Rubriky
Sport Zprávy

BK Armex Děčín vs Sluneta Ústí nad Labem 88 : 87

Ústecká Sluneta se v poslední době naučila vyhrávat na děčínské palubovce, a také tentokrát mělo nakročeno k vítězství. Jenže střelecký koncert rozehrávače Ondřeje Šišky jí sebral vítr z plachet a Válečníci vydřeli těsnou výhru. Derby, byť bez diváků, přineslo další parádní bitvu, plnou hezkých akcí, jiskřivých emocí a infarktovou zápletku na závěr.

Válečníci začali duel třemi neúspěšnými útoky, a tak skóre otevřel hostující Svejcar. Ten se v úvodu vůbec činil, a díky jeho šesti bodů to bylo za tři minuty 4:8. Pak přišel první důležitý okamžik derby, kdy se pod košem Slunety střetli ústecký pivot Rakočevič a děčínský rozehrávač Šiška (situace byla nakonec posouzena jako oboustranný faul), Rakočevič tvrdě spadl na palubovku a s krvavým zraněním v obličeji musel ze zápasu odstoupit. Přes toto oslabení hosté ještě několik minut vedli, ovšem tři minuty před přestávkou Ježek otočil čtyřmi body v řadě na 17:14, rozehrávač Hanes ještě trojkou vyrovnal, domácí se už ale dostali do pohody a i díky trojkám Kroutila s Kotáskem a smeči Pomikálka vyhráli první čtvrtku 27:20. Tu druhou začala trojka Faita, koš Autreyho a jedna šestka Šotnara, takže Ústečané se dotáhli na 27:26. Šiška s Kroutilem pak sice trojkami odrazili jejich další nápor (33:26), po dalších bodových úspěších vedl Děčín 41:33, ale Sluneta se díky trojkám Karlovského a Svejcara dostala na dostřel (41:39), v závěru poločasu pak Pecka košem a trojkou dokonce otočil na 47:48.
Třetí desetiminutovka byla ze strany Válečníků nejméně povedená, tým jakoby vypadl ze své role, nedařilo se v útoku ani obraně, hráči se dopouštěli ztrát a soupeř trestal. Po třech minutách vedlo Ústí 50:57, pak Grunt se Šiškou snížili na 54:57, ale Sluneta postupně navýšila své vedení na 62:73, o což se v poslední vteřině postaral Karlovský bláznivou střelou po útočném doskoku. Tato situace ale jen potvrdila, že Ústí bylo v této době nabuzeno na vítězství a naopak Válečníci klopili hlavy. Naštěstí během poslední přestávky hodili Děčínští chmury za hlavu a znovu se vrhli do boje. Kotásek proměnil dvě trojky, kterým odpověděl na koš Pecky a tříbodovou akci Autreyho. Pak se blýskl smečí Šiška, jenž vzápětí přidal trojku a srazil rozdíl pod deset bodů – 73:82. Dvojciferný rozdíl znovu zařídil Fait, avšak Ježek šestkami snížil na 75:84 a Děčín navíc začal tvrdit muziku v obraně. Po zisku zasmečoval Mach, po ubráněných 24 vteřinách dal koš Šiška a rázem bylo derby otevřenou partií – 79:84. Navíc po útočném doskoku Ježka a faulu Faita ukázal děčínský kapitán pevné nervy a šestkami přitáhl svůj tým na dostřel – 81:84. Pak sice Šotnar trojkou rozradostnil ústeckou lavičku, jenže hned vzápětí si zakřičela i ta děčínská po trojce Šišky – 84:87. A další výbuch radostí přišel vzápětí, protože Šiška si vzal těžkou trojku, kterou proměnil přes Svejcara, který ho navíc fauloval – 88:87. V poslední minutě se už Ústí nedokázalo i kvůli dobré obraně Válečníků bodově prosadit a Děčín si tak připsal první domácí výhru v této sezóně.

Sluneta svého soupeře přestřílela, na celkové procento úspěšnosti to však bylo vyrovnané. Ústí bylo lepší ve dvojkových střelách, Válečníci byli naopak přesnější v trojkách a šestkách. Také vyhráli na doskoku a dali více bodů z brejků. To hosté měli zase více asistencí, lépe skórovali z druhých šancí a měli produktivnější lavičku. Na výhru to však nestačilo.

Hvězdou zápasu byl Ondřej Šiška, který nastřílel 32 bodů, měl 6 doskoků, 5 asistencí, 7 získaných faulů a jeden blok – užitečnost 37. Za ním pak byli Ježek a Kotásek s 12 body, Pomikálek přidal 8 bodů.

V dresu Slunety byl nejlepší Pecka s 18 body, Fait dal 16 bodů, Svejcar přidal 15, Šotnar 11 a Karlovský 10. Nejužitečnějším hráčem byl ale Lamb Autrey.

Trenéři po utkání
Antonín Pištěcký, trenér Slunety Ústí n. L.: „Bylo to rozjeté na výhru, ale v Děčíně už klasicky domácí vsadili v poslední čtvrtině na agresivní obranu, těžké střely a chození za útočným doskokem, což jim nakonec vyšlo. Nám bohužel nestačilo ani třináctibodové vedení, protože jsme sice bodovali, ale také jsme nechali několikrát bodovat Děčín a tím jsme nezatloukli ten pomyslný hřebík do jejich rakve. Navíc domácí měli Ondru Šišku a dnes to nebyl zápas Děčín – Ústí, ale Šiška – Ústí. Nenašli jsme jediného hráče, který by byl schopen Ondru ubránit. Nemám problém s tím, když promění trojku přes natažené paže obránce, ale dnes jsme dělali chyby v obraně a on to měl jako dvojtaktové cvičení. Tím získal sebedůvěru a na konci nás potrestal. Při vší úctě k Děčínu, my máme papírově silnější sestavu a měli jsme zde potvrdit roli favorita. Jenže jsme to nezvládli a selhali jsme. A nemá smysl se vymlouvat na nějakou herní pauzu, na zranění Rakočeviče.“
Tomáš Grepl, trenér BK ARMEX Děčín: „Po utkání jsem byl na hráče v kabině trochu ostřejší, protože náš výkon byl chvílemi vynikající, ale chvílemi byl velmi špatný. A to špatné pramenilo z toho, že nebyli koncentrováni na utkání. Kotásek, Žikla i Kroutil by měli převzít minuty cizinců a nebudu se na ně zlobit, když podají špatný výkon, ale budu se zlobit, když nejsou připraveni na zápas. Tohle akceptovat nebudu. To ať raději odejdou a přijdou jiní. Naopak Šiška, Ježek a Pomikálek odvedli maximum, jsou nejstarší, zkušení a vědí, že hrát se musí do poslední vteřiny. A to si myslím byl dnes důvod toho, že jsme to otočili. A také to, že Ústí to v závěru trochu podcenilo.“

Hráči po utkání
Dalibor Fait, křídlo Slunety Ústí n. L.: „Po třetí čtvrtině to vypadalo, že jsme hodně na koni, že nám bude už jen stačit bránit. Ale pak jsme nebyli schopni zastavit Šišku, což byl hlavní úkol, který jsme si před zápasem dali. Dal třicet dva bodů, z toho spoustu jednoduchých nájezdů, v závěru pak přidal trojky. A to rozhodlo. Nebyli jsme schopni ho zastavit, přitom to bylo jednoduché jeden na jednoho, ale objížděl nás a dával jednoduché koše. Osobně jsem cítil, že jsme dlouho nehráli, ale na druhou stranu jsme měli týden, deset dní na to, dostat se zpět. Ale na tohle se vůbec nemůžeme vymlouvat. V poslední čtvrtině to bylo o bojovnosti, o obraně, nikoliv o útoku.“
Ondřej Šiška, rozehrávač BK ARMEX Děčín: „Nevím, jestli jsem dnes já porazil Ústí, vždy je to týmový výkon. My jsme dnes nehráli tak, jak bychom chtěli, a naše výhra bylo spíše štěstí. Na Ústí bylo znát, že hraje po dlouhé pauze, naopak my už máme zápas v Pardubicích za sebou, takže tohle byl faktor pro nás, ale myslím si, že jsme z toho měli vytěžit víc. Za výhru jsme samozřejmě rádi, ale podobný výkon by nám ve Svitavách určitě nestačil.“

Základní sestavy
Děčín: Šiška, Ježek, Žikla, Pomikálek, Grunt
Ústí: Šotnar, Svejcar, Autrey, Pecka, Rakočevič

BK ARMEX Děčín – Sluneta Ústí nad Labem 88:87
Body Děčína: Šiška 32 (6x 3, 6 doskoků, 5 asistencí, 7 získaných faulů), Ježek 12 (TH 8/8), Kotásek 12 (3x 3), Pomikálek 8 (7 doskoků), Grunt 6, Kroutil 6 (2x 3), Žikla 4 (1), Skalička 3, Mach 3, Vlasák 2, Bobek 0, Boyko 0.
Body Ústí: Pecka 18 (1x 3), Fait 16 (3), Svejcar 15 (3), Šotnar 11 (1x 3, 6 doskoků, 6 asistencí), Karlovský 10 (1x 3), Hanes 7 (1), Autrey 7, Rakočevič 2, David 1, Maděra 0.
Střelba za 2 body 17/32:23/35, za 3 body 12/24:10/29, TH 18/23:11/17. Doskoky 32:27 (útočné 9:9), asistence 11:17, ztráty 15:14, fauly 19:24.

Nejlepší hráč: Ondřej Šiška

Čtvrtiny: 27:20, 20:28, 15:25, 26:14

Rozhodčí: Baloun Jan, Salvetr Rudolf, Pokorný Štěpán

Komisař: Ringsmuth Zdeněk

Zdroj: BK Děčín