Rubriky
Dětem Kultura Zprávy

Zoo Děčín je opět otevřena, ale platí určitá omezení

Česká republika rozvolňuje opatření proti šíření koronavirové infekce a po šesti týdnech se tak opět otevřely brány děčínské zoologické zahrady. První den po otevření ji navštívilo 223 lidí. Během karantény přišla zoo o více než 900 tisíc korun na tržbách, zpřístupnění areálu návštěvníkům proto velmi vítá.

Vstup do zoo ale není bez podmínek, zoo musí dodržet vládní nařízení. Tím nejzásadnějším je, že kdo chce do zoo, ten si musí zakoupit a zaplatit vstupenku on-line v e-shopu, bez možnosti zakoupení na místě. „Vstup do prostor pokladny je přitom umožněn pouze osobě, která se on-line vstupenkami prokazuje, zbytek skupiny prochází branou,“ vysvětlila mluvčí zoo Alena Houšková. Omezen je také počet návštěvníků na jeden den. Do zoo může přijít 150 osob na jeden hektar plochy, což v případě děčínské zoo, která má 6 hektarů, činí 900 návštěvníků na den. Uzavřeny stále zůstávají i vnitřní pavilony, v našem případě Ptačí dům a Expozice Rajské ostrovy.

„Pomocí infografiky vyzýváme návštěvníky k nošení roušek, dodržování odstupů a neshlukování. Věnujeme se zvýšené dezinfekci areálu, hlídáme hromadění osob v místech, kde ho lze očekávat, například u toalet, dětských hřišť, u občerstvení, na relaxační louce, během dne pracovníci zoo otírají lavičky, kliky, krmené automaty a další věci, se kterými přijdou návštěvníci do kontaktu,“ doplnila mluvčí. V provozu je i občerstvení, funguje ale pouze jako výdejní okénko, omezen je počet stolů u venkovního posezení, lavičky mají mezi sebou rozestupy minimálně 4 metry. Komentované krmení zvířat je prozatím pozastaveno a zoo nepořádá ani jiné akce pro veřejnost.

Uzavřené pavilony bude moci zoo zpřístupnit až v poslední vlně rozvolňování, tedy 25. května 2020.

Alena Houšková
Zoologická zahrada Děčín – Pastýřská stěna, příspěvková organizace