Rubriky
Sport Zprávy

V posledním domácím zápase nadstavbové skupiny A1 Válečníci tým Pardubic

V posledním domácím zápase nadstavbové skupiny A1 Kooperativa NBL přivítají Válečníci tým Pardubic, se kterým v letošních třech zápasech neokusili hořkost porážky.

Pardubice tradičně patří k celkům, které aspirují na příčky nejvyšší. A nejinak je tomu letos. Start do KNBL sice neměly povedený, když ze čtyř zápasů prohrály hned tři (v Ostravě a Děčíně, doma s Nymburkem), ale následovaly tři výhry v řadě a posun tabulkou směrem vzhůru. Pardubičtí zakončili základní část na 5. místě s bilancí 13 výher a 9 porážek, když získali mimo jiné skalp Opavy (dvakrát), Nymburku, Kolína a dalších. V úvodním utkání nadstavbové skupiny A1 porazili ústeckou Slunetu, čímž zastavili její parádní sérii 11 výher v řadě. Následně vyhráli znovu v Opavě a doma přetlačili Kolín. Jenže pak přišla smutná série pěti porážek v řadě. Ta ovšem skončila na konci března, kdy Pardubice vyhrály v Ústí nad Labem 85:98 a následně doma porazily počtvrté v sezóně Opavu, tentokrát 88:82 (nejlepší střelci Pardubic: Rikič 23, Švrdlík 14, Neal 14). Momentálně je pardubický tým na 4. příčce a bojuje o výhodu domácího prostředí do play-off. V sobotním duelu rozdrtili Pardubičtí i Brno 97:77 (nejlepší střelci Pardubic: Rikič 21, Vyoral 19, Neal 17). Ve středu v domácím dohrávce 1.kola nadstavby hostili hráči z města perníku tým NH Ostrava a porazili ho 90:77 (nejlepší střelci Pardubic: Neal 17, Štěrba 16, Vyoral 12)..

V Českém poháru Pardubice vyřadily v osmifinále Ostravu 77:67, ve čtvrtfinále ale nestačily na domácí Kolín 87:75 a zůstaly mimo finálovou čtyřku.

Pardubice jsou nejlépe bránícím týmem soutěže, když v průměru inkasují jen 75,4 bodu (Děčín je čtvrtý s průměrem 80,4).
Tým vede trenér Dino Repeša, který se může spolehnout především na chorvatského pivota Roberta Rikiče, který je s průměrem 14,1 bodu nejlepším střelcem. K tomu pak doskakuje přes šest míčů. Za ním jsou pak exděčínský Tomáš Vyoral (14,0 + 4 doskoky a 5 asistencí) a momentálně zraněný Petr Šafarčík (12,3). Posledním dvojciferným střelcem je Američan Nickolas Ralpheal Neal, jenž přišel na konci základní části, a po 15 zápasech má průměr 12,0 bodu. Nebezpeční jsou ale také David Pekárek, Mateo Čolak, zkušený Kamil Švrdlík a další. Za zraněného Šafarčíka přivedly Pardubice náhradu v podobě 196 cm vysokého Američana DeMarca Dickersona.

Zdravotní stav: marodka se vyprázdnila, jediný otazník visí nad startem Tye Nicholse, který laboroval s nachlazením

Tomáš Grepl, trenér BK ARMEX Děčín: „Pardubice v posledních zápasech předvádí velmi slušně výkony. V našem posledním vzájemném zápase jsme měli obrovské problémy s pivotem Rikičem. Nicméně pro nás bude obrovská výzva zastavit útočnou sílu Pardubic z perimetru, kde operují Vyoral, Pekárek a stále se lepšící Neal. Je to pro nás poslední domácí utkání v nadstavbové části soutěže a my ho chceme odehrát v co nejlepší formě.“
Martin Mach, pivot BK ARMEX Děčín: „V sobotu k nám přijedou Pardubice, které v posledním kole předvedly skvělý výkon proti Brnu. My se pomalu vracíme po nemocích do tempa a věřím, že se během týdne dostaneme všichni zpět do formy. Očekáváme pěkný, bojovný, rychlý basket a doufáme v opět vyprodanou Maroldovku!“

Vzájemné zápasy v zákl. části KNBL:
BK ARMEX Děčín – BK KVIS Pardubice 85:62
Nichols 25, Pomikálek 16, Svoboda 14 – Vyoral 17, Rikič 12, Pekárek 8.
BK KVIS Pardubice – BK ARMEX Děčín 74:76
Rikič 16, Čolak 12, Vyoral 12 – Nichols 19, Pomikálek 12, Walton 11.
Vzájemný zápas ve sk. A1:
BK KVIS Pardubice – BK ARMEX Děčín 70:84
Vyoral 17, Neal 15, Štěrba 13 – Walton 22, Nichols 17, Kroutil 12.

Odkaz na live statistiky ZDE.
Odkaz na stream video ZDE.

Komisař: Ringsmuth Zdeněk

Zdroj: BK Děčín