Rubriky
Turisti Zprávy

Výlety budou v česko-německém pohraničí přístupnější pro lidi s hendikepem

V těchto dnech se po česko-německém pohraničí pohybují malé skupinky lidí s laserovými měřidly. Probíhá podrobné mapování vybraných bodů a především tras výletů vhodných pro vozíčkáře a lidi s jinými hendikepy. Dobrá přístupnost a bezbariérovost stejně dobře poslouží maminkám s kočárky nebo seniorům, kteří mají pohybové obtíže.

Za projektem “Cestování hendikepovaných” společně stojí Spolek pro podporu cestování handicapovaných, Rozvojová společnost města Žitavy a Marketingová společnost Horního Saska. V rámci aktivity ale rychle vzniká nová síť partnerů, kterým není zpřístupňování turistických cílů lhostejné. Na školeních a workshopech se diskutují různé oblasti přístupnosti, zajímavosti v cestovním ruchu a samozřejmě potřeby osob se zdravotním postižením. V rámci těchto setkání probíhá i praktické školení jednotné metodiky přístupnosti objektů a tras.

,,Krajina v okolí Českého a Saského Švýcarska není k lidem s pohybovým omezením příliš vstřícná a právě proto jsme se rozhodli pomoci a ve spolupráci s kolegy a partnery tuto atraktivní lokalitu otevřít návštěvníkům, pro které by jinak zůstala nepřístupná.”, doplňuje Jana Panáčková, předsedkyně Spolku pro podporu cestování handicapovaných.

Projekt volně navazuje na oceňovanou sociální síť pro hendikepované cestovatele Disway a posouvá se od mapování jednotlivých bodů k přípravě ucelených výletů pro lidi s pohybovým omezením.

„S mapováním přístupnosti mám již zkušenosti, v roce 2012 jsem zpracovával brožuru Českosaské Švýcarsko bezbariérové. Když mne oslovil Spolek pro podporu cestování handicapovaných s tímto projektem, neváhal jsem a hned se zapojil. Máme za sebou první zmapované trasy a objekty. Jsem rád, že budeme moci nejen handicapovaným nabídnout ucelenou a ověřenou nabídku turisticky zajímavých cílů, na kterou se budou moci spolehnout“, dodává Aleš Černohous

Celá aktivita vyvrcholí na konci června představením dvanácti precizně zmapovaných a připravených tras v Česku a Sasku a podpoří tak turistický ruch lidí s hendikepem v příhraničním regionu. Mimo samotných tras vzniká také unikátní síť subjektů, kterým není lhostejná bezbariérová přístupnost turistických cílů a budou v tomto tématu spolupracovat i budoucna.

Mezi již připojené subjekty patří:

Národní rada osob se zdravotním postižením, z.s.

Krajský úřad Libereckého kraje

Labská stezka, z.s.

Geopark Ralsko, o.p.s.

Korid Liberec LK, splo. s r.o.

Czechtourism

Nadace Charty 77, Konto Bariéry, z.s.

Velký vůz Sever – poradenské a vzdělávací centrum, z.ú.

Magistrát města Liberec

Pražská organizace vozíčkářů

Národní park České Švýcarsko

LÍP A SPOLU z.s

TMGS Tourismus Marketing Gesellschaft Sachsen GmbH

Zweckverband Verkehrsverbund Oberlausitz-Niederschlesien (ZVON)

Naturschutzzentrum Zittauer Gebirge gGmbH

Gleichstellung Stadt Zittau

Jugendhaus „Villa“

Beauftragte für die Belange von Menschen mit Behinderungen

Sozialverband VdK Sachsen e. V., Beratungsstelle Zittau (Verband der Kriegsbeschädigten, Kriegshinterbliebenen und Sozialrentner Deutschlands)

Sächsische Bildungs- und Begegnungsstätte Windmühle Seifhennersdorf e.V.

Diakonie St. Martin

Sächsischer Behinderten- und Rehabilitationssportverband e.V..

Zdroj: www.disway.cz