Rubriky
Sport Zprávy

Válečníci vezou cenný skalp z Pardubic

Válečníci potvrdili cennou domácí výhru nad Opavou možná ještě cennějším skalpem rozjetých Pardubic, které v posledních třech venkovních zápasech skolily Opavu, Hradec Králové a naposledy Ústí obratem v poslední čtvrtině. Jenže to samé se povedlo tentokrát Děčínu, který výhru domácím ukradl v poslední minutě.

První body utkání Děčína obstaral Josipovič, na jeho trefy ale odpověděli Pekárek a Rikič – 4:4. Pak ovšem kapitán Pomikálek trefil koš za dva body a vzápětí přidal trojku, trojkou se prezentoval také Walton a bylo to – 4:12. Domácí se samozřejmě s podobným vývojem nechtěli spokojit a Rikič s Vyoralem vyrovnali na 12:12. Na druhé straně ovšem kontroval Nichols dvěma trojkami, takže Válečníci odskočili na 13:18. V závěru první čtvrtiny pak Jansa proměnil dvě šestky a Svoboda košem zvýšil na 16:22. Tečku za touto částí pak udělaly trestné hody Čolaka – 18:22. Ve druhé čtvrtce skórovali jako první opět Válečníci, konkrétně Svoboda, Čolak sice odpověděl trojkou, ale Svoboda ihned ukázal, že také umí za tři – 21:27. V tuhé bitvě se pak o trochu více dařilo Pardubickým po čtyřech minutách hry vyrovnali trojkou Čolaka na 29:29. Pak se Děčínu podařilo díky bodům Kroutila a Macha poodskočit na 32:36, domácí ovšem i trojkou Burdy vyrovnali na 36:36. Následně byl Nichols faulovaný při trojce a jeho šestky byly stoprocentní 36:39. Avšak soupeř díky Vyoralovi snížil na 38:39 a druhý poločas začínal vlastně od nuly.

V jeho úvodu se opět oba týmy střídaly v bodových úspěších a vedení se přelévalo ze strany na stranu. Po trojce Čolaka to bylo 43:41, po trojce Waltona 45:46, a po další trojce Štěrby znovu vedli domácí – 48:46. Ti ve druhé polovině třetí části využili určitého střeleckého trápení Děčína a postupně si vybudovali vedení 56:48. To se však téměř celé rozplynulo po trojce Nicholse, koši Žikly a jedné šestce Waltona – 56:54. V posledních vteřinách ale skóroval ještě pardubický Štěrba a Děčín tak prohrával před poslední periodou 58:54. Navíc hned první útok Pardubic zakončil Šafarčík a bylo to 60:54. Jenže smutnou cestu domů odmítl Nichols, který ihned odpověděl čtyřmi body, Žikla přidal další dva a bylo to 62:60. Následně sice zvýšil Rikič na 64:60, ale pak se přes řadu střeleckých pokusů na obou stranách stav dlouho neměnil. Až po dlouhých dvou minutách snížil Nichols jednou šestkou na 64:61. Čtyři minuty před koncem vedly Pardubice po jednom trestném hodu Rikiče 67:63, ovšem koncovku ovládli Válečníci. Ti nejprve po útočném doskoku Pomikálka a koši Kroutila a následných dvou bodech Pomikálka vyrovnali na 67:67, na jednu šestku Čolaka pak Kroutil odpověděl trojkou a Děčín vedl necelou minutu před koncem 68:70. Následně Svoboda potrestal nesportovní faul Čolaka jednou šestkou, po taktickém faulu Burdy přišly dva trestné hody Waltona a vedení 68:73. Jenže Pardubičtí nechtěli zklamat své příznivce a Šafarčík trojkou donutil trenéra Grepla k oddechovému času – 71:73. Po něm domácí opět faulovali a Pomikálek šestkami zvýšil na 71:75. Ovšem ani to Pardubice nezlomilo a tři vteřiny před koncem Pekárek trojkou dotáhl svůj tým na rozdíl jediného bodu – 74:75. Po dalším děčínském time-outu byl faulovaný Kroutil, ten sice proměnil jen jeden trestný hod, ale po útočném doskoku Pomikálka už domácí nedostali šanci na vyrovnání – 74:76.

Zápas přinesl atraktivní a vyrovnaný basketbal, ve kterém rozhodovaly maličkosti. Ve dvojkách měly oba týmy stejnou úspěšnost (48%), ale více jich dali domácí. Naopak Válečníci byli lepší o jednu střelu v trojkách, v šestkách, kde oba týmy házely shodně po 23 trestných hodech, byli lepší o tři střely. A to rozhodlo. Děčín vyhrál také na doskoku (34:37), ale Pardubice daly 13 bodů z druhých šancí, kdežto Válečníci jen 8. Domácí měli více asistencí, zisků a bodů z brejků (16:6), hosté naopak těsně vyhráli souboj laviček (16:18).

Tahounem Děčína byl Ty Nichols s 19 body (+ 5 doskoků, 3 asistence, 3 zisky a 7 získaných faulů), kapitán Tomáš Pomikálek zapsal 12 bodů a 7 doskoků včetně čtyř asistencí. Rozehrávač AJ Walton nastřílel 11 bodů (+ 5 asistencí, 5 doskoků a 8 získaných faulů), Matěj Svoboda si připsal 10 bodů, stejně jako Filip Kroutil.

Na straně domácích byl nejlepší Rikič, který k 16 bodům přidal ještě 11 získaných faulů! Dvojcifernými střelci byli ještě Čolak a Vyoral, oba dali shodně po 12 bodech, Vyoral k tomu připsal 7 asistencí, ale pět minut před koncem musel povinně střídat po druhém nesportovním faulu. Těsně pod hranicí deseti bodů zůstali Šafarčík a Pekárek.

Trenéři po utkání 
Tomáš Grepl, trenér BK ARMEX Děčín: „Myslím, že to byl na české poměry z obou stran velmi kvalitní zápas. Intenzitou pomalu připomínal play-off. My jsme přežili klinickou smrt, kdy nám domácí odskočili na osm bodů – do hry nás pak vrátila řekněme šťastná trojka, po které jsme stáhli ztrátu na pět bodů a dokázali jsme se vrátit zpátky. V závěru jsme byli ne lepší, ale šťastnější. Za výhru jsme samozřejmě hodně rádi. Budeme se těšit, až si příště s Pardubicemi zase zahrajeme, protože to jsou velmi kvalitní zápasy.”

Vanja Miljkovič, asistent trenéra BK KVIS Pardubice: „O přestávce jsme si řekli, že se potřebujeme soustředit především sami na sebe a hrát to, co chceme. Ve třetí čtvrtině se nám to dařilo, ale tu čtvrtou zase ovládl Děčín. Za rozhodující faktor bych kromě koncentrace označil i naši energii, která nebyla taková, jaká měla být. Také jsme neproměnili dost trestných hodů, což se sice může zdát jako detail, ale v tak vyrovnaných zápasech, jaký byl ten dnešní, právě takové detaily rozhodují.”

Hráči po utkání 
Kamil Švrdlík, pivot BK KVIS Pardubice: „Řekl bych, že to byl ošklivý zápas, který pro nás nedopadl dobře. Byla tam spousta faulů. My jsme se trápili v útoku, měli jsme také hodně nevynucených ztrát, kterými jsme Děčínu víceméně nabíjeli. Hosty hodně držely ve hře i šestky, což platilo i pro koncovku. Od nás to příště každopádně musí být lepší. Je velká škoda, když jsme třikrát v řadě dokázali vyhrát venku, takhle prohrát doma. To hodně mrzí.”

Tomáš Pomikálek, křídlo BK ARMEX Děčín: „Byla to obrovská bitva, musím až říct, že docela slušná řežba. Nechci říct, že jsme si výhru zasloužili víc, myslím, že to bylo opravdu o štěstí. Zápas byl stále vyrovnaný, skóre se převalovalo nahoru dolů. My jsme na konci trefili důležitou trojku a pomohli jsme si i šestkami.”

Základní sestavy 
Pardubice: Vyoral, Čolak, Šafarčík, Pekárek, Rikič
Děčín: Walton, Nichols, Svoboda, Pomikálek, Josipovič

BK KVIS Pardubice – BK ARMEX Děčín 74:76
Body Pardubic: Rikič 16 (11 získaných faulů), Vyoral 12 (7 asistencí), Čolak 12 (3x 3), Šafarčík 9 (1x 3, 4 zisky), Pekárek 9 (1x 3, 9 doskoků), Švrdlík 6, Štěrba 5 (1x 3), Burda 5 (1), Svoboda 0, Potoček 0.
Body Děčína: Nichols 19 (3x 3, 3 zisky, 7 získaných faulů), Pomikálek 12 (1x 3, 7 doskoků), Walton 11 (2x 3, 5 asistencí, 8 získaných faulů), Svoboda 10 (1x 3), Kroutil 10 (1), Josipovič 6, Žikla 4, Mach 2, Jansa 2, Macháč 0.
Střelba za 2 body 19/39:17/35, za 3 body 7/21:8/19, TH 15/23:18/23. Doskoky 33:37 (útočné 10:8), asistence 17:14, ztráty 12:15, fauly 26:25.

Čtvrtiny: 18:22, 20:17, 20:15, 16:22

Rozhodčí: Blahout Petr, Kurz Vlastimil, Nejezchleb Petr

Komisař: Kapl Antonín

Diváci: 820

Zdroj: BK Děčín