, kterých přišlo do haly takové množství, že některé české ligové kluby jich tolik nemají ani na mistrovské zápasy, fandili, tleskali a podporovali Válečníky. Ti se jim za to odvděčili některými opravdu povedenými akcemi. Potlesk si odnesl pivot Šturanovič, nová americká posila Cubbage, talentovaný rozehrávač Slowiak, ale i zbytek týmu, který se ukázal v dobrém světle. Děčín byl lepší v přesnosti střelby, měl více asistencí a získal 23 míčů! Naopak prohrál na doskoku, což mrzelo trenéra Grepla: „Sice jsme vyhráli o dvaadvacet bodů, ale pro nás je trochu alarmující to, že nás Wels přehrál v agresivitě a bojovnosti. Z toho pak pramenilo, že jsme prohráli na doskoku o dvacet míčů, což je špatně. Je to ale příprava a zápas nám ukázal spoustu dobrých věcí i věcí, na kterých musíme ještě zapracovat.“

BK ARMEX Děčín – Raiffeisen Flyers Wels 84:62
Nejlepší střelci Děčína: Svoboda 17, Šturanovič 16, Walton 11…
Nejlepší střelci Welsu: Caisin 17, Jakupovič 16, Fintel 10…

Čtvrtiny: 26:19, 12:12, 17:15, 29:16

Rozhodčí: Kučírek Martin, Vávrová Veronika, Bohata Pavel

Zdroj: BK Děčín