Rubriky
Sport Zprávy

Válečníci jsou v semifinále!

Válečníci jsou prvními semifinalisty letošního ročníku Kooperativa NBL. Ve čtvrtfinále totiž znovu uhájili domácí palubovku, a protože ve čtvrtém zápase uspěli na palubovce Ostravy, slaví zasloužený postup.

Skóre utkání otevřel dvěma koši ostravský Mathon, Válečníci se naopak trochu v útoku hledali a tři minuty neskórovali. Pak ale Pomikálek jako správný kapitán ukončil čekání na první body, a po koši s faulem snížil na 3:4. Ostrava, které chyběl Filip Šmíd, však nehrála vůbec zle, a po trojce Snopka vedla 6:10. Jenže Děčín se už začal dostávat do herní pohody – v obraně se mu dařilo, v útoku se to zlepšovalo, a tak tři minuty před první přestávkou otočil Walton už druhým košem s faulem na 15:13. Hosté ale měli nezastavitelného pivota Mathona, který sedmi body v řadě znovu posunul svůj tým do vedení – 15:20. V posledních vteřinách však Kroutil doskočil v obraně, poté v útoku lapil míč po neúspěšné střele Pomikálka a v poslední vteřině snížil na 17:20. A stejný hráč začal také druhou čtvrtku, když trojkou vyrovnal na 20:20. Vzápětí Nichols přidal rovněž trojku, Bruner si zasmečoval a hosté si raději vzali oddechový čas. Jenže ten příliš nepomohl. Válečníci hráli v obraně velmi pozorně, neustále tečovali přihrávky soupeře do autu, v útoku naopak získávali stále více na jistotě a Ostrava, která často chybovala, začala ztrácet. Po trojkách Majerčáka a Morgana to bylo sice jen 32:28, ale pak Pomikálek trefil dvě trojky v řadě, Nichols přidal dva body, Mach jednu šestku a bylo to 41:31. V závěru poločasu se navíc zdravě naštval Matěj Svoboda, který začal létat po hřišti a dal pět bodů v řadě – 46:31. Pak Morgan fauloval Brunera pod děčínským košem a pivot Válečníků jednou šestkou zvýšil na 47:31. Poslední slovo měl ale Morgan, jenž se štěstím proměnil dvojkovou střelu – 47:33.

Po návratu z kabin zahodil Mathon oba trestné hody, které si vybojoval, poté ho zblokoval Mach, ale ani Děčínu se v útoku nedařilo, a tak první body zapsal až Radukič trojkou po odehraných 100 vteřinách. Na jeho trefu odpověděl Pomikálek dvěma body, na další koš Radukiče zareagoval Pomikálek trojkou, takže rozdíl ve skóre byl po dvou minutách stejný jako v poločase – 52:38. V polovině této části to bylo po koši Morgana 58:44, ovšem Walton trojkou a Bruner šestkami zvýšili náskok Děčína na 63:44. S tímto nepříznivým stavem se rozhodl něco udělat znovu Morgan, který dal šest bodů v řadě, po trojce Havlíka se Ostrava dokonce přiblížila na 64:53. Jenže konec třetí čtvrtiny opět režíroval děčínský Svoboda, který zapsal čtyři body v řadě – 68:53. Před poslední periodou tak panoval v hale mírný optimismus, který navýšili Svoboda s Nicholsem přesnými šestkami – 72:53. Po trojce Kroutila se dokonce rozdíl vyšplhal na 20 bodů (75:55), a diváci spokojeně řičeli. Ostrava v útoku tápala, ztrácela míče, často faulovala a necelé čtyři minuty před koncem navíc přišla o Radukiče, který se vyfauloval. K jeho frustraci bezpochyby přispěl i parádní blok Waltona. No, a protože si Radukič nedal pozor na pusu při odchodu z hřiště, dostal ještě technickou chybu a Pomikálek třemi trestnými hody zvedl náskok na maximální hodnotu – 82:61. V tu chvíli už byla jasné, že Děčín sérii vyhraje, a tak trenér Grepl dal šanci všem hráčům z lavičky. Totéž učinil i ostravský kouč, a tak závěrečné sestavy byly trochu „divoké“. Koncovku zvládla nakonec lépe Ostrava, která se i díky trojkám Týmla a Havlíka přiblížila na konečných 86:74.

Zápas přinesl asi nejjistější výkon Děčína z domácích duelů; na Válečnících byla patrná víra ve svůj postup, který se nakonec povedlo realizovat a děčínská sezóna, který už přinesla zlato v Českém poháru mužů, tak pokračuje. Domácí dali více bodů ve dvojkách (19/42:15/28), i v trestných hodech (21/30:17:21), v trojkách to byla remíza (9/28:9/30). Na doskoku sice vyhrála Ostrava (40:42), ovšem na body z druhých šancí to bylo 19:9. Děčín vyhrál asistence (23:17), jasně ovládl zisky (10:1), měl méně ztrát (10:21) a chyby soupeře nemilosrdně trestal. Na body po ztrátách to bylo 31:6, na body z brejků 17:5. A činila se také děčínská lavička, která porazila tu ostravskou 21:16.

Válečníky táhl jako správný kapitán Tomáš Pomikálek, který nasázel 23 bodů, doskočil 5 míčů a získal 5 faulů. Matěj Svoboda nastřílel 14 bodů, Walton zapsal double-double za 11 bodů a 10 asistencí (+ 5 zisků). Nichols a Kroutil dali shodně po 10 bodech, svoji troškou pak přispěli i  Bruner, Josipovič, Mach a Jansa.

Ostrava měla svého lídra v Mathonovi, který zapsal další triple-double za 22 bodů, 15 doskoků a 12 získaných faulů. Nevýrazný Morgan sice nakonec nastřílel 16 bodů, ale měl také 5 ztrát. Nikdo další z hostů už nepřesáhl dvojcifernou hranici bodů.

Trenéři po utkání 
Tomáš Grepl, trenér BK ARMEX Děčín: „Ostrava hrála výborně a byla blízko úspěchu v prvních dvou zápasech, které se hrály tady v Děčíně. Hlavně v tom prvním. My jsme ale od třetího zápasu dobře bránili, v útoku to sice nebylo ono, ale protože jsme byli schopni hrát velmi dobrou obranu, sérii jsme zlomili. Jsem moc rád, že jsme v semifinále. Náš tým je zdravý, charakterově je správně nastavený a dokázali jsme to v Ostravě, kde jsme si v prvním utkání trochu smolně nevynutili prodloužení, ve druhém jsme odehráli opět dobrý part a měli trochu více štěstí. V prodloužení jsme to už zvládli. Jsme sice prvním semifinalistou, ale ono to není až tak důležité. Letos je liga velmi specifická, všichni vidí a cítí, že s Nymburkem se dá hrát, takže všichni hrají na samou hranu svých možností a sil. Ale samozřejmě jsme rádi, že to máme za sebou a můžeme se připravovat na semifinále.“

Adam Choleva, trenér NH Ostrava: „Dojmy jsou mrzuté. Do zápasu jsme vstoupili přesně tak, jak jsme chtěli. Bojovali jsme a myslím si, že nám to šlo. Změnili jsme trochu útok a nehráli jsme to tolik přes pick and roll. Ale bohužel vstup do druhé čtvrtiny se nepovedl. Možná to jde za mnou, pustil jsem tam moc hráčů z lavičky, spíš to mělo být postupně. Tam se nám úplně rozutekla koncentrace v obraně i útoku. Snad pětkrát za sebou jsme si nenahráli v útoku a míče končily v autu. My jsme zvyklí hrát s velikým množstvím ztrát, ale co rozhodla, to byla naše neúspěšnost v útoku. My jsme spíš útočný, než obranný tým, ale v sérii jsme dobře bránili, jenže nedávali jsme otevřené střely a nešel nám útok. Jsem rád za krásnou a emotivní sérii, která ozdobila play-off. Musím poděkovat i děčínským fanouškům za krásnou atmosféru, ale i našim, že nás podporovali celou sezónu. Gratuluji Děčínu, přeji mu vše nejlepší do dalších kol, a ať to vyhraje.“

Hráči po utkání 
Tomáš Pomikálek, křídlo BK ARMEX Děčín: „Rozhodně jsme se do Ostravy nechtěli vracet, protože cesta je dlouhá, hala nepříjemná a zápasy tam jsou velmi těžké. Také jsme chtěli trochu pošetřit síly, což se povedlo. Takže dnes bych to hodnotil jako splněnou misi. Na začátku to bylo trochu nervózní z naší strany, ale jen do prvního koše. Pak to z nás spadlo, uvolnili jsme se a viděli jsme, že to půjde. Už se to vezlo na našich notách. Ostrava má ale dobré střelce, a ještě jednou se přiblížila, jenže  jakmile se to dostalo na rozdíl patnácti bodů, bylo už jasné, že to zvládneme. Dokonce si dnes zahrála celá lavička, takže super. Svůj výkon nechci hodnotit, vyhrálo se, a to je nejdůležitější. A soupeř do semifinále? je to jedno.“

Tomáš Havlík, křídlo NH Ostrava: „Zápas se hodnotí špatně, protože jsme prohráli. Chtěli jsme sérii vrátit ještě do Ostravy a vynutit si pak sedmý zápas tady v Děčíně. Dnes jsme začali hodně dobře, první čtvrtina byla slušná, ale ve druhé jsme měli snad deset ztrát a domácí se chytli. Pak jsme se snažili vrátit do hry, ale soupeř byl lepší.“

Základní sestavy
Děčín: Walton, Nichols, Svoboda, Pomikálek, Bruner
Ostrava: Majerčák, Morgan, Snopek, Mathon, Radukič

BK ARMEX Děčín – NH Ostrava 86:74
Body Děčína: Pomikálek 23 (3x 3, 5 doskoků, 5 získaných faulů), Svoboda 14 (1x 3), Walton 11 (8 doskoků, 10 asistencí, 5 zisků), Nichols 10 (1x 3, 6 asistencí, 3 zisky), Kroutil 10 (2x 3), Bruner 7, Josipovič 6, Mach 3, Jansa 2, Žikla 0, Macháč 0, Bobek 0.
Body Ostravy: Mathon 22 (TH 8/11, 15 doskoků, 12 získaných faulů), Morgan 16 (1x 3, 5 asistencí), Radukič 9 (1x 3, 9 doskoků), Týml (2x 3), Snopek 6 (2), Havlík 6 (2), Majerčák 5 (1), Š. Svoboda 3, Bohačík 0, Jakel 0, M. Svoboda 0.
Střelba za 2 body 19/42:15/28, za 3 body 9/28:9/30, TH 21/30:17/21. Doskoky 40:42 (útočné 15:11), asistence 23:17, ztráty 10:21, fauly 22:24.

Čtvrtiny: 17:20, 30:13, 21:20, 18:21

Rozhodčí: Matějek Ivor, Baloun Jan, Salvetr Rudolf

Komisař: Ringsmuth Zdeněk

Diváci: 1 200

Zdroj: BK Děčín