Rubriky
Sport Zprávy

Preview před zápasem 1. kola nadstavbové sk. A1 Kooperativa NBL, BK Olomoucko – BK ARMEX Děčín

Třetí duel basketbalistů Děčína v nadstavbové skupině A1 bude vlastně tím prvním v této fázi soutěže. Válečníci si ho odložili kvůli zápasů evropského poháru AAC a nyní ho dohrají.

Jejich soupeřem bude Olomoucko, se kterým sehráli v základní části dva velice vyrovnané souboje. První v Olomoucku vyhráli domácí až prodloužení, druhý v Děčíně přinesl opět veliké drama do posledních vteřin, kde hosté šestkami strhli výhru na svoji stranu.

V obou zápasech chyběl Olomoucku Javonte Douglas, nejlepší hráč loňského ročníku Kooperativa NBL. V první duelu nemohl hrát kvůli zranění kolene, ve druhém nebyl, protože se vůbec nedostavil k odjezdu autobusu a záhadně zmizel bez slova vysvětlení do USA.

Přes tuto ztrátu ale zůstává Olomoucko stále hodně nebezpečným týmem, ve skupině A1 zatím porazilo doma Svitavy 92:69 a vyhrálo na palubovce USK Praha 86:91 (nejlepší střelci Olomoucka: Palyza 27, Váňa 18, Josipovič 15). Mužstvo trenéra Predraga Benáčka nyní vede trojice Lukáš Palyza (druhý nejlepší střelec a třetí nejužitečnější hráč ligy, průměr 19,7 bodů na zápas, užitečnost 22,7), Malik Morgan (pátý nejlepší střelec ligy, průměr 17,4) a Igor Josipovič (průměr 12,5 bodu na zápas). Nebezpeční jsou ale také Radovan Kouřil (10,0) a František Váňa, který se v posledních zápasech rozstřílel k dobrým výkonům. Bohužel, v posledním utkání proti USK si vážně poranil koleno Morgan a sezóna pro něj nejspíš skočila.

V Českém poháru mužů skončila cesta Olomoucka ve čtvrtfinále, kde doma nestačilo na USK Praha 68:89.

Vzájemné zápasy v zákl. části KNBL:
BK Olomoucko – BK ARMEX Děčín 91:87 po prodl.
Palyza 27, Josipovič 22, Morgan 20 – Landa 16, Autrey 15, Carlson 14.
BK ARMEX Děčín – BK Olomoucko 94:98
Autrey 26, Carlson 14, Pomikálek 12, Vukosavljevič 12 – Morgan 36, Palyza 25, Josipovič 14.

NÁZOR BK DĚČÍN
Tomáš Grepl, trenér BK ARMEX Děčín: „Olomoucko má silný tým, spoléhající na skvěle hrajícího Palyzu, Morgana a Kouřila. Chceme odehrát vyrovnané utkání a zlepšit naši nepříznivou bilanci proti sobotnímu soupeři.“
Lukáš Bobek, rozehrávač BK ARMEX Děčín: „V sobotu nás čeká dohrávka prvního kola skupiny A1 proti Olomoucku. Olomoucko zahájilo nadstavbu dvěma výhrami a my se budeme snažit o to, aby nepřidalo třetí. Letos jsme s Olomouckem dvakrát těsně prohráli v koncovce. Důležitá bude týmová obrana a doskok, pokud toto splníme, věřím, že uspějeme.“

Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta