Rubriky
Kultura Zprávy

Zoo Děčín bilancuje: Covidový rok 2020 nám i tak přinesl stotisíc návštěvníků

Uplynulý rok nebyl jednoduchý pro nikoho a těžké chvíle přinesl i děčínské zoologické zahradě. Propad v návštěvnosti a tržbách, ale vyvážily mnohé chovatelské úspěchy, importy nových druhů zvířat či otevření nových expozic.

Brány zoo zůstaly v důsledku protiepidemiologických vládních opatření třetinu roku zavřené. V porovnání s rokem předchozím tak zahrada přišla o přibližně 32 tisíc návštěvníků. „I tak se nám ale podařilo překonat pomyslnou stotisícovou hranici, kterou si každoročně klademe za cíl, a do zoo stihlo za rok 2020 přijít celkem 101.154 lidí,“ vyčíslila mluvčí zoo Alena Houšková. Finanční ztráty se chvílemi šplhaly až k půl druhému milionu korun. Zoo je ale díky návštěvníkům dokázala zvládnout. Nejenže v době, kdy byla zoo otevřená, chodili do zoo, aby ji podpořili, ale také například na adopcích zvířat se zahradě za loňský rok podařilo vybrat o 260 tisíc korun více než v roce předchozím. Ve velkém návštěvníci nakupovali také v e-shopu, pořizovali si vedle suvenýrů i tzv. Dobrolístky, které slouží nejen jako vstupenka do zoo, ale zahrnují v sobě i příspěvek na pokrytí koronavirových ztrát. „A aniž bychom na začátku roku tušili, co nás čeká, velmi nám pomohlo i drobné zdražení vstupného a parkování, které ztráty dorovnalo,“ doplnila mluvčí.

V rovině chovatelské byl rok 2020 rokem velmi úspěšným. „V uplynulém roce jsme kolekci našich zvířat rozšířili o několik nových druhů. Byl to například rosomák sibiřský, kozorožec dagestánský, vačnatec kusu liščí nebo lvíčci zlatohlaví,“ vyjmenovala mluvčí. K nejúspěšnějším odchovům patřilo mládě takina indického, dařilo se i kozám šrouborohým, kozorožcům kavkazským, kapybarám vodním, lemurům vari červeným nebo kočkám rybářským. Radost přineslo dokončení a otevření komplexu tří nových expozic nazvané „Zvířata z chladných krajů“.

Rok s jednadvacítkou na konci bude pro děčínskou zoologickou zahradu již sedmdesátou druhou návštěvnickou sezónou. A i když ho startuje se zavřenými branami, tak doufá, že bude rokem lepším. Dění v zoo mohou návštěvníci sledovat na webových stránkách www.zoodecin.cz , případně na facebooku.

 

Alena Houšková
Zoologická zahrada Děčín – Pastýřská stěna, příspěvková organizace