Rubriky
Sport Zprávy

Po Ostravě a Olomoucku si Válečníci poradili také s Jindřichovým Hradcem

Válečníci zvládli třízápasovou domácí misi bez ztráty kytičky. Po Ostravě a Olomoucku si tentokrát poradili také s Jindřichovým Hradcem, jenž do Děčína přijel s dvěma výhrami v řadě za sebou. A nezačal vůbec zle, ale domácí se postupně rozehráli k dobrému výkonu. Svůj díl na konečném výsledku mělo jistě i brzké zranění nejlepšího borce hostů, Torina Dorna.

Hosté zahájili duel trojkou Novotného, poté zaznamenal pivot Brown čtyři body, na což odpověděl domácí Osaikhwuwuomwan rovněž čtyřmi body – 4:7. Následně pak „bankéři“ díky koši s faulem Dorna a druhé trojce Novotného utekli na 4:13, což jistě nebylo v taktickém plánu Děčína. Naštěstí pomalejší rozjezd Válečníků se brzy změnil v rychlý bodový přísun, takže po šesti odehraných minutách to bylo 13:15. Poté přišel nepříjemný okamžik, kdy Dorn musel být odnesen z palubovky po souboji se Šiškou, přesto soupeř znovu odskočil, a to na 16:24. Trojka Eudyho sice snížila manko, přesto první čtvrtka skončila díky trefě Victora nečekaně vysokým vedením Jindřichova Hradce – 19:26. A na začátku druhé čtvrtky zvýšil Brown na 19:28. Pak ale Válečníci utáhli šrouby v obraně a začali pomalu odmazávat bodový deficit. Pomikálek dal čtyři body v řadě, Eudy přidal koš a bylo to 25:28. Poté ještě Victor zvýšil na 25:30, ale Šiška dal koš a trojku, Bobek přihodil rovněž pět bodů v řadě a Děčín v polovině této části už vedli 35:30. Po trojce Pomikálka to bylo 38:30, po stejné trefě Kroutila se vedení přehouplo na dvojciferné (44:33) a tečku za prvním poločasem pak udělala smeč Osaikhwuwuomwana – 47:33.
Druhou půli zahájila trojka Browna, na ní ale odpověděli Kroutil se Svobodou, takže náskok Válečníků narostl na 51:36. Po dalších čtyřech bodech Svobody to bylo už 55:38, ale hosté kontrovali slepenými trojkami Nováka a Linharta – 55:44. Na druhé straně ovšem Šiška ukázal, že také umí za tři body, po čtyřech bodech Osaikhwuwuomwana to bylo 62:49 a vyrovnanou čtvrtku ukončila trojka Welsche, jež přitáhla „bankéře“ na 64:53. Poslední periodu odšpuntovala trojka Šišky, následně Svoboda jednou šestkou potrestal technickou chybu Welsche – 68:53. Hosté ale dál bojovali a snažili se s výsledkem něco udělat, jenže Válečníci vždy včas odpověděli. Po trojce Kroutila to bylo 73:60, po tříbodové trefě Osaikhwuwuomwana 76:62, a po další trojce Šišky 79:63. V závěru byl v hlavní roli Děčína Pomikálek, který sbíral fauly, a ze šesti trestných hodů proměnil pět , čímž dostal náskok na dvacet bodů – 85:65. V posledních třech minutách zápasu nakonec už nepadl koš ze hry a hráčům „Jindřicháče“ se díky přesným šestkám podařilo snížit na konečných 87:71.

Děčín vyprodukoval v utkání o osm střel více a měl daleko lepší procento úspěšnosti v dvojkové střelbě, což vlastně rozhodlo. V trojkách to byla dokonalá remíza (9/28:9/28), šestek házeli více hosté, ale jejich úspěšnost byla nižší. Hlavním důvodem výhry Válečníků byla ale jejich dominance na doskoku, kde porazili soupeře 56:26 (útočné 18:4), z čehož pak rezultovalo 26 děčínských bodů z druhých šancí. V asistencích opět platila remíza (15:15), ve ztrátách byli lepší hosté, jenž vyhráli tuto statistiku 17:9, a po děčínských nepřesnostech dali 23 bodů. Souboj laviček vyzněl o trochu lépe pro „bankéře“, a to 22:29.

Válečníci neměli tentokrát extrastřelce, spíše profitovali z rovnoměrného rozložení bodů na více hráčů. Šiška dal 15 bodů, Pomikálek s Kroutilem po 14, Osaikhwuwuomwan a Eudy po 13, Svoboda přidal 9 bodů. Sympatických bylo pět bodů Bobka a čtyři Macha. Šanci si zahrát dostali i Sertič a Rozsypal.

Hosté, postrádajíc zraněného Dorna, měli jen dva dvojciferné střelce, a to Novotného a Browna, kteří dali shodně po 11 bodech. DuBose zapsal 9 bodů, Victor 8, Welsch 7, Linhart 6… Zraněný Dorn stihl jen tři body a dvě asistence.

Trenéři po utkání 
Tomáš Grepl, trenér BK ARMEX Děčín: „Dneska jsme „Jindřicháč“ přeskákali pod oběma koši. Mít takové číslo, tak bychom dělali problémy i týmům z vyšších pater. Do utkání vstupujeme s nejzkušenější sestavou, ale ta byla dneska trochu nekoncentrovaná. Musíme si ty situace rozebrat na videu, protože až přijde boj o play-off, takové chyby nesmíme dělat. Další důležitý faktor bylo samozřejmě i zranění Torina Dorna.“
Gilbert Abraham, trenér GBA Fio banka Jindřichův Hradec: „Děčínu dávám velký respekt, je to jeden z nejlépe bránících týmů. Bohužel v tomto utkání jsme se nedostali do útočného rytmu, což bylo také kvůli jasné porážce na doskoku 56-26 o třicet míčů. Samozřejmě zranění je vždy nepříjemné, zatím nemáme další informace, emocionálně to zvlášť takto mladý tým ovlivní, ale jsem hrdý na to, jak se k tomu tým postavil a bojoval.“

Hráči po utkání 
Filip Kroutil, křídlo BK ARMEX Děčín: „Měli jsme špatný začátek, proběhla tam trochu pak trochu promluva, což pomohlo a od té doby to bylo lepší. V začátku nás pozlobil Filip Novotný, i když jsme se na něj připravili. Když chybí hráč jako Dorn, tak to může být dvousečné, může vystoupit někdo jiný. Nikomu nepřejeme zranění, snad bude brzy v pořádku.“

Filip Novotný, rozehrávač GBA Fio banka Jindřichův Hradec: „Vstoupili jsme do zápasu velice dobře, získali jsme tam náskok. Pak přišel klíčový okamžik při zranění Torina Dorna. Děčín to pak dobře zvládl a musím pochválit, je tady fakt skvělá atmosféra. Samozřejmě zranění nejlepšího hráče je vždy citelné, i když Děčín je také bez Nicholse.“

Základní sestavy
Děčín: Šiška, Kroutil, Svoboda, Pomikálek, Osaikhwuwuomwan
Jindřichův Hradec: DuBose, Novotný, Dorn, Victor, Brown

BK ARMEX Děčín – GBA Fio banka Jindřichův Hradec 87:71
Body Děčína: Šiška 15 (4x 3, 7 asistencí), Pomikálek 14 (1x 3, 9 doskoků), Kroutil 14 (2x 3), Osaikhwuwuomwan 13 (1x 3, 9 doskoků), Eudy 13 (1x 3, 13 doskoků), Svoboda 9, Bobek 5, Mach 4, Sertič 0, Rozsypal 0.
Body Jindřichova Hradce: Novotný 11 (3x 3), Brown 11 (1), DuBose 9 (7 doskoků, 6 asistencí), Victor 8, Welsch 7 (1x 3), Linhart 6 (2), Stegbauer 5, Borovka 5 (1), Dorn 3, Da Silva 3, Novák (1).
Střelba za 2 body 23/42:14/34, za 3 body 9/28:9/28, TH 14/18:16/23. Doskoky 56:26 (útočné 18:4), asistence 15:15, ztráty 17:9, fauly 19:23.

Čtvrtiny: 19:26, 28:7, 17:20, 23:18

Rozhodčí: Vošahlík Marek, Kapaňa Lukáš, Jedlička Jiří

Komisař: Andrle Petr

Diváci: 695

Zdroj: BK Děčín