Rubriky
Sport Zprávy

V sezóně potřetí se hradecké Sokoly porazit nepodařilo

Dvakrát v této sezóně dokázali Válečníci porazit hradecké Sokoly, potřetí se jim to už nepovedlo a poprvé v historii jim podlehli. Přesto soupeře potrápili a málem jim vyšel další zápasový obrat proti tomuto celku. Děčínští nastupovali k utkání po nedávném návratu z karantény, a aby toho nebylo málo, při cestě k utkání se dostali na dálnici do zácpy po nehodě cisterny a duel se tak odehrál místo v úterý až ve středu, takže náročné cestování jim dalo zabrat. Naopak pozitivní zprávou bylo, že do zápasu mohla již zasáhnout nová posila Děčína, Američan Bradley, která se ukázala v dobrém světle.

První body střetnutí zaznamenal Pomikálek, domácí ale rychle otočili a po pěti minutách a osmi bodech Halady v řadě už vedli dvojciferným rozdílem 16:6. Válečníci ale zabojovali a těsně před první přestávkou snižoval Grunt na 22:15. Bohužel, poslední slovo měla smeč Koloničného, jež upravila na 24:15. Druhou čtvrtku zahájil košem Barač, ale Bradley dvěma body a Žikla trojkou rychle snížili na 26:20. Hradec pak odskočil na 35:22, po oddechovém čase dokázali Válečníci zabrzdit domácí útok a dvě trojky Pomikálka snížily manko na 36:28. Po jedné šestce Boyka to bylo 38:31, ale koncovka první půle byla v režii Sokolů, kteří dali dvě trojky v rychlém sledu a následně Stamenkovič uzavřel na 46:31.

Ani druhý poločas nezačali Válečníci příliš dobře a Hradec během dvou minut získal vedení 56:35! Po time-outu zastupujícího trenéra Landy však hráči Děčína zabrali a Šiška dvěma trojkami a Bradley dvojkou přitáhli svůj tým na 58:43. Následně sice domácí Kantůrek dal trojku, ovšem Válečníci se už dostali do toho správného rytmu, nedovolili soupeři čtyři minuty skórovat a postupně se přibližovali. Po trojce Bradleyho a smeči Pomikálka to bylo 61:52, po koši Žikly 61:56 a když při posledním útoku Děčína dal Vlasák trojku, bylo rázem utkání opět otevřeno – 64:60. Navíc Vlasák jednou šestkou a Bradley košem v úvodu poslední periody rychle umazali další body a Válečníci byli na dostřel – 64:63. Pak se rozhořela na palubovce tuhá bitva, v níž se střelecky trápily oba celky  a další body padly až po třech minutách, kdy Stamenkovič zvýšil na 66:63 a následně Peterka trojkou trochu domácí uklidnil – 69:63. Bohužel, našim se dál střelecky nedařilo, až Žikla čtyři minuty před koncem konečně zlomil toto trápení – 69:65. Jenže zkušení domácí borci Barač se Sedmákem kontrovali čtyřmi body, Válečníci sice opět trochu napjali nervy domácích, když se dotáhli na pět bodů (75:70), jenže Sokolové si už výhru z drápů vyrvat nenechali a Sedmák pečetil na 81:73.

Ve vyrovnaném utkání proměnil Děčín 22 střel za dva body (domácí 23), trojek dal sedm (domácí pět), a tak rozhodující byly trestné hody, kde Sokolové házeli 32 šestek (proměnili jich 20), kdežto Válečníci jen 15 (proměnili osm). Na doskoku nevyužili domácí svoji výškovou převahu a prohráli 40:44, na body z druhých šancí to bylo 8:12. Hradec měl ale více zisků a na body z brejků vyhrál 24:15. Naopak v souboji laviček zvítězili Válečníci 13:35.

Tahounem domácích byl pivot Peter Sedmák, který si připsal 18 bodů, 12 doskoků, 3 bloky, 4 asistence a 7 získaných faulů. Notně mu pak sekundovali Halada s 16 a Barač s 15 body. Peterka dal 10 a Stamenkovič 9 bodů.
V děčínském dresu byl lídrem Tomáš Pomikálek s 18 body a 10 doskoky. Nováček Bradley se uvedl 17 body, 8 doskoky a 8 získanými fauly. Rozehrávač Šiška odehrál takřka 26 minut (Eda Kotásek stále chyběl v sestavě), během kterých zaznamenal 14 bodů a 9 asistencí, ale také 7 ztrát. David Žikla přidal 13 bodů, bohužel nikdo další se již výrazněji neprosadil.

Trenéři po utkání
Lubomír Peterka, trenér Královských sokolů: „Dnešní zápas byl jako přes kopírák s předcházejícími. Měli jsme vysoké vedení a zdálo se, že se bude už jen dohrávat. Ale Děčín to svou bojovností opět dotáhl. Ve druhém poločase jsme si přestali půjčovat balón, hráli jsme prkenně a měli problémy v obraně. Bylo to těžce vybojované vítězství.“
Robert Landa, zastupující trenér BK ARMEX Děčín: „Naplnilo se to, co jsme očekávali, protože Hradec má zkušené družstvo. Bohužel, v prvním poločase nám nefungovala obrana, nešlo nám to jedna na jedna, nešla nám ani týmová obrana. Bez toho nemůžeme vyhrát. Ve druhém poločase se kluci mohli sice přetrhnout a já jim nemohu upřít snahu, ale bez obrany nás Hradec vždy vycvičí. Jeho zkušení hráči si to dnes pohlídali, my jsme naopak nasekali mnoho hrubých chyb.“

Hráči po utkání
Filip Halada, křídlo Královských sokolů: „Dnes nám pomohla naše bojovnost a zkušenost, přesto jsem zklamaný. V prvním poločase hrajeme s úplně jinou energií, efektivitou a rychlostí, než pak ve druhé půli. Tohle se nám na domácí palubovce nemůže stávat. Válečníci jsou známí tím, že bojují až do konce a my dnes můžeme být rádi, že jim tam nepadly některé střely. To bylo štěstí.“
Pavel Grunt, pivot BK ARMEX Děčín: „Nechali jsme si utéct začátek první i druhé čtvrtiny, a pak jsme to museli dohánět. Ve třetí čtvrtině jsme hráli výborně a kdybychom hráli takhle celý zápas, to skóre by vypadalo úplně jinak. Hráli jsme od začátku pomalý basketbal a mysleli jsme si, že se to vyhraje samo. Trvalo nám dlouho, než jsme se dostali do tempa. Včerejší nehoda na dálnici nebyla příjemná, ani deset a půl hodiny strávených v autě, ale tomuhle bych prohru nepřikládal.“

Základní sestavy

Hradec Králové: Stamenkovič, Halada, Barač, Peterka, Sedmák
Děčín: Šiška, Kroutil, Pomikálek, Mach, Grunt

Královští sokoli – BK ARMEX Děčín 81:73
Body Sokolů: Sedmák 18 (12 doskoků, TH 8/8, 3 bloky), Halada 16 (1x 3), Barač 15 (1), Peterka 10 (2), Stamenkovič 9 (7 asistencí), Lošonský 5, Koloničný 5, Kantůrek 3 (1x 3).
Body Děčína: Pomikálek 18 (2x 3, 10 doskoků), Bradley 17 (1x 3, 8 doskoků), Šiška 14 (2x 3, 9 asistencí), Žikla 13 (1x 3), Grunt 6, Vlasák 4 (1), Boyko 1, Bobek 0, Skalička 0, Kroutil 0, Mach 0.
Střelba za 2 body 23/37:22/41, za 3 body 5/26:7/31, TH 20/32:8/15. Doskoky 40:44 (útočné 12:17), asistence 17:18, ztráty 15:17, fauly 19:25.

Čtvrtiny: 24:15, 22:16, 18:29, 17:13

Rozhodčí: Matějek, Linhart, Kovačovič

Komisař: Miroslav Macela

Zdroj: BK Děčín