Rubriky
Zprávy

Magistrát zavádí inovativní půjčování služebních aut pro své zaměstnance – Vše na jeden KLIQ v mobilu

Magistrát města pokračuje v modernizaci města i svého provozu. Služba KLIQ, která by měla fungovat od července, přináší zcela nové možnosti pro využívání služebních aut. Zaměstnanci si díky ní mohou automobily jednoduše rezervovat, odemknout i nastartovat, a to vše bez nutnosti předání klíčků od vozů.

Od listopadu 2021 tuto unikání službu vyvíjí Smart City tým děčínského magistrátu spolu s partnerem ŠKODA AUTO DigiLab.

„Do našich služebních aut jsme nechali nainstalovat telematické jednotky s funkcí chytrého klíčku, které se následně spárují s aplikací v mobilním telefonu. Tímto řešením jsme plně elektronizovali proces objednávání, předávání, uvolňování a nastartování aut.

Zaměstnanci tak nebudou muset ke každé jízdě fyzicky vyzvedávat a odevzdávat klíčky od auta, čímž se celý proces zrychlí a zjednoduší. Dosud musel zaměstnanec vyplnit a podat elektronicky žádost, ta mu byla podepsána, fyzicky vyzvedl klíče, doklady, žádanku, kterou musel vyplnit před i po jízdě. To vše tímto procesem odpadá. Na vše stačí mobilní telefon,“ shrnuje vývoj a jedinečné přínosy koordinátor Smart City Martin Strnad.
Systém také sám filtruje všechna dostupná auta podle toho, kdy chce zaměstnanec odjet na služební cestu. Aplikace automaticky zajistí výběr vhodného vozidla včetně dostatečného množství paliva (elektřiny).

„V průběhu testování jsme přidali klíčové funkce, které systém v pilotní fázi postrádal a nemohl tak být zapojen do procesů magistrátu. Jednalo se o funkce schvalování jízd, offline režim, informování nadřízeného, jízda s řidičem, stav baterie pro elektrovozy atd. Díky tomu vznikla zcela unikátní služba pro veřejnou správu, která kombinuje přístup do vozů přes mobilní aplikaci, schvalovací procesy města, funkce fleet manažera pro správu vozů vč. knihy jízd a GPS dat,“ doplňuje garant projektu Petr Hodboď z magistrátu s tím, že na vývoji se podílelo i IT oddělení.

„Vážíme si toho, že Magistrát města Děčín podpořil spuštění pilotního provozu projektu pro sdílení vozů KLIQ. Díky této možnosti jsme získali praktické zkušenosti, které nám umožnily produkt upravit tak, aby vyhovoval požadavkům místní samosprávy. Jsme velice rádi, že nyní došlo k přechodu z pilotního projektu do ostrého provozu a zaměstnanci města Děčín tak nyní ušetří nejen čas, ale i veřejné finance,“ říká Jan Edlman ze ŠKODA AUTO DigiLab.

Díky této inovaci, která není nasazena nikde v celé České republice, se stane plánování služební cesty pro zaměstnance úřadu jednodušší než v minulosti. Pro další města to může být inspirace, jak lze inovací zefektivnit a zelektronizovat další proces na úřadech. Obce nyní mají možnost snadno nasadit již otestovaný systém pro pohodlnou správu vozového parku i evidenci jízd, snížit provozní náklady a efektivně využívat sdílení služebních automobilů.

Zdroj: Magistrát města Děčín