Rubriky
Zprávy

Tvoříme Děčín je pro rok 2023 pozastaveno, město chce nyní dokončit rozdělané projekty

Participativní rozpočet Tvoříme Děčín v roce 2023 nebude. Pro vedení města je nyní prioritou dokončit rozpracované projekty z minulých let, zbývá jich totiž ještě několik. Druhým důvodem je úspora financí v době, kdy město bude platit za energie několikanásobně vyšší částky než v minulosti.

„Jsem samozřejmě velmi rád, že se lidé do participativního rozpočtu v Děčíně aktivně zapojují, všímají si svého okolí a přicházejí se zajímavými nápady na jeho zlepšení. Jako nové vedení města jsme provedli revizi všech projektů. Čtrnáct jich je stále nedokončeno, což je poměrně vysoké číslo, a proto je pro nás prioritou dotáhnout je co nejdříve do konce, aby se jejich navrhovatelé dočkali,“ vysvětlil náměstek primátora pro rozvoj města Jan Skalický (ANO) s tím, že podobná situace, tedy stopnutí Tvoříme Děčín, nastala již v roce 2021.

Děčínská radnice spustila participativní rozpočet pod názvem Tvoříme Děčín v roce 2018. V ročnících 2018, 2019, 2020 a 2022 bylo z navržených projektů vybráno k realizaci na základě všelidového hlasování celkem 48 projektů, z nichž je jich dokončeno 33. Celkem 14 projektů tedy čeká na realizaci, pět z nich jsou „čerstvé projekty“ z ročníku 2022, další tři projekty budou hotové v březnu 2023 a tři projekty jsou sloučeny do jedné větší akce s názvem Vnitroblok Zámecká, kde předpokládáme dokončení do konce roku 2024.

Díky participativnímu rozpočtu v Děčíně například vznikla workoutová hřiště, samoobslužné cykloboxy, lavičky podél Ploučnice, parkovací místa u hřbitova v Březinách, dětské hřiště u knihovny nebo na Jalůvčí, byly upraveny cestičky v parku Bažantnice, zachráněná lípa v Březinách a řada dalších akcí.

Zdroj: Magistrát města Děčín