Rubriky
Sport Zprávy

Válečníci v 9. kole Kooperativa NBL přišli o domácí neporazitelnost

Po reprezentační pauze nestačili na silné Brno, které sice zastavili na 67 bodech, ale sami se v útoku rovněž trápili a dali ještě o čtyři body méně.  Nicméně vyprodané ARMEX Sportcentrum vidělo skvělý zápas plný emocí a po utkání potleskem poděkovalo děčínskému týmu za bojovnost, která tentokrát na úspěch nestačila.

První body zápas obstaral domácí Svoboda, hosté sice vyrovnali, ale následovalo sedm bodů AJ Waltona, k němu se trojkou přidal Nichols, a po čtyřech minutách to bylo 12:6. Brno však využilo děčínského trápení v útoku a otočilo na 12:14. Válečníci ještě do konce první čtvrtky dvakrát vyrovnali z trestných hodů, ale poslední slovo měl exděčínský Krakovič, který upravil na 16:18. V úvodu druhé desetiminutovky se oba celky střídaly ve skórování, na straně domácích to byl Svoboda, který i díky dvěma trojkám držel Válečníky stále na dostřel – 24:26. V dalších minutách se skóre měnilo jen velmi pomalu a prim hrály obrany. Závěr poločasu ale vyšel podstatně lépe hostům, kteří získali dvojciferný náskok 27:37. Ten se ale Nicholsovi a AJ Waltonovi povedlo to přestávky trochu snížit na 31:37. Domácí kromě bodového manka jistě mrzel i fakt, že měli jen čtyři střelce a kapitán Pomikálek už měl čtyři fauly.

Druhý poločas začala trojka Bálinta, pak ale Válečníci ještě více přidali v obraně, konečně také zpřesnili útok a začali Brno dotahovat. Lví podíl na to mměli opět Nichols a AJ Walton, po jehož koši byl stav 41:42. Následoval brněnský time-out, po něm hostující Svoboda trefil trojku, ale Pomikálek těžkou střelou za dva body a Nichols šestkami vyrovnali na 45:45. Vyprodané hlediště hnalo domácí do útoku, ale tam to stále drhlo, a tak Krakovič otočil na 45:47 a následně Kroutil po technické chybě lavičky hostů uzavřel třetí čtvrtku na 46:47. V poslední periodě se Válečníkům podařilo dvakrát odpovědět na šestky Svobody, po koši AJ Waltona a jedné šestce Pomikálka šli dokonce do vedení 53:51. Po dalších trefách Nicholse a AJ Waltona to bylo čtyři minuty před koncem 59:55 a zdálo se, že by Děčín mohl jít do rozhodujícího trháku. To se však nepovedlo a Chatman vyrovnal na 59:59. Dvě minuty před koncem pak Mišula trefil trojku a poslal Brno zpět do vedení – 59:62. Válečníci kontrovali dvěma body AJ Waltona, na druhé straně ale lehce zakončil Bálint, který po koši Nicholse proměnil oba trestné hody – 63:66. V posledním útoku bohužel Nichols minul svůj trojkový pokus a následně Půlpán jednou šestkou pečetil na 63:67.

Přes nízké skóre viděli diváci zajímavý, atraktivní a velmi fyzický basketbal, v němž hlavní roli hrály obrany a každý koš měl cenu zlata. Válečníci byli o trochu lepší ve dvojkové střelbě, trojky zaznamenaly oba celky jen čtyři, naopak Brno si vedlo výrazně lépe v trestných hodech. Také mělo produktivnější lavičku (5:18), rovněž vyhrálo souboj v druhých šancích (2:10). Další statistiky byly velmi vyrovnané – doskoky 40:39, asistence 7:8, ztráty 16:15.

Tahouny Děčína byli oba Američané – AJ Walton dal 26 bodů, měl 9 doskoků, ale také pět ztrát, Nichols přidal 16 bodů, 4 zisky a 8 získaných faulů. Matěj Svoboda byl s 11 body posledním dvojciferným střelcem domácích, zbytek týmu jen paběrkoval. Do hry se dostala i nová posila Děčína, rozehrávač Tomáš Jansa.
Brno se opíralo o Bálinta (13), Puršla (10) a Svobodu (10). Chatman zapsal 9 bodů, po sedmi pak Mišula a Půlpán. Krakovič nedohrál pro pět faulů.

Trenéři po utkání 
Tomáš Grepl, trenér BK ARMEX Děčín: „Byl to velmi intenzivní zápas, na to, že se hrálo po reprezentační pauze. Nám se zápas moc nepovedl v tom, že střelecky to bylo velmi špatné. Sice jsme udrželi nejlépe skórující tým ligy na šedesáti sedmi bodech, ale na druhou stranu jsme se trápili v útoku. Nepomohli jsme si žádnou těžkou střelou jako Brno, Brnu se navíc podařilo zastavit náš rychlý protiútok a když už jsme se dostali do vymezeného území, neproměnili jsme střely, které obvykle dáváme. To nás stálo zápas.“

Martin Vaněk, asistent trenéra Basket Brno: „Byl to skvělý zápas od začátku až do konce. Řekl bych, že od začátku jsme trochu tahali za delší konec provazu, dařilo se nám. Ale celkově to bylo nahoru, dolů. Nám pomohlo, že jsme před poločasem utekli na deset bodů. Druhý poločas byl opět nahoru, dolů, Děčínu se jedna, dvě pozice nepovedly a nám ano. To rozhodlo. Jinak to byl vyrovnaný zápas, skvělá atmosféra.“

Hráči po utkání 
Tomáš Pomikálek, křídlo BK ARMEX Děčín: „Dostat pouhých šedesát sedm bodů od nejlépe útočícího týmu je skvělá práce, bohužel dnes jsme se strašně nadřeli v útoku. Máme sice v týmu dvě individuality, které dávají okolo dvaceti bodů na zápas, ale když se k nim nikdo nepřidá, dnes to bylo včetně mě, nemůžeme zápasy vyhrávat. Musí se do hry zapojit všichni hráči, ve třech tým jako je Brno prostě porazit nemůžeme. Brno má zkušené hráče a největší talenty z české republiky, přesto si myslím, že prohrát s takovým útokem před vyprodanou halou je zkrátka ostuda. Doufám, že nás dnešní prohra posadí na zadek a uvědomíme si, že se musíme vrátit ke hře, kterou jsme praktikovali do teď. Ono to samo zkrátka nepůjde, my musíme vyhrát zápasy, nikdo jiný to za nás neudělá. Nemůžeme se spoléhat jen na Nicholse a Waltona, musíme pomoct všichni.“

Šimon Svoboda, křídlo Basket Brno: „Bylo to dnes těžké, fanoušci nám to znepříjemnili. Ale bylo to veliká atmosféra a jsem rád za výhru. Okamžik utkání? Určitě trojka Mišuli v závěru.“

Základní sestavy 
Děčín: Walton, Nichols, Svoboda, Pomikálek, Josipovič
Brno: Půlpán, Bálint, Chatman, Svoboda, Puršl

BK ARMEX Děčín – Basket Brno 63:67
Body Děčína: Walton 26 (1x 3, 9 doskoků, 3 asistence), Nichols 16 (1x 3, 3 asistence, 4 zisky, 8 získaných faulů), Svoboda 11 (2x 3), Pomikálek 3, Kroutil 3, Josipovič 2, Macháč 2, Žikla 0, Mach 0, Jansa 0.
Body Brna: Bálint 13 (1x 3), Puršl 10 (8 doskoků), Svoboda 10 (1x 3), Chatman 9 (8 doskoků), Půlpán 7 (6 zisků), Mišula 7 (1x 3), Krakovič 4, Körner 4, Křivánek 3 (1x 3).
Střelba za 2 body 19/37:17/43, za 3 body 4/22:4/18, TH 13/18:21/28. Doskoky 40:49 (útočné 7:9), asistence 7:8, ztráty 16:15, fauly 21:23.

Čtvrtiny: 16:18, 15:19, 15:10, 17:20

Rozhodčí: Blahout Petr, Vošahlík Marek, Jeřáb Jan

Komisař: Ringsmuth Zdeněk

Diváci: 1 200

Zdroj: BK Děčín