Rubriky
Zprávy

Děčín získal dvě prestižní ceny za kvalitu

Již 21. ročník Národních cen České republiky zná své vítěze. V kategorii za kvalitu v programu START uspělo hned dvakrát i statutární město Děčín – Magistrát města Děčín. Děčín převzal nejen diplom pro absolutního vítěze NCK ČR, program START, ale také diplom za 1. místo v kategorii Digitální stát a mezinárodní certifikát vydaný EFQM „Qualified by EFQM”.

„Rozhodli jsme se přihlásit do soutěže, která hodnotí kvalitu organizace. Mohli jsme tak zjistit, jak na tom jsme, a to také ve srovnání s ostatními organizacemi. Dlouhodobě se snažíme o zlepšování služeb, které magistrát poskytuje, protože spokojenost občanů je pro nás velmi důležitá. Získání tak významné ceny za kvalitu je příjemnou třešničkou na dortu. Všem, kteří se na získání ceny podíleli, moc děkuji,“ řekl primátor města Jiří Anděl (ANO), který si cenu spolu s analytičkou IT Janou Prouzovou (vpravo) převzal.

Hodnocení probíhalo prostřednictvím Modelu EFQM, který má pomoci organizaci dosáhnout úspěchu díky změření pozice, na které se nachází na cestě k vytvoření udržitelné hodnoty. Pomůže organizaci pochopit mezery a možná řešení, tím umožní významně zlepšit výkonnost organizace a dosáhnout pokroku.

„Hodnocení, kterým si magistrát prošel, ukázalo, zda činnosti vykonáváme dobře a zda je zde nějaký potenciál pro další zlepšování. Moc si vážím práce nejen kolegů, kteří byli zapojeni do samotného hodnocení ať už do přípravy hodnotící zprávy nebo při osobní účasti samotných hodnotitelů, ale i všem ostatním pracovníkům magistrátu,“ doplnil tajemník magistrátu Martin Kříž.

Národní ceny České republiky vyhlásilo Ministerstvo průmyslu a obchodu a Rada kvality České republiky. V roce 2022 byly uděleny ceny za čtyři hlavní kategorie: za kvalitu v rodinném podnikání, za společenskou odpovědnost, za kvalitu v programu EXCELENCE a za kvalitu v programu START. Do soutěže o Národní ceny ČR se přihlásilo celkem 58 organizací, uděleno bylo 20 cen, z toho 7 zlatých, 6 stříbrných, 4 bronzové a vyhlášeni byli 3 absolutní vítězové.

Národní ceny kvality se každoročně udělují ve více než 80 zemích světa podle mezinárodních schémat uznávání EFQM, které vycházejí z modelu excelence EFQM.

Zdroj: Magistrát města Děčín