Rubriky
Sport Zprávy

Pátý semifinálový zápas jasně v režii Válečníků

Před pátým zápasem semifinálové série mezi Děčína a Pardubicemi nejvíce rezonovalo předzápasovými informacemi potrestání děčínského Ty Nicholse. Ten totiž po skončení čtvrtého duelu strčil pardubického Tomáše Vyorala a disciplinární komise vynesla přísný verdikt, který zněl stop na tři zápasy a pokuta 25 000 Kč. Nakonec byl po odvolání trest snížen na dvouzápasovou stopku, přesto se hodně spekulovalo, jak moc bude Děčínu chybět jeho klíčový hráč v důležitém pátém duelu. A odpověď? Nijak moc. Válečníci ukázali, že jejich tým není o individualitách, ale o týmovém pojetí a soupeře smetli zatím největším rozdílem, o krásných 21 bodů. Tím se ujali vedení v sérii 3:2 na zápasy a mají dva mečboly.

Skóre duelu, který se konal opět v elektrizující atmosféře vyprodaného ARMEX Sportcentra, sice otevřel pardubický Šafarčík, ovšem Bruner trojkou ihned otočil a následně Svoboda přidal čtyři body – 7:2. Hosté se přitáhli na 7:6, jenže Walton se Svobodou zaveleli k dalšímu úniku – 13:6. Děčín vedený především Svobodou, ke kterému se ale přidali třeba i Jansa či Mach, pak vedl minutu před koncem první čtvrtky už 20:12. Následně soupeř snížil díky koši Dickersona a jedné šestce uzdraveného Neala na 20:15, ovšem poslední slovo měl Walton – 22:15. Ve druhé se Pardubicím povedl vstup a během dvou minut bylo takřka vyrovnáno – 24:22.  Proti tom ubyl ale Svoboda, který zapsal čtyři body v řadě a vrátil Válečníkům menší náskok – 28:22. Hostům se ale podařilo manko nejprve snížit na jediný bod, po čtyřech bodech Rikiče pak šli dokonce do vedení 32:35. Ovšem v koncovce první půle se nevyvarovali ztrát a Svoboda jednou šestkou a Macháč dvoubodovou trefou vyrovnali na 35:35.

Po návratu z kabin rozpoutali Válečníci opravdový uragán, který smetl pardubické naděje přes palubu. Domácí hráči dobře bránili, byli přesní v útoku a získali rozhodující náskok. Vše začaly dva body Josipoviče, následně Svoboda trefil trojku a bylo to 40:35. Poté sice Rikič snížil, ale Walton ihned odpověděl dvěma body a Josipovič přidal dalších pět – 47:37. Pak přišly dva výborné okamžiky Petra Macháče, který si nejprve zasmečoval, poté přidal další dva body a bylo to 51:37. Pardubice se nemohly nijak prosadit, trápily se a až tři minuty před přestávkou zapsal Štěrba po jedné šestce teprve třetí bod svého týmu v této čtvrtině! Další body zapsali hosté o chvíli později po trojce Potočka, ovšem rozjetý Děčín jim více nedovolil a trojka kapitána Pomikálka pečetila na 60:41 před poslední periodou. V ní se Pardubičtí pokusili o basketbalový zázrak, když Šafarčík dvojkou, Pekárek trojkou a Rikič košem snížili na 60:48. Válečníci si ovšem výhru nechtěli nechat vzít a Pomikálek dvěma body,Walton košem s faulem a Bruner smečí vrátili klid do děčínských řad – 67:50. Po oddechovém čase soupeře padaly body jen z trestných hodů, které ani jednomu týmu moc nešly, a tak pět minut před koncem to bylo 71:53. Pak přišla druhá trojka Svobody, která byla tím posledním hřebíčkem do pardubické rakve – 74:53. V závěru se domácí prosazovali především z trestných hodů, na straně Pardubic vstřelil čtyři body mladý Adam Lukeš, ale tečku za střetnutím udělaly dvě šestky Kroutila, které stanovily závěrečné skóre na 83:62.

Děčín byl v utkání opět střelecky aktivnější, ale především dal do zápasu daleko více energie a touhy po vítězství. Ve dvojkách vyhráli Válečníci 24/45:21/33, v trojkách to byla dokonalá remíza 4/20:4/20, ovšem v trestných hodech dominovali domácí, kteří je vyhráli drtivě 23/31:8/20. Na doskoku rovněž dominoval Děčín, jenž vyhrál 43:33, když dovolil soupeři jen 5 útočných doskoků. Z toho pak rezultovalo jeho vítězství na body z druhých šancí 16:9. Také v dalších statistikách byli domácí lepší – v asistencích vyhráli 15:13, v ziscích 11:4, měli méně ztrát (10:18) a byli smrtící v brejcích (22:4). Pardubická lavička sice znovu porazila tu děčínskou, ale tentokrát ne tak výrazně (18:29), což byl další důvod vysoké výhry.

Tahounem Válečníků byl Matěj Svoboda, který nastřílel 26 bodů, k tomu měl 8 doskoků, 3 zisky a 6 získaných faulů. AJ Walton pomohl skvělými 19 body, 8 doskoky a 8 asistencemi, ke kterým přidal ještě 11 získaných faulů. Takže má další double-double. Kapitán Pomikálek zapsal 9 bodů, Josipovič ve druhém poločase pomohl nastartovat děčínský trhák a dal 8 bodů. Bruner přidal 7 bodů stejně jako Macháč, Kroutil dal 4 body. Do listiny střelců se zapsali také Mach a Jansa.

Pardubice měly také jen dva dvojciferné střelce, jenže oba nedali dohromady ani tolik bodů jako sám Svoboda. Rikič měl 12 bodů a Šafarčík 11, Dickerson přihodil 8, Švrdlík 7 a Pekárek 6 bodů.

Trenéři po utkání 
Tomáš Grepl, trenér BK ARMEX Děčín: „Od začátku to bylo velmi intenzivní, stejně jako předchozí čtyři zápasy této série. Poločas byl vyrovnaný 35:35 a vyrovnaná byla i hra. Zápas tak rozhodla třetí čtvrtka, kterou jsme dokázali vyhrát o devatenáct bodů, což se vymyká trochu všem předchozím čtvrtinám této série. Zahráli jsme obranu tak, jak bych si představoval. Nedovolili jsme žádnou lehkou střelu Pekárkovi, Dickersonovi nebo Vyoralovi, také jsme hráli nejlepší obranu při cloně na hráče s míčem, což znamenalo, že jsme udrželi Rikiče na rozumných číslech a nedělal nám tam binec, jako v předchozích zápasech. Pardubicím se minule povedla čtvrtá čtvrtina, nám dnes třetí. Nyní se musíme co nejlépe připravit, protože v pátek hrajeme zase v Pardubicích a očekáváme velmi těžký zápas. Atmosféra je v Děčíně vždy vynikající, ale dnes to bylo umocněno tím, že se hrál pátý zápas semifinále a série vrcholí. A když necháme na hřišti všechno, diváci to umí ocenit. Náš výkon v obraně byl heroický, protože nám chyběl Nichols, ale tím spíš to vděčné děčínské publikum ocenilo.”

Dino Repeša, trenér BK KVIS Pardubice: „Gratuluji děčínskému týmu a trenéru Greplovi k vítězství. Dnes rozhodlo třetí čtvrtina, kde jsme dali jen šest bodů, přitom jsme měli dost volných střel. Trestné hody máme osm z dvaceti, dali jsme jen čtyři trojky. Tyhle čísla by nám nestačila na výhru ani ve skupině A2, natož v play-off proti tak kvalitnímu týmu jako je Děčín. Musíme pokračovat dál a uděláme maximum proto, abychom se vrátili zpět sem do Děčína.”

Hráči po utkání 
AJ Walton, rozehrávač BK ARMEX Děčín: „Myslím, že klíčová byla naše obrana. Dovolili jsme jim šedesát dva bodů, nedali jsme jim moc druhých šancí. V první půli měli dva útočné, ve druhé tři doskoky. Matěj Svoboda měl dneska skvělý zápas. Můj výkon byl OK, ale celý tým zahrál dobře. Dnes jsme hráli i pro Tye.”

David Pekárek, křídlo BK KVIS Pardubice: „Děčín chtěl dnes víc, to rozhodlo. První poločas jsme ještě přežili, takou tu bouři na začátku, a vrátili jsme se do zápasu, ale druhý poločas byl z naší strany špatný. Dali jsme dva nebo tři koše, a s tím se prostě vyhrát nedá. Chyběla nám energie, důraz pod košem i doskok. Prostě špatný zápas. Atmosféra byla skvělá, proto to hrajeme a jsme rádi, že chodí hodně lidí.”

Základní sestavy
Děčín: Walton, Kroutil, Svoboda, Pomikálek, Bruner
Pardubice: Vyoral, Šafarčík, Pekárek, Čolak, Švrdlík

BK ARMEX Děčín – BK KVIS Pardubice 83:62
Body Děčína: Svoboda 26 (2x 3, TH 8/10, 8 doskoků, 3 zisky), Walton 19 (8 doskoků, 8 asistencí, 11 získaných faulů), Pomikálek 9 (1x 3), Josipovič 8 (6 doskoků), Bruner 7 (1x 3), Macháč 7, Kroutil 4, Mach 2, Jansa 1, Žikla 0, Rozsypal 0.
Body Pardubic: Rikič 12, Šafarčík 11 (1x 3), Dickerson 8, Švrdlík 7, Pekárek 6 (2x 3), Vyoral 5, Čolak 4, Lukeš 4, Potoček 3 (1), Štěrba 1, Neal 1, Burda 0.
Střelba za 2 body 24/45:21/33, za 3 body 4/20:4/20, TH 23/31:8/20. Doskoky 43:33 (útočné 14:5), asistence 15:13, ztráty 10:18, fauly 23:28.

Čtvrtiny: 22:15, 13:20, 25:6, 23:21

Rozhodčí: Vyklický Robert, Baloun Jan, Vošahlík Marek

Komisař: Šikner Roman

Diváci: 1 200

PŘED UTKÁNÍM

Po dvou semifinálových bitvách play-off v Děčíně vedli Válečníci 2:0 na zápasy, po dvou odvetách v Pardubicích je srovnáno na 2:2 a série se tak vrací do ARMEX Sportcentra. Nyní už se budou domácí prostředí střídat po jednom duelu, takže další je pak na programu v Pardubicích.

Válečníci byli ve čtvrtém střetnutí blízko úspěchu, ovšem Pardubičtí ukázali, že opravdu umí utíkat i z velmi nepříjemných situací, tentokrát to bylo skóre -15 bodů ve třetí čtvrtce.
Série je zatím velmi napínavá, když ani jeden z týmů nevyhrál nijak drtivým způsobem. A není se co divit, protože když se podíváme na statistiky z dosavadních zápasů, je patrná veliká vyrovnanost.

Děčín proměnil doposud 69 dvojek (průměr 17,2 na utkání), Pardubice 76 (19). V trojkách trefili Válečníci 33 střel (8,2), soupeř 30 střel (7,5). V trestných hodech je bilance ještě vyrovnanější, protože Děčín dal zatím 74 šestek (18,5), Pardubičtí 73 (18,2). A na doskoku je to úplná plichta, neboť oba celky doskočily shodně po 153 míčích, což je průměr 38,2 na zápas. Naopak největší rozdíl je v bodech laviček, kde jasně vítězí ta pardubická, a to poměrem 114:39!
A kdo nejvíce táhne svůj tým? Po čtyřech zápasech je lídrem Děčína jednoznačně Ty Nichols, jenž zatím nasázel do koše soupeře 94 bodů, což činí průměr 23,5 na utkání. Druhý je AJ Walton s 60 body (15), třetí Tomáš Pomikálek s 53 body (13,20) a čtvrtý je Matěj Svoboda s 51 body (12,7).
Na straně Pardubic je nejlepší David Pekárek s 57 body (průměr 14,2), Robert Rikič dal zatím 48 bodů (12), následují Vyoral, Dickerson a Švrdlík, kteří nastříleli shodně po 40 bodech (10).

V pátém semifinále čeká Válečníky opět těžká šichta, v níž budou muset ubránit šikovné pivoty Rikiče se Švrdlíkem, dát si pozor na hbitého Pekárka s Dikersonem a nedovolit trojkovým střelcům Pardubic klid na přesnou střelu. Důležitý bude také doskok a konzistentní výkon po celou dobu utkání. K tomu jim jistě pomůže energie z hlediště, takže přijďte do „Maroldovky“ a pomožte Děčínu k zisku důležitého třetího bodu.

Bohužel, čtvrté utkání v Pardubicích mělo nepříjemnou dohru, když při podávání rukou obou týmů razantně strčil Ty Nichols domácího rozehrávače Tomáše Vyorala a disciplinární komise v neděli dopoledne vynesla verdikt, který zní: Ty Nicols má stop na tři zápasy a dostal pokutu 25 000 Kč. Děčínský klub využil právo na odvolání, na jehož výsledek se čeká.

Tomáš Grepl, trenér BK ARMEX Děčín: „Opět čekáme těžký zápas. Ve čtvrtém utkání jsme nevyužili naši šanci vyhrát na hřišti soupeře. Pokusíme se předvést podobný výkon jako v Pardubicích, protože to bylo naše nejlépe odehrané utkání v cele sérii.“
Petr Macháč, pivot BK ARMEX Děčín: „V pátém zápase se budeme snažit dát maximum do toho, abychom opět získali vedení v této sérii. Musíme dodržovat naše obranné principy a donutit Pardubice, aby hrály naši hru. Uděláme všechno, co bude v našich silách, abychom v úterý doručili „Maroldovce“ vítězství a věřím, že s podporou našich fanoušků to zvládneme.“

Vzájemné zápasy v zákl. části KNBL:
BK ARMEX Děčín – BK KVIS Pardubice 85:62
Nichols 25, Pomikálek 16, Svoboda 14 – Vyoral 17, Rikič 12, Pekárek 8.
BK KVIS Pardubice – BK ARMEX Děčín 74:76
Rikič 16, Čolák 12, Vyoral 12 – Nichols 19, Pomikálek 12, Walton 11.
Vzájemné zápasy ve sk. A1:
BK KVIS Pardubice – BK ARMEX Děčín 70:84
Vyoral 17, Neal 15, Štěrba 13 – Walton 22, Nichols 17, Kroutil 12.
BK ARMEX Děčín – BK KVIS Pardubice 89:85
Bruner 24, Walton 17, Svoboda 15 – Rikič 26, Dickerson 16, Burda 11, Pekárek 11.
Výsledek 1. semifinále:
BK ARMEX Děčín – BK KVIS Pardubice 88:85 po prodl.
Nichols 24, Walton 17, Svoboda 13, Pomikálek 13 – Pekárek 18, Rikič 18, Švrdlík 12.
Výsledek 2. semifinále:
BK ARMEX Děčín – BK KVIS Pardubice 83:74
Nichols 29, Svoboda 18, Pomikálek 12 – Pekárek 13, Švrdlík 13, Dickerson 12.
Výsledek 3. semifinále:
BK KVIS Pardubice – BK ARMEX Děčín 75:65
Pekárek 15, Vyoral 11, Rikič 10, Šafarčík 10 – Nichols 24, Pomikálek 15, Walton 13.
Výsledek 4. semifinále:
BK KVIS Pardubice – BK ARMEX Děčín 81:75
Dickerson 19, Rikič 12, Pekárek 11 – Walton 21, Nichols 17, Svoboda 17, Pomikálek 13.

Odkaz na live statistiky ZDE
Odkaz na stream video ZDE

Komisař: Šikner Roman

Zdroj: BK Děčín
Foto: Jiří Havelka, fotimrad.cz