Rubriky
Sport Zprávy

Preview před 1. zápasem semifinále poháru Alpe Adria Cup, BK ARMEX Děčín – Swans Gmunden

Po postupu přes Opavu čeká na basketbalisty Děčína první semifinále poháru Alpe Adria Cupu, a to s rakouským týmem Swans Gmunden. Ten se stal vítězem v základní části domácí ligy s bilancí 15 výher a tří porážek, po rozdělení ligy na část vítězů a část poražených zatím odehrál tři zápasy, ve kterých ale získal jen jedno vítězství a nyní sdíleně vede ligu se shodnou bilancí 16-5 jako Kapfenberg a Klosterneuburg.

Tým Gmundenu s přízviskem Labutě patří k předním celkům rakouské bundesligy, čtyřikrát se stal rakouským šampiónem (naposledy v sezóně 2009/10), v posledních třech sezónách bral bronz a dvě stříbra. Také šestkrát vyhrál rakouský pohár. Děčín se s Gmundenem utkal v rámci předsezónní přípravy, a to 29.9.2017 ve Strakonicích, kdy Válečníci zvítězili 81:76.

Labutě mají zkušenosti již z jiných evropských pohárů, v sezóně 2007/08 si zahráli ULEB Cup, další rok pak EuroChallenge. V letošním ročníku poprvé vstoupily do poháru Alpe Adria Cup, v základní skupině B vyhrály pět ze šesti zápasů (prohrál jen s levickými Patrioty) a postoupily do play-off z 1. příčky. Ve čtvrtfinále pak sice na úvod prohrály s chorvatským Škrljevem 90:76, ale doma zvítězily 101:78 a slaví postup do semifinále. To bude čistě česko-rakouské, protože druhou dvojici tvoří Pardubice a Vídeň.

Mužstvo Gmundenu vede finský trenér Anton Mirolybov, v sestavě jsou převážně rakouští hráči (dle předběžné nominace jsou mezi nimi čtyři reprezentanti), ale nechybí v ní ani dva Američané Javion Ogunyemi a Jordan Loveridge, Švéd Charles Barton a hráč Bosny a Hercegoviny (byť s rakouským pasem), Marko Rakič. Nejlepším střelcem Gmundenu je křídelník Loveridge s průměrem 17,7 bodu na zápas (doskakuje také přes 7 míčů), za ním je rozehrávač Daniel Friedrich (17,1 bodu a 6 asistencí) a Enis Murati (17,0).

NÁZOR BK DĚČÍN

Tomáš Grepl, trenér BK ARMEX Děčín: „Hrajeme s Gmundenem, který patří k nejlepším rakouským týmům. Gmunden spoléhá na kvalitní střelbu z trojkové vzdálenosti, ale zároveň má hráče, kteří jsou velmi dobří ve hře jeden na jednoho. Rakouský tým je zaslouženě v semifinále a právem patří k nejlepším celkům v letošním ročníku Alpe Adria Cupu.“

Ondřej Šiška, rozehrávač BK ARMEX Děčín: „Jedná se o kvalitní tým nejvyšší rakouské ligy, který spoléhá především na základní pětku, jež je dobře útočně laděná. Cílem úspěchu bude pevná obrana a hrát ve vysokém tempu. Motivace zahrát si finále je velká a doufám, že zápas zvládneme a na hostující palubovku si dovezeme co největší náskok.“

Zdroj: Magistrát města Děčín