Rubriky
Sport Zprávy

Válečníci si vezou vedení od vítěze skupiny A2

Válečníci si vezou do čtvrteční odvety předkola play-off tříbodové vedení nad vítězem skupiny A2. Zdánlivě to není mnoho, ale hosté, kteří nastoupili kompletní včetně pivota Koloničného, ukázali svoji sílu a Děčínu cestu za výhrou hodně ztížili.

Skóre zápasu otevřel zkušený pivot Sedmák, na domácí straně (už s uzdraveným kapitánem Šimonem Ježkem) kontroval mladý pivot Mach a skóre se pak rychle měnilo na obou stranách. Poprvé do vedení šli Válečníci po dvou minutách, kdy Pomikálek trefil trojku, po něm stejný zásah připsal i Bradley a povedenou pasáž završil Šiška – 14:6. Po oddechovém čase Sokolů se hosté blýskli dvěma trojkami, domácí ale byli při střelecké chuti a jejich rychlá hra s dobrou obranou dělala soupeři problémy. Ty největší přišly tři minuty před přestávkou, kdy Kroutil zvyšoval na 28:14. Zkušený tým hostů však nezpanikařil a stačil snížit do konce této čtvrtky na 30:20. V té druhé se zkraje Válečníkům stále dařilo v útoku, a po třech minutách vedli 39:25. Jenže další time-out Hradce jakoby děčínskou ofenzívu zastavil, naopak Sokolové začaly sypat do děčínského koše trojky a během tří minut snížili na 41:38, když se trojkami prezentovali Halada, Stamenkovič i Šoula. O chvíli později to bylo po dalším koši Sedmáka 41:40 a naděje na pohodové vítězství Děčína se rozplynuly. Pak sice domácí díky šestkám Grunta, koši Bradleyho a trojce Žikly odskočili na 48:40, jenže Hradečtí do poločasu snížili na 48:45.

Vstup do druhé půle se povedl lépe hostům, když Halada pěti body v řadě otočil na 48:50, následně pak Sedmák s Lošonským zvýšili na 52:57. Válečníci ale další prohlubování deficitu nedovolili, naopak zabojovali a především díky bodům Osaikhwuwuomwana otočili na 66:62. Sokoli však znovu vyrovnali a až teprve šestky Bradleyho a Pomikálka upravily na 68:66 po třetí desetiminutovce. Poslední periodu zahájila parádní smeč Pomikálka, soupeř ovšem odpověděl trojkami Stamenkoviče se Sedmákem, po koši Peterky to bylo 70:74 a děčínská lavička požádala o oddech. Ten týmu pomohl, protože Osaikhwuwuomwan s Kroutilem vyrovnali na 74:74 a následně Kotásek trojkou a Bradley dvěma body překlopili vedení na domácí stranu – 79:76. V závěru navýšili Šiška s Machem vedení svého týmu na 84:78, jenže Barač košem a Halada dvěma trojkami otočili na 84:86. To už do konce duelu zbývala jen minuta, tu však zvládli lépe Válečníci, kteří nedovolili Hradci skórovat a naopak Šiška trojkou a Bradley košem zařídili tříbodovou výhru – 89:86.

Zápas přinesl napínavou podívanou, která by se divákům líbila. Ti by jistě ve stoje aplaudovali smečím Pomikálka a Osaikhwuwuomwana, důležité trojce Šišky i tříbodové akci Macha v závěru střetnutí. A také by museli uznat střeleckou kvalitu soupeře, který ji potvrzoval celé utkání.

Duel byl velmi vyrovnaný nejen bodově, ale také ve statistikách – ve střelbě za 2 body to bylo 25/39:20/42, za 3 body 9/27:12/26 a v trestných hodech 12/18:10:15. Na doskoku vyhráli Válečníci 38:35, v asistencích byla plichta 17:17, ve ztrátách byl opět mírně lepší Děčín (14:17), který také vyhrál zisky (9:8). V bodech z druhých šancí naopak zvítězili Sokoli (11:13), a tak jediný větší rozdíl byl v bodech laviček, kde domácí porazila tu hradeckou 25:13.

Lídrem Děčína byl rozehrávač Ondřej Šiška, autor 18 bodů, 8 asistencí, 5 doskoků, 4 zisků a jednoho bloku. Za ním pak byli Nathan Bradley (16), Tomáš Pomikálek (15) a Craig Osaikhwuwuomwan, který ke 13 bodům přidal i 12 doskoků. Kroutil zapsal 8 a Žikla s Machem po 7 bodech.

Hradecké opět táhl pivot Sedmák s 23 body, ostrostřelec Halada přidal 22 bodů, stoprocentní Stamenkovič nenápadně nasbíral 12 bodů (za 2 body 2/2, za 3 body 2/2, TH 2/2) a Barač pomohl 10 body, 7 doskoky, 5 asistencemi a 4 zisky.

Trenéři po utkání
Lubomír Peterka, trenér Královští Sokoli: “Máme to, pro co jsme sem jeli. Chtěli jsme buď vítězství nebo hratelný výsledek. Domácí udělali to, co jsme čekali a vlítli na nás. Jsem moc rád, že jsme se z toho vyhrabali, protože to hrozilo debaklem. Nakonec jsme ale mohli i s trochou štěstí vyhrát. Dnes podle mého vyhrál šťastnější tým. Každopádně při odvetě si musíme lépe pohlídat vstup do zápasu a zapracovat na ztrátách. Máme jich sedmnáct, což v takhle důležitém utkání je moc. Takže chválím, že jsme přežili strašidelný začátek a myslím si, že nyní je to padesát na padesát. Je to zcela otevřené. Zápas měl nasazení, energii a kdyby tady byli diváci, jistě by se jim zápas líbil.”
Tomáš Grepl, trenér BK ARMEX Děčín: “Pro nás je každé vítězství super, protože pořád máme na hřišti velmi mladé hráče a zkušenosti jsou k nezaplacení. Hradec je ale velmi zkušený tým, který dokázal potrestat snad všechny naše chyby v obraně a Sedmák, Stamenkovič, Barač, ale hlavně Halada, který má skvělou formu, nám ukázali, že jsou schopni dát koš odkudkoliv. Nám se je podařilo jenom přizastavit, nicméně je to jen poločas a nyní se porveme v Hradci o to, abychom si mohli zahrát čtvrtfinále. Úvod do dnešního duelu byl asi náš nejlepší v celé sezóně, ale také jsme věděli, že zde získaný čtrnáctibodový polštář nic neznamená. Škoda je, že ve druhém poločase, když jsme měli volné střely a něco jsme si vypracovali do zónové obrany, nedokázali jsme to potrestat. Máme ale vítězství, a po výhře se vždy lépe regeneruje. Do odvety jedeme s otevřeným hledím a budeme se čtyřicet minut rvát o postup.”

Hráči po utkání
Peter Sedmák, pivot Královští Sokoli: “Jsem trochu naštvaný, protože to byl náš zápas a myslel jsem si, že to dotáhneme do vítězného konce. V závěru jsme ale dostali nějaké trojky a na závěr pak dvojku, takže jsme prohráli o tři body. Když se ale podívám zpátky na první čtvrtinu, kde jsme prohrávali o deset bodů, nevypadalo to tam s námi dobře. Naštěstí jsme se dali dohromady, nakoplo nás to a začali jsme hrát naší hru. Tohle je tedy slušný výsledek a doma se pokusíme vyhrát o čtyři body. Odveta bude stejný zápas jako dnešní, tedy bitva od začátku do konce. A podle mého vyhraje tým s větším srdcem, které doufám budeme mít větší, než Válečníci.”
Tomáš Pomikálek, křídlo BK ARMEX Děčín: “Začátek byl úplně perfektní a fungovalo nám to v obraně i útoku. Měli jsme relativně otevřené střely a dokázali jsme toho využít. Také jsme ale věděli, že tohle nám nevydrží celých čtyřicet minut, což se potvrdilo, přišla naše chladnější chvíle a soupeř nás dotáhl. Škoda, že v koncovce se to tak tahalo, že nemáme větší náskok. Do odvety plánujeme stejný start jako dnes a doufám, že bude platit slovo rozhodčích, kteří nám dnes řekli, že budou pouštět trochu tvrdší hru. A to je dobře, protože je to play-off a tady končí košíková a začíná tvrdý basketbal. To by nám mohlo vyhovovat, protože čím tvrdší hra, tím lépe pro nás.”

Základní sestavy
Děčín: Šiška, Bradley, Kroutil, Pomikálek, Mach
Sokoli: Stamenkovič, Halada, Barač, Lošonský, Sedmák

BK ARMEX Děčín – Královští Sokoli 89:86
Body Děčína: Šiška 18 (3x 3, 5 doskoků, 8 asistencí), Bradley 16 (1x 3), Pomikálek 15 (2x 3, 7 doskoků), Osaikhwuwuomwan 13 (1x 3, 12 doskoků, 5 získaných faulů), Kroutil 8, Žikla 7 (1x 3), Mach 7, Žikla 3 (1x 3), Kotásek 3 (1), Grunt 2, Boyko 0, Ježek 0.
Body Sokolů: Sedmák 23 (3x 3), Halada 22 (4), Stamenkovič 12 (2x 3, 6 asistencí), Barač 10 (1x 3, 7 doskoků, 5 asistencí, 4 zisky), Peterka 7(1x 3, 7 doskoků), Lošonský 6, Šoula 4 (1x 3), Koloničný 2, Kantůrek 0.
Střelba za 2 body 25/39:20/42, za 3 body 9/27:12/26, TH 12/18:10/15. Doskoky 38:35 (útočné 8:9), asistence 17:17, ztráty 14:17, fauly 16:18.

Čtvrtiny: 30:20, 18:25, 20:21, 21:20

Rozhodčí: Matějek Ivor, Vošahlík Marek, Linhart Tomáš

Komisař: Šikner Roman