Rubriky
Sport Zprávy

Vyrovnané utkání proti Nymburku

Poslední zápas v roce 2021 sice skončil pro Válečníky prohrou, z poděbradské palubovky, kde se dohrávka 14. kola konala, však odcházeli se vztyčenými hlavami, protože českému multišampiónu z Nymburka (tomu v sestavě chyběl Demetre Rivers, jenž odešel do Soluně) pořádně zatápěli a v koncovce lehce pocuchali nervy domácích příznivců.

Vstup do utkání patřil sedmnáctinásobnému českému mistrovi, který se trefami Hardinga a Bendy dostal do vedení 4:0. Na to ale odpověděl Nichols trojkou, jeho druhá trojka snižovala po čtyřech minutách hry na 11:8, a po následném koši s faulem srovnal Prahl na 11:11. Domácí sice okamžitě zabrali a trojka Palyzy upravovala na 21:14, jenže Válečníci bojovali, těžili z chyb soupeře a Šiška se Svobodou přitáhli svůj tým na 21:18. Pak přišla další minišnůra Nymburských a vedení 27:18, ovšem Nichols jednou šestkou a Osaikhwuwuomwan smečí snížili na 27:21.

Poslední slovo v úvodní čtvrtce měl domácí Palyza a jeho dva přesné trestné hody – 29:21. Druhou desetiminutovku zahájil Nichols svojí třetí trojkou, Pomikálek také ukázal své střelecké umění za tři body, a když po něm Nichols zaznamenal dva body, bylo to 33:29. Nymburk pak ale ukázal svoji sílu a třemi trojkami proloženými košem Hardinga odskočil na 45:33. Děčín kontroval dvojkou Kroutila a trojkou Svobody, jenže český šampión si hned pomohl dvěma trojkami Hardinga, navíc Palyza v posledních vteřinách proměnil tři šestky a stanovil poločasový výsledek na 56:42. Zdálo se tedy, že domácí si dokráčí pro další vysoké vítězství, ale Válečníci byli proti, a ve druhé půli začali Nymburk, který vypadl z Ligy mistrů, přehrávat.

Třetí čtvrtinu zahájil Nichols přesnými trestnými hody, Prahl přidal dva body – 56:46. Děčín navíc zlepšil obranu a domácí se neprosazovali tak lehce, takže jejich náskok pomalu klesal. Po koších Svobody s Pomikálkem a smeči Nicholse to bylo 60:54, a Nymburk musel opět výrazně přidat, což se projevilo v navýšení náskoku na 68:54. V koncovce této části ale zaznamenali hosté šest bodů proti dvěma nymburským a stav před poslední periodou byl 72:62. Tu začali domácí sérií šesti faulů během úvodní minuty, dvakrát to bylo při střelbě Prahla, který ovšem proměnil jen dva trestné hody. Prahl to ale vynahradil útočným doskokem a asistencí na Macha – 72:66. Nymburský Ross ovšem kontroval pěti body v řadě, Kříž přidal dvě trojky a náskok byl opět dvojciferný – 83:70. Válečníci však ukazovali dál to správné srdce bojovníka, trpělivě odpovídali na každý koš domácích a drželi soupeře stále ve střehu. V polovině této čtvrtiny to bylo po koši Svobody 89:78, tři minuty před koncem trefil Osaikhwuwuomwan trojku a snížil na 91:85, následně si došel Šiška pro faul a šestkami upravil na 91:87. Další drama ale odmítl Ross, jenž třemi trestnými hody navýšil náskok svého týmu na 94:87, pak Kříž přidal dva body a bylo to 96:87. Děčín se snažil, ostřeloval koš soupeře, jenže cíl našel až poslední pokus Nicholse, který pečetil na 96:89.

Vyrovnané utkání se odrazilo také ve statistikách. Ve dvojkách dali domácí 22 střel z 38 pokusů, Děčín proměnil 23 střel z 41 pokusů. V trojkách byl lepší Nymburk, jenž trefil 11 z 29 střel, Válečníci jen 8 z 24 pokusů. V šestkách to byla plichta 19:19. Na doskoku vyhrál Děčín 36:40 a dal 15 bodů z druhých šancí (domácí 11). Hosté byli také o kousek lepší v asistencích (16:17) a brejcích (14:16). Oba celky si vážily míče, na ztráty to bylo 8:10. Největší rozdíl tak byl v bodech laviček, kde domácí vyhráli 43:29, čímž znovu potvrdili velikou vyrovnanost svého kádru, která leckdy rozhoduje zápasy. Nicméně takto vyrovnaný duel na palubovce mistra je pro Válečníky jistě další vzpruhou pro nadcházející zápasy.

Nymburk se mohl opřít o Rosse, autora 20 bodů (dvojky 6/7, TH 5/7), dobře střílel také Hruban s 19 body (dvojky 2/3, trojky 3/5, TH 6/6). Harding přidal 15 bodů, Kříž 13 bodů a 10 doskoků. Palyza se trochu trápil, přesto zapsal 10 bodů.

Válečníky táhl Ty Nichols s 22 body (dvojky 4/6, trojky 3/4, TH 5/7), Ondra Šiška přidal 17 bodů a 9 asistencí, Svoboda zapsal 15 bodů, pivot Osaikhwuwuomwan zaznamenal 12 bodů (TH 1/5) a Pomikálek nastřílel 10 bodů, ke kterým přidal 8 doskoků. Těsně pod dvojcifernou hranicí zůstal Prahl s 9 body.

Trenéři po utkání 
Tomáš Grepl, trenér BK ARMEX Děčín: “My jsme odehráli skvělý zápas. Byl to přitom druhý ve dvou dnech. Chci hráčům za to poděkovat. Pro nás byl klíčový včerejší duel s Jindřichovým Hradcem, který jsme museli vyhrát. Dnes jsme přijeli s tím, že můžeme vyhrát. Byly Vánoce, nymburští hráči měli nějaké volno, zatímco my byli v tréninkovém procesu delší dobu. To nám umožnilo, že jsme byli rovnocenným soupeřem, za což jsme rádi. Prohra je ale prohra. Je to škoda, protože za tři roky jsme nikdy nebyli proti Nymburku blíže k výhře než dnes. Domácí tým je ale zkušený a nepustil nás blíže. Harding s Rossem jsou tak kvalitní hráči, na které teď ještě nemáme. Nymburk k tomu přistoupil seriózně, kouč Sekulič je nenechal vydechnout. Ale ve druhé půli netrefil otevřené střely, které normálně dává. To nás udrželo ve hře. Přitahovali jsme se, cítili jsme šanci, ale jiná věc je Nymburk skutečně porazit, a tak daleko ještě nejsme. Nicméně ten dnešní výkon je pro nás povzbuzením do dalších zápasů. Hala v Poděbradech je naprosto skvělá a zasloužila by si více takových zápasů. Můžeme být rádi, že v Česku vznikla taková hala. Pro nás to prostředí navíc bylo výhodou, protože Nymburk nehrál ve své domácí hale.“

Aleksander Sekulič, trenér ERA Basketball Nymburk: „Byl to hodně útočný zápas. My jsme ještě asi měli v hlavách vánoční náladu, hlavně při obranné práci. Nehráli jsme to, co jsme chtěli, nebyli jsme dostatečně koncentrovaní. Ale hlavní je, že jsme nakonec vybojovali vítězství. Zápas jsme kontrolovali, i když tam byly lepší i horší momenty. Udělali jsme tam zbytečné fauly, znervózněli jsme a dali jsme soupeři čuchnout, ale v koncovce jsme zahráli dobře. Byla tam zkušenost, kvalita a správná rozhodnutí.“

Hráči po utkání 
Matěj Svoboda, křídlo BK ARMEX Děčín: „Poslední měsíc se nám celkem daří, naše hra dostává tvář. Do zápasu jsme šli s tím, že nemáme co ztratit. Dnes jsme byli po celý zápas pro Nymburk rovnocenným soupeřem a nemáme se za co stydět. Celých čtyřicet minut jsme je dostávali pod tlak a museli s námi hrát až do konce. Podali jsme skvělý výkon, ale i to je na Nymburk málo. I když jsme kousali, Nymburk ukázal kvalitu a pohlídal si to. Domácí měli hodně faulů a my měli hodně šestek, což nás drželo ve hře. Nymburk také asi neměl nejlepší den, což nám k tomu nahrávalo. Tady v poděbradské hale jsem byl poprvé a líbilo se mi to tu. Je fajn, že se hala takhle zrekonstruovala. Využívají to mládežnické nároďáky, což je super. Chtělo by to v Česku více takových hal.“

Martin Kříž, křídlo ERA Basketball Nymburk: „Určitě to nebyl zápas podle našich představ. Něco jsme si řekli před zápasem, ale hlavně na obrané polovině jsme to naprosto neplnili. Nechci shazovat Děčín, ale nemůžeme dostávat téměř devadesát bodů od těchto soupeřů. Jestli chceme pokračovat v lepších dojmech, určitě musíme obranu zlepšit. Děčín tuto agresivní hru ukazuje dlouhodobě, i když se tam hráči mění. A to je hra, která nám letos moc nevyhovuje. Musíme na tom zapracovat. Nakonec byly na naší straně zkušenosti. Já se cítím stále lépe, sebevědomí jde nahoru. Jsem rád, že jsme se už trefil z dálky i v zápase. Škoda, že to nepřišlo dříve.“

Základní sestavy
Nymburk: Tůma, Harding, Hruban, Kříž, Benda
Děčín: Šiška, Nichols, Kroutil, Pomikálek, Prahl

ERA Basketball Nymburk – BK ARMEX Děčín 96:89
Body Nymburku: Ross 20 (1x 3), Hruban 19 (3x 3, TH 6/6), Harding 15 (3x 30), Kříž 13 (3x 3, 10 doskoků), Palyza 10 (1x 3, TH 5/5), Benda 6, Gak 6 (7 doskoků), Váňa 4, Kovář 3, Tůma 0.
Body Děčína: Nichols 22 (3x 3, 7 získaných faulů), Šiška 17 (6 doskoků, 9 asistencí), Svoboda 15 (2x 3, 6 doskoků), Osaikhwuwuomwan 12 (1x 3), Pomikálek 10 (2x 3, 8 doskoků), Prahl 9, Kroutil 2, Mach 2, Žikla 0, Sertič 0.
Střelba za 2 body 22/38:23/41, za 3 body 11/29:8/24, TH 19/26:19/29. Doskoky 36:40 (útočné 9:12), asistence 16:17, ztráty 8:10, fauly 29:24.

Čtvrtiny: 29:21, 27:21, 16:20, 24:27

Rozhodčí: Matějek Ivor, Kec Jakub, Dombrovský Filip

Komisař: Ringsmuth Zdeněk

Diváci: 221

Zdroj: BK Děčín