Rubriky
Kultura Zprávy

Zoo připravila pro zvířata dýňové hody

Vydlabané dýně nemusí vždy nutně sloužit pouze jako ozdoba, ale spoustu legrace se s nimi dá užít například i při krmení zvířat. Právě takový dýňový enrichment probíhal tento týden v děčínské zoologické zahradě. Ošetřovatelé při něm zužitkovali desítky vydlabaných dýní, které zbyly v areálu po akci s názvem Strašidelné zoo. „Jako báječné zpestření jídelníčku i velkou zábavu pojaly vydlabané dýně nejen opice, ale také papoušci, vydry nebo třeba medvěd kamčatský Bruno.

Některá zvířata měla z počátku z netradičního způsobu krmení strach. Ostražité byly například mangusty liščí, ale nakonec zvítězil jejich apetit a přeci jen se do dýně s naservírovanými dobrotami v podobě červíků pustily. Nejaktivněji se projevili makakové chocholatí, kteří dostali dýni naplněnou ovocem, zeleninou, tvarohem a kuřecím masem. Posloužila jim nejen jako mísa, ale neváhali si z „dýňového servisu“ i ukousnout,“ popsala mluvčí Zoo Děčín Alena Houšková.

Zajímavou podívanou při krmení předvedli i papoušci ara, vydry říční nebo medvěd kamčatský, který dostal dýni naplněnou rybami a jako bonus i slepici. Náplně jednotlivých dýní se lišily podle druhu zvířat. Někdo si pochutnával na ovoci a zelenině, někdo na masu, vejcích, tvarohu, hmyzu, zrní nebo oříšcích.

Enrichment = obohacení životního prostředí, slouží zejména k vyplnění volného času chovaných zvířat

Alena Houšková
Zoologická zahrada Děčín – Pastýřská stěna, příspěvková organizace