Rubriky
Sport Zprávy

Severočeské derby vítězně pro Válečníky!

Válečníci ovládli znovu bitvu o basketbalový sever a ústeckou Slunetu porazili i podruhé v sezóně. Výhra to byla absolutně zasloužená, protože Děčín před velmi solidně zaplněným ARMEX Sportcentrem ani jednou nepustil svého soupeře do vedení.

Basketbalisté Děčína vstoupili do derby ofenzivně naladěni, Nichols, Svoboda i Josipovič ani jednou neminuli a po prvních čtyřech útocích domácích to bylo 8:2. Skóre poměrně rychle rostlo i nadále, takže v polovině této části to bylo po dalších dvou bodech Svobody už 15:10. Hosté  se však postupně přibližovali, takže tři minuty před koncem to bylo už jen 19:17. Pak ale trefil děčínský Jansa svoji první trojku v dresu Válečníků, domácí zpřesnili obranu, byli stále velmi produktivní v útoku, a tak Josipovič zvyšoval v posledních vteřinách na 30:19 a hala řičela nadšením. Poslední slovo měl ovšem Hicks, který šestkami upravil na 30:21. Druhou čtvrtku načali bodově Walton se Svobodou, takže vedení Děčína narostlo na 34:21. A ještě o jeden bod vyšší náskok měli Děčínští v polovině této části – 41:27. Sluneta ale rozhodně nehodila flintu do žita, Nábělek dal trojku, Pecka pak zapsal sedm bodů v řadě a rázem to bylo opět velmi vyrovnané – 41:37. V koncovce první půle naštěstí Svoboda prohnal obroučkou dvě trojky, Walton přidal dva body a poločas skončil 49:42.

Ve druhém poločase se na palubovce přiostřilo, rozhodčí měli výrazně více práce, dali dva nesportovní fauly a několikrát se šli podívat na video. Kouskovaná hra více vyhovovala hostům, kteří postupně umazávali z jedenáctibodového manka, které nabrali hned v úvodu této desetiminutovky, až na 55:52, na čemž měl veliký podíl velmi přesně střílející Svejcar. Pak ale Walton zapsal koš s faulem, Pomikálek přidal koš, a protože se opět hrálo plynuleji, vedení Děčína začalo narůstat. Po trojce Kroutila to bylo 67:54, a po šesti bodech Pomikálka, který začal obranu Slunety výrazně prověřovat, skončila třetí čtvrtka stavem 75:58. V úvodu poslední periody však hosté trefili v rychlém sledu dvě trojky a dali V8lečníkům jasné varování, že nic není rozhodnuto – 75:64. Děčín varování akceptoval, POmikálek zastavil čtyřmi body další propad náskoku svého týmu, pak se trefil rovněž Svoboda, takže pět minut před koncem to bylo 81:71. V závěru si Válečníci už hlídali své vedení, nepustili soupeře do žádné bodové série, naopak po trestných hodech Kroutila a jedné šestce Nicholse navýšili svůj náskok na 94:79. Tečku za zápasem pak udělal jeden trestný hod Hickse, který se celý druhý poločas neustále dohadoval s děčínskými Američany, na 94:80.

Derby přineslo přesně to, co se od něj očekávalo. Tuhou bitvu, emoce, jiskření na obou stranách, ale také parádní akce a tentokrát i ofenzivní basketbal. Přes osmdesát inkasovaných bodů se domácím dařilo v obraně, rovněž se mohli spolehnout na velmi produktivní útok. Ve dvojkové střelbě měli úspěšnost 65% (31/47, kdežto Ústí jen 45% (19/42). V trojkách byli lepší hosté, ale Děčín se do nich ani moc netlačil, když mu to padalo za dva body. V trestných hodech byli přesnější Ústečané, ale Válečníci jich házeli více a dali z nich více bodů. Na doskoku vyhrál Děčín 38:35, body z druhých šancí ovšem vyhrála Sluneta 6:16. Další statistiky už byly vyrovnané – asistence 19:20, ztráty 13:13, body z brejků 18:19, zisky 5:4 a body laviček 14:19.

Děčín rozjel za vítězstvím Matěj Svoboda, který v prvním poločase nasázel 15 bodů a nakonec dal celkem 21 bodů. Skvělý druhý poločas odehrál Tomáš Pomikálek, který se dostal na 18 bodů. Pozadu samozřejmě nezůstali ani Nichols (17) a Walton (16), který sice měl problémy s fauly a nakonec nedohrál pro pět osobních chyb, ale jeho 8 doskoků a 6 asistencí toto vyvážily. Dobrý zápas odehrál také Kroutil (9), Josipovič zapsal 8 bodů a několik dobrých zákroků v obraně. Také mladí hráči pomohli k výhře.

Ústí se mohlo spolehnout na své dvě stálice, Pecku a Svejcara, oba dali shodně po 24 bodech, takže dohromady dali více než polovinu celého bodového nástřelu Slunety. Dvojciferným střelcem byl ještě Hicks (10), ostatní se rozbíjeli o dobrou děčínskou obranu, a třeba Johnson nedal ani bod. Ostatně tři body Martina jsou také dobrou vizitkou defenzívy Válečníků.

Trenéři po utkání 
Tomáš Grepl, trenér BK ARMEX Děčín: „Ústí je velmi dobře útočně vybavený tým a potvrdilo se to, co jsme si mysleli před zápasem, že pokud budeme hrát alespoň trochu slušnou obranu, uspějeme. Udržet Ústí na osmdesáti bodech s tou sestavou, kterou mají, to je velmi dobrá obranná práce. A protože je Ústí dobré v útoku, má trochu slabší obranu, a když mi trefíme něco zvenku, můžeme Ústí porazit. Rozhodla naše obrana, Svejcar s Peckou nám sice ujeli, a jejich čtyřicet osm bodů je přeci jen trochu moc, ale jinak to bylo v obraně dobré a jsme rádi, že jsme utkání zvládli.”

Jan Šotnar, trenér Slunety Ústí nad Labem: „Gratuluji Děčínu k vítězství, které bylo zasloužené, neboť jednoduše víc chtěl. Měl více hráčů, kteří byli ochotni se přizpůsobit intenzitě a energii derby. Děčín měl velmi dobrý první poločas, možná ten nejlepší, co se týká střelby, a celkově znovu prokázal svoji velikou bojovnost.“

Hráči po utkání 
Martin Nábělek, rozehrávač Slunety Ústí: „Spokojeni samozřejmě nejsme. Věděli jsme, že dnes to nebude o basketbalu, ale Děčín zkrátka víc chtěl vyhrát a porazil nás letos podruhé. Už v prvním poločase jsme minuli několik šoupáků, takže o přestávce jsme si řekli, že to musíme zlepšit. Ale nepovedlo se.”

Matěj Svoboda, křídlo BK ARMEX Děčín: „Chceme vyhrát každý zápas, ale derby je specifický zápas a výhra je o trošičku cennější. Hlavně nám to pomůže na psychiku, protože teď jsme měli těžké zápasy, provázely nás nějaká zranění i nemoci. Třeba já teprve dnes dobral antibiotika. Musím se zeptat doktora, co to bylo za léky a nechám si je předepisovat častěji (smích). Utkání bylo dnes útočné, přestože nám spíše vyhovují zápasy s nízkým skóre, kde dominují obrany. Dnes nám to ale trochu ulétlo do útočného zápasu, ale protože nám se v útoku dařilo, zvládli jsme to dobře. Emoce k zápasu patří, derby je trochu vyhrocené a dokonce Američané, kteří nevědí o rivalitě Děčína a Ústí skoro nic, jsou namotivovaní. Dnes rozhodla naše útočná produktivita a řekl bych, že celkově jsme byli lepší. Odvedli jsme dobrou práci na Johnsovi, který nám nedal ani bod. Utekli nám jen Svejcar s Peckou, ale nikoho dalšího jsme nepustili do hry.”

Základní sestavy 
Děčín: Walton, Nichols, Svoboda, Pomikálek, Josipovič
Ústí: Hicks, Svejcar, Martin, Pecka, Johnson

BK ARMEX Děčín – Sluneta Ústí nad Labem 94:80
Body Děčína: Svoboda 21  (2x 3), Pomikálek 18 (1x 3, 6 doskoků, 4 asistence), Nichols 17 (TH 7/8, 6 získaných faulů), Walton 16 (8 doskoků, 6 asistencí, 2 zisky, 7 získaných faulů), Kroutil 9 (1x 3), Josipovič 8, Jansa 3 (1), Mach 2, Žikla 0, Macháč 0, Bobek 0.
Body Ústí: Pecka 24 (1x 3, 10 doskoků), Svejcar 24 (3x 3), Hicks 10 (6 asistencí, 6 získaných faulů), Dailey 9 (3x 3), Nábělek 6 (2x 3, 6 asistencí), Karlovský 4, Martin 3, Johnson 0, Haiblík 0.
Střelba za 2 body 31/47:19/42, za 3 body 5/17:9/28, TH 17/25:15/19. Doskoky 38:35 (útočné 8:11), asistence 19:20, ztráty 13:13, fauly 18:24.

Čtvrtiny: 30:21, 19:21, 26:16, 19:22

Rozhodčí: Matějek Ivor, Scholze Michal, Jedlička Jiří

Komisař: Hlaváček Pavel

Diváci: 1 101

Zdroj: BK Děčín