Rubriky
Sport Zprávy

Válečníci obsadili konečné 8. místo

Děčínský A-tým má sezónu 2021/22 za sebou. Byla to sezóna plná změn hráčů, zranění, smolných porážek i parádních výher, která skončila ve čtvrtfinále play-off Kooperativa NBL čtyřmi důstojnými prohrami s Nymburkem. Níže najdete shrnutí tohoto ročníku.

• Příprava a Federální pohár
V přípravě na novou sezónu se měřili Válečníci, už bez kapitána Šimona Ježka a pivota Pavla Grunta, většinou se zahraničními soupeři, i když úplně první zápas je zavedl do Prahy, kde vyzvali prvoligovou Slavii Praha. Tu porazili 77:90 a první body za Děčín zde zaznamenala letní posila Matěj Svoboda. Další posila, americký pivot Damonte Dodd, nastoupila poprvé proti drážďanským Titánům. Po většinu přípravy chyběl nemocný rozehrávač Ondřej Šiška, v posledním přípravném duelu ale pomohl skolit Hradec Králové 73:71. Na začátku září se v ARMEX Sportcentru odehrála základní skupina B nově vzniklého Federálního poháru, kde Válečníci vyzvali USK Praha a slovenský BC Prievidza. S „vysokoškoláky“ padl Děčín těsně 81:83, naopak Prievidzu přejel 89:53. Do finálové čtyřky měl jít z děčínské skupiny USK Praha, který se ale z poháru nečekané odhlásil, a do Lučence tak odcestovali Válečníci. Jejich kádr však nebyl bohužel opět kompletní (chyběli Šiška, Dodd, Svoboda), a tak ve semifinále prohráli s Opavou 103:75, v boji o bronz se navíc zranil Rozsypal a Kroutil odehrál kvůli nemoci jen pár minut, takže domácí Lučenec vyhrál 101:63.

• Smutný start do KNBL
V polovině září odstartovala základní část Kooperativa NBL, žel Válečníky ještě před úvodním zápasem postihla obrovská ztráta, když se při dopravní nehodě zranil kapitán Tomáš Pomikálek. V úvodním duelu sice Děčín srdnatě bojoval s Ostravou, ale nakonec jí podlehl 70:73. A nepovedený vstup do sezóny se pak odrazil také v prohrách s Pardubicemi a Nymburkem. Na konci září se ovšem Válečníci dočkali a díky koši Svobody v poslední vteřině porazili Olomoucko 84:85. Bohužel, další čtyři zápasy na domácí palubovce Děčín opět prohrál (3x ligový duel, 1x zápas AAC s Vídní). Pak přišlo konečně druhé vítězství, a to na hřišti nováčka z Jindřichova Hradce, na němž se už podílela americká posila Ty Nichols. Naopak děčínský dres museli vysvléknout Eda Kotásek a Jakub Skalička. Následovala porážka v Pezinku s Bratislavou (AAC) a domácí ligový nezdar s Kolínem. V těchto zápasech už nastoupila další americká posila, pivot Brett Prahl, který se rychle stal velmi platným hráčem. Na konci října se Děčínu podařilo konečně zlomit prokletí vlastní palubovky, když v severočeském derby porazili ústeckou Slunetu 83:67. Krom prvního domácího úspěchu bylo také důležité, že do sestavy se vrátil Tomáš Pomikálek. Tečku za první polovinou základní částí pak udělali Válečníci v Opavě, kde vedli v poločase 29:41, ale domácí po přestávce výrazně přidali a vyhráli 92:64.

• Blýskání na lepší časy
Začátek druhé poloviny základní části přinesl prohru v Ostravě, přestože Děčín sáhl k další změně v kádru, kdy pivota Dodda nahradil v Děčíně již známý sympaťák s dlouhým jménem Craig Osaikhwuwuomwan. Hned v následujícím duelu AAC porazili Válečníci Inter Bratislava 80:79, poté sice prohráli doma s Pardubicemi a ve Vídni, ovšem výkony se postupně lepšily. Na konci listopadu deklasoval Děčín v utkání Českého poháru druholigový Lynx Liberec, následovala domácí výhra v AAC nad slovinským Šenčurem a ligové úspěchy – doma nad Olomouckem, venku v Brně po prodloužení. Pak se ale Válečníkům zavřela prohrou v Šenčuru cesta k případnému postupu do vyřazovací části AAC, a možná i vlivem náročného výjezdu (sněhová vánice, dlouhá noční cesta ze Slovinska) se jim nepovedlo ani důležité utkání v Hradci Králové. Tyto nezdary vymazaly výhry v Českém poháru, kde si Děčín nejprve poradil s Litoměřicemi, poté v osmifinále vyřadil Slunetu Ústí nad Labem 88:82. Kvalita hry Válečníků šla nahoru, sebevědomí také, což se samozřejmě odrazilo na výsledcích. Děčín porazil venku USK Praha i Kolín, doma si poradil s Jindřichovým Hradcem a oslabenou Opavou, takže v posledním střetnutím základní části jel do Ústí s tím, že když vyhraje, postoupí na úkor domácích do skupiny A1.

• Derby na Slunetě
Smůla, která se lepila Válečníkům na paty od začátku sezóny, se opět připomněla v tom možná nejdůležitějším duelu. Děčínský pivot Brett Prahl, který se stal oporou týmu, musel těsně před zápasem odjet z rodinných důvodů domů do USA, což bylo citelné oslabení. Místo Bretta dorazil jeho krajan Andrew Eudy. První poločas se hostům příliš nevydařil, naopak ve třetí čtvrtce otočili na 53:56 a rozpoutalo se drama. To nakonec v bouřlivé kulise lépe zvládli domácí a vyhráli 77:73.

• První místo v „ádvojce“
Po nezdaru v Ústí čekaly na Válečníky boje ve skupině A2, kde hned na úvod porazili domácí Olomoucko 79:81, o čemž rozhodla trojka Šišky v posledních vteřinách. Následovalo čtvrtfinále Českého poháru a Děčín sehrál s Opavou vyrovnanou partii, kterou v závěru strhli na svou stranu Slezané 85:94. Jen pro zajímavost, Opava pak ve finále porazila také Nymburk. Chuť si Válečníci spravili v A2 čtyřmi výhrami v řadě, byť to bylo vykoupeno dalším zraněním – v duelu s Ostravou si zlomil kost v ruce Ty Nichols. Následovala naopak nepříjemná série tří proher, což bylo způsobeno dalšími zraněními a nemocemi. V utkání s Jindřichovým Hradcem se pivot Andrew Eudy dokonce zranil tak nešťastně, že mu skončila sezóna a musel odjet do USA. Jen v sedmi pak nastoupili Válečníci doma proti Ostravě, přesto důležitý souboj vyhráli 79:65, své prvenství ve skupině potvrdili domácími výhrami nad Olomouckem a Jindřichovým Hradcem. Do těchto zápasů již zasáhla nová posila, Brandon Alston, který stál za úspěchem Slunety v klíčovém duelu základní části KNBL s Děčínem. Inu, svět je malý…

• Předkolo play-off
Po skončení bojů ve skupinách A1 a A2 si basketbalový pánbůh opět zažertoval, když svedl proti sobě stejně jako loni Děčín a Hradec Králové. Tentokrát se však nehrálo na skóre, ale na dvě vítězství. První duel na palubovce Sokolů měli Válečníci dobře rozjetý, ale domácí jej nakonec urvali pro sebe 78:76. V dresu Děčína se představil další nový hráč, a to pivot Jonathan Galloway, který pak sedmi body pomohl vyhrát druhý duel jasně 80:66. V rozhodujícím třetí zápase Válečníci ani jednou nepustili domácí Hradec do vedení, vyhráli 80:91 a postoupili do čtvrtfinále, kde je čekal přetěžký soupeř a vítěz základní části, mistrovský Nymburk.

• Čtvrtfinále s Nymburkem
Asi ani největší optimista nedoufal, že by Děčín mohl přes Nymburk přejít, ale všichni se těšili na kvalitní zápasy s českým obrem. A ty také přišly. Válečníci využili jisté nerozehranosti nymburského týmu a první dva zápasy na jeho palubovce byly napínavé. V prvním vedl Děčín ve třetí čtvrtce 44:48, ale nakonec padl 89:74. Ve druhém to bylo ještě lepší, když v poločase platil stav 33:45, ve třetí čtvrtce dokonce 47:61! Domácí ale senzaci nedopustili a otočili na 91:84. Třetí a čtvrtý zápas série byly už ovlivněny únavou Válečníků, kteří zkrátka nestačili na široký a kvalitní kádr svého soupeře, jemuž podlehli 72:92 a 70:115, čímž byli vyřazeni 0:4 na zápasy.

• Konečné umístění
Válečníci po nevydařeném začátku a celé řadě zranění i zdravotních lapálií, které je provázely celou sezónu, a také řadě změn v kádru obsadili konečné 8. místo, což oproti loňskému ročníku vylepšení o dvě příčky. Jak řekl trenér Tomáš Grepl „není to super sezóna, ale je dobrá.“ V Českém poháru se Děčín dostal až do čtvrtfinále, v poháru AAC se poměřil s kvalitními celky a získal dvě vítězství. A to také není špatné. Bohužel, své možná udělala i covidová, byť se lepšící, situace, která nepustila do Maroldovky tolik návštěvníků, aby vytvořili obávanou pekelnou atmosféru. V závěru sezóny už bylo hlediště plné a hned to bylo znát.

• Kádr a program
Zahraniční hráči odcestovali do svých domovů několik dní po sezóně. Češti mladší hráči dostali volno deset dní, a už 2. května začali pracovat na svém zlepšování. O týden později se k procesu připojila i starší část týmu. Hlavní kus práce nyní hráči odvádí po fyzické stránce, kde se jim věnuje kondiční trenér Jan Murín se svými pestrými svěžími metodami. V plánu jsou kromě fyzičky také tréninky na individuální basketbalové dovednosti, teambuilding, doplňkové sporty, charitativní projekty či pár společenských setkání. Podepsané smlouvy mají Tomáš Pomikálek, Matěj Svoboda, Filip Kroutil, Martin Mach, Lukáš Rozsypal, Filip Sertič. Jednání probíhají s Ondřejem Šiškou, Lukášem Bobkem a Davidem Žiklou. Tomáše Randýska čeká plastika kolenních vazů, čímž se jeho absence protáhne do podzimu.

Zdroj: BK Děčín