Rubriky
Sport Zprávy

Sezóna pro Válečníky ještě nekončí!

Sezóna pro Válečníky ještě nekončí! V předkole play-off dokázali ve třetím a rozhodujícím duelu podruhé v sezóně porazit Královské sokoly, když je opět ani jednou v průběhu utkání nepustili do vedení a oplatili jim tak loňské vyřazení ve stejné fázi soutěže. Děčín tedy postoupil do čtvrtfinále play-off, kde vyzve vítěze dlouhodobé části, mistrovský ERA Basketball Nymburk.

Válečníci začali důležitý zápas sezóny trojkou kapitána Pomikálka, domácí (bez Pavloviče a Šouly, naopak s Peterkou, jenž statečně rozdýchal zranění nosu v Děčíně) ale odpověděli trefou Pešakoviče. Na smeč Osaikhwuwuomwana pak zareagoval Sedmák košem s faulem a bylo vyrovnáno 5:5. Jenže Svoboda ihned překlopil vedení zpět na stranu hostí, po něm si došel pro koš s faulem Šiška a stejný hráč pak zvyšoval na 7:12. Na druhé straně ale řádil  Stamenkovič a snížil na 10:12. Následně si oba týmy vyměnily po jedné trojce, pak se ale Hradečtí na čtyři minuty střelecky odmlčeli, čehož využili Nichols, Alston a Osaikhwuwuomwan, kteří zvedli náskok Děčína na 13:24. Teprve za tohoto stavu se domácí opět začali trefovat, ovšem hosté vždy kontrovali a Pomikálek pečetil jednou šestkou na 20:29. Druhá čtvrtka byla plná nepřesností a skóre se měnilo jen pomalu. Hradci se nejprve podařilo přitáhnout na 26:32, jenže vzápětí trefil Osaikhwuwuomwan dva body a za další minutu zvedl Šiška trojkou rozdíl ve skóre opět na dvojciferný – 26:37. Sedmák pak sice snížil, ale Šiška svojí druhou trojkou a Nichols košem navýšili náskok na 28:42. To byl povel pro Sokoly, aby přidali, což se jim povedlo a minišňůrou 7:0 stáhli manko na 35:42. Naštěstí sérii domácích úspěchů přerušila trojka Nicholse, přesto se Hradci do poločasu podařilo, i díky poloviční úspěšnosti Válečníků na čáře trestných hodů, upravit na hratelných 41:47.

Třetí čtvrtiny se Děčínu v této sérii povedly a první body této části obstaral Pomikálek. Jenže pak Stamenkovič dal trojku a vzápětí koš, následně Škranc přihodil další trojku a bylo vyrovnáno na 49:49. Tento stav ale nemohl akceptovat Osaikhwuwuomwan, který si zasmečoval, Pomikálek přidal další body a smečí se prosadil i Svoboda – 49:55. Pak Pešakovič snížil, ale trojka Pomikálka vrátila Válečníkům klid – 51:58. Ten narušili Stamenkovič a Vujovič, kteří dostali svůj tým na dosah jedné střely – 55:58. Dál se ale domácí nedostali, naopak po šesti bodech Osaikhwuwuomwana to bylo 59:68 a koš Nicholse znamenal vedení Válečníků před poslední periodou 59:70. V ní se střelecky prosadil jako první Pešakovič, na druhé straně však skórovali Pomikálek se Šiškou. Soupeř poté dvěma trojkami snížil na 67:74, ale přišla rozhodující pasáž, kterou načal Galloway šestkami, Alston přidal trojku, Pomikálek byl také přesný v trestných hodech a Nichols trojkou zvedl náskok Válečníků na 67:84. Trenér Peterka si raději vzal oddechový čas, jenže ten příliš nepomohl a po čtyřech bodech Alstona a koši Gallowaye to bylo 72:90. To už do konce zbývaly necelé dvě minuty a bylo jasné, že Sokoly by spasil jen zázrak. Ten nepřišel a Děčín vyhrál 80:91.

Ve třetím duelu se karty obrátily a byli to domácí, kdo častěji stříleli. Celkem vyprodukovali 72 střel, Děčín jen 58. Jenže vyšší úspěšnost byla na straně Válečníků, kteří v dvojkách, trojkách i šestkách dali více bodů a stačilo jim k tomu méně pokusů. Také byli lepší na doskoku, kde vyhráli 30:41 (na druhé šance to však bylo 13:2), dali více bodů z brejků (5:16) a měli produktivnější lavičku (13:33). V asistencích to byla plichta 16:16, v ziscích téměř také (10:9), a tak jediný větší rozdíl byl ve ztrátách, kde domácí vyhráli 12:20.

Děčínští střelci si tentokrát oblíbili číslo 15, když hned tři dali tolik bodů. V pravou chvíli se dostal do střelecké pohody rozehrávač Ondřej Šiška, který k 15 bodům přidal 7 asistencí (ale také 8 ztrát). Další patnáctibodoví střelci byli kapitán Tomáš Pomikálek a pivot Craig Osaikhwuwuomwan (+ 9 doskoků). Na 14 bodech se zastavili Nichols a Alston,  Svoboda přihodil 11 bodů. Do listiny střelců se ještě zapsali Galloway (5) a Kroutil (2).

Domácí táhl Stamenkovič s 21 body, 8 asistencemi a 5 doskoky. Pešakovič přidal 18, Sedmák 15 (v závěru se ale vyfauloval) a Vujovič 13 bodů. Škranc zapsal 8 a Peterka 5 bodů. Své minuty dostali také Goga, Kantůrek a Vlček, ale mezi střelce se nezapsali.

Trenéři po utkání 
Tomáš Grepl, trenér BK ARMEX Děčín: „My jsme hrozně rádi za to, že jsme to dokázali urvat tady v Hradci, protože Hradec je velmi dobrý soupeř a bojoval až do úplného konce. Tím, že domácí byli oslabeni o Pavloviče, tak se to na té hře projevilo. My jsme celý zápas vedli. Myslím si, že ve finále jsme to utkání vyhráli zaslouženě. A teď nás čeká Nymburk ve čtvrtfinále, takže my jsme svůj cíl, který byl hrát čtvrtfinále, splnili. Teď nás čeká samozřejmě nejlepší mančaft v republice. Pokusíme se co nejlíp připravit, abychom mu byli co největším soupeřem.“

Lubomír Peterka, trenér Královští sokoli: „Gratuluji Děčínu k zaslouženému vítězství. Ty poslední dva zápasy nás přehrál. My jsme dneska v úzké rotaci, máme zdravotní problémy. Snažili jsme se to hostům hodně znepříjemnit, ale Děčín v podstatě vedl od začátku do konce. Nám se to podařilo chvílemi zdramatizovat, ale dneska byli hosté o těch deset až dvanáct bodů lepší a zaslouženě postoupili. Chci také poděkovat svým hráčům, kteří, i když se nám to zdraví vyhýbalo, odehráli zápas se ctí. Odbojovali to a za tu sezónu jim děkuji.“

Hráči po utkání 
Ondřej Šiška, rozehrávač BK ARMEX Děčín: „Určitě jsme rádi, že jsme zvládli tento zápas. Dosáhli jsme většího cíle, co jsme si dali, když jsme nezvládli poslední zápas s Ústím v boji o A1. Tak jsme rádi, že se nám povedlo splnit alespoň tento dílčí cíl. Zápas nebyl vůbec jednoduchý. Domácí hráli, jak už se očekává, velmi zkušeně. Vědí o sobě oproti nám, jakožto týmu, kde máme nové hráče, takže to bylo trochu komplikovanější. Myslím, že rozhodla hlavně širší rotace a chuť po vítězství, chtěli jsme víc vyhrát.“

Nikola Pešakovič, křídlo Královští sokoli: „Zaprvé bych chtěl poděkovat všem fanouškům, kteří nás přišli podpořit. Samozřejmě také velká gratulace mým spoluhráčům, nejen za tento zápas, ale i za celou sezónu. Měli jsme hodně problémů s covidem, se zraněními a se vším možným… K dnešnímu utkání – co se dá dělat, byl to třetí zápas v šesti dnech. Bylo to velice těžké po fyzické stránce, hosté jsou tvrdý tým. A bohužel pro nás, oni vše dali a my se netrefovali. Můžeme ale být hrdí na náš tým, jak jsme bojovali celou sezónu.“

Základní sestavy
Královští sokoli: Stamenkovič, Pešakovič, Peterka, Škranc, Sedmák
Děčín: Šiška, Kroutil, Svoboda, Pomikálek, Osaikhwuwuomwan

Královští sokoli – BK ARMEX Děčín 80:91
Body Sokolů: Stamenkovič 21 (1x 3, TH 6/7, 8 asistencí), Pešakovič 18 (2x 3), Sedmák 15 (1x 3, 6 doskoků), Vujovič 13 (1x 3, 6 doskoků), Škranc 8 (2x 3), Peterka 5 (1), Goda 0, Kantůrek 0, Vlček 0.
Body Děčína: Pomikálek 15 (2x 3, 7 doskoků), Šiška 15 (2x 3, 7 asistencí, 8 ztrát), Osaikhwuwuomwan 15 (1x 3, 9 doskoků), Nichols 14 (2x 3, 6 doskoků), Alston 14 (1x 3), Svoboda 11 (1), Galloway 5 (8 doskoků), Kroutil 2.
Střelba za 2 body 23/41:24/37, za 3 body 8/31:9/21, TH 10/16:16/24. Doskoky 30:41 (útočné 7:6), asistence 16:16, ztráty 12:20, fauly 22:21.

Čtvrtiny: 20:29, 21:18, 18:23, 21:21

Rozhodčí: Vyklický Robert, Baloun Jan, Blahout Petr

Komisař: Andrle Petr

Diváci: 484

Zdroj: BK Děčín