Rubriky
Sport Zprávy

L. Houser: basketbal není divadelní hra

Válečníci mají za sebou základní část Kooperativa NBL, ve které obsadili 8. místo s bilancí deseti výher a dvanácti porážek. To není příliš lichotivý výsledek, stejně jako vyřazení z Českého poháru mužů již v osmifinále. Ale sezóna přinesla i řadu dobrých okamžiků, a o nich i těch méně povedených jsme hovořili s generálním manažerem BK ARMEX Děčín, Lukášem Houserem.

 

• Co říkáte konečnému výsledku po základní části?
Se situací rozhodně spokojeni nejsme. Chtěli jsme být v tabulce výš a chtěli jsme mít lepší bilanci poměru výher a porážek.

• Čím to, že se sezóna zatím nevede dle představ?
Faktorů je hodně. A jedním z těch hlavních je generační obměna týmu. Svoji kariéru ukončil Jakub Houška, letos má zdravotní problémy Robert Landa a tito hráči byli lídry nejen na hřišti, ale také v kabině. Nahradit je není vůbec jednoduché. Musíme zkrátka znovu vybudovat tým Válečníků. Už bývalý trenér opakovaně žádal vedení klubu o snížení výkonnostních cílů. Současný tým má potenciál, ale je potřeba být i realistou. A když se k tomu přidají zranění a trochu smůly v některých koncovkách zápasů, je výsledkem ta bilance, kterou máme.

• Šlo něco udělat lépe?
Vždy se dá něco udělat lépe. Ať už při skladbě týmu nebo například pár lepších rozhodnutí v koncovkách těch zápasů, které jsme pak těsně prohráli. A někdy bohužel nebyla ta chybná rozhodnutí ani naše, ale rozhodčích. Nejvíc nás asi ovlivnily tři po sobě jdoucí porážky – prohra po boji s Olomouckem v prodloužení, prohra v Ústí střelou v poslední vteřině a prohra doma s USK Praha opět střelou v poslední vteřině v prodloužení. Tohle se hodně odrazilo na psychice týmu, protože hráči jsou pod tlakem od trenéra, ten je zase pod tlakem vedení klubu a vedení klubu je pod tlakem basketbalového prostředí zde v Děčíně. My jsme rádi za zpětnou vazbu, protože chceme být úspěšný klub, ale úspěch v sezóně vám nikdo nikdy nezaručí. Každopádně letošní výsledky nám nejsou jedno, pracujeme na tom a chceme se zlepšovat.

• Zmínil jste i chyby rozhodčích. A minimálně prohra v Ústí nebyla asi jen vaší vinou. Výrazně se pod ní v koncovce podepsali rozhodčí.
V první řadě bych chtěl říct, že práci rozhodčích respektuji a uznávám. Nemají to vůbec jednoduché. My se nechceme na ně vymlouvat, jsou to také lidé a chyby budou dělat. Ovšem jsou chyby a chyby. A já dlouhodobě upozorňuji na to, aby se soustředili především právě na koncovky, kdy jejich chyby bolí nejvíce. My jsme si to v této sezóně vyzkoušeli na vlastní kůži již několikrát, kdy se jednalo o dost zásadní chyby, které mohly ovlivnit výsledek zápasu. Chceme, abychom měli oficiální zpětnou vazbu, ve které zazní ten a ten rozhodčí udělal chybu, a s tímto stanoviskem my pak můžeme pracovat.

• Vy tedy nemáte žádnou zpětnou vazbu od České asociace basketbalových rozhodčích?
Máme takovou napůl a rozhodně ne oficiální. Mě ani tak nejde o nějaké tresty pro rozhodčí, nechci na ně ani vytvářet umělý tlak, ale pojďme si pojmenovat věci pravým jménem. Věřím, že i další kluby by uvítaly, kdyby měly oficiální stanovisko, ve kterém by zaznělo – ano, tohle byla chyba. Chci mít možnost předstoupit před naše sponzory a fanoušky a říct, tady chyboval rozhodčí. Tlak na kluby, když se prohrává, je veliký a pokud je zápas vyrovnaný a v závěru se do něj vloží rozhodčí, měl by být připraven část toho tlaku také nést. Cestu si rozhodčí vybrali sami a je potřeba, abychom byli partnery.

• Řada sportů v poslední době zavádí video. Neplánuje něco takového i basketbal?
Soutěži by to hodně pomohlo a věřím, že i Kooperativa NBL si těmito nástroji v brzké době pomůže. Video je správná věc, basketbal se stejně jako další sporty zrychluje a rozhodčí mají opravdu těžkou řeholi. A tohle by jim mělo při správném posuzování pomoci.

• Když se vrátíme zpět k průběhu sezóny, má se děčínský fanoušek chystat na hubenější léta?
Takhle o tom nepřemýšlím, naopak se snažím vymyslet, jak být co nejúspěšnější. Ale samozřejmě, že se může stát, že přijdou roky bez medailí. Podívejte se třeba na Brno, které vyhrávalo tituly, ale pak zmizelo. Dnes se sice vrátilo do ligy, ale je zatím tam, kde je. Také Opava měla tituly, ale pak nebyla vůbec v soutěži a až dnes opět bojuje o nejvyšší příčky. Prostějov měl ve své době „předplacené“ finále, ale málem zanikl, Nový Jičín nebo Sparta neexistují už vůbec. Snad jen dominance Nymburka je opravdu dlouhodobá. Ale to je ve světě sportu anomálie. Je třeba si zkrátka uvědomit, že nemáme účast ve finále předem danou. Důležité pro mě ale je, že nabízíme fanouškům skvělé zápasy, byť jsme některé prohráli. Byly to boje až do konce a nabídly to, co má sport nabízet – emoce, vzrušení, napětí. A bohužel i zklamání, ale to ke sportu zkrátka patří. Sportovní zápas není divadelní představení, není naplánovaný dopředu a nikdo neví, jak dopadne.

• Jak vnímáte práci nového trenéra Tomáše Grepla?
Tomáš Grepl to má po Pavlu Budínském velmi složité, ale takový je holt úděl trenérů. Po výměně trenérů chvíli trvá, než tým získá svoji novou identitu. Ostatně když jsem přišel do Děčína já, skončil jako trenér Honza Skokan a přestože tým zůstal takřka beze změny, další sezónu jsme hráli o udržení. Takže i tohle chce čas. Pro mě je ale důležitá energie a práce, kterou týmu dává a kterou já každý den vidím.

• Čas potřebují i zranění Pavel Grunt a Robert Landa. Stihnou se vrátit v této sezóně na palubovku?
Věřím, že to stihnou. Oba chtějí a pracují na sobě, ale stále tam jsou věci, které je na hřiště nepustí.

• Bohužel, Válečníci už nejsou ani v Českém poháru mužů, kde hned v osmifinále vypadli s domácím Kolínem.
Tahle porážka nás štve, tam jsme svůj cíl rozhodně nesplnili. Ale je také potřeba říct, že jsme tam hráli bez pěti hráčů, z toho byli čtyři na pozici pivota. Ještě na poslední chvíli jsme řešili zda nastoupí Pomikálek a Carlson, ale nakonec hrát nemohli a na hře týmu se to podepsalo. Nepovedl se nám první poločas, kdy z toho byli hráči trochu přepadlí. Ve druhém poločase si už zvykli na hru bez pivotů a začali pětadvacetibodové manko stahovat, což se jim nakonec málem povedlo. Bohužel to ale nestačilo. Český pohár pro nás byl vždy důležitý, ale i ten je účastí Nymburka odsouzen pouze k boji o druhé místo.

• Naopak se zatím daří v Alpe Adria Cupu, kde Děčín zatím kromě Ústí porazil všechny soupeře.
Tento pohár hrajeme proto, abychom absolvovali kvalitní utkání. Některá taková byla, jiná méně, ale každopádně postup do play-off má svoji váhu. A jako v každé jiné soutěži i zde se chceme dostat co nejdále. Postupem ze základní skupiny jsme splnili první cíl, nyní jsme ve čtvrtfinále a chceme dál. AAC je jediná soutěž kterou hrajeme, kde se dá reálně poprat o trofej.

• Může se tým dostat ze současné situace?
Věřím tomu, že tým má v sobě vnitřní sílu, kterou ukázal v loňském play-off. Bohužel, letos nám chybí dva důležité články – prvním je zraněný Robert Landa, druhým je odchod Kuby Krakoviče. Před sezónou jsme si museli vybrat z nějakých našich možností a nakonec jsme se rozhodli s Kubou smlouvu neprodloužit, i když bychom ho měli v týmu moc rádi. Nemohli jsme si dovolit tak široký kádr. Tyhle dva obranné pilíře nám teď chybí, a to nejen na hřišti, ale svojí energií v kabině a válečnickým přístupem celkově. My ale musíme hrát teď a tady a snad nám i poslední dvě výhry proti Pardubicím a Opavě zvednou hlavy a budeme podávat dobré výkony.

• Co by se stalo, kdyby Děčín musel hrát předkolo play-off?
Žádná katastrofa by to nebyla, i když samozřejmě, že bychom se tomuto raději vyhnuli. Pokud však budeme předkolo hrát, uděláme vše proto, abychom se přes něj dostali. Jako zásadní problém ale vidím to, že pokud bychom šli do play-off z osmého místa, narazili bychom v případě postupu z předkola na Nymburk a tady by naše cesta asi skončila. S ostatními týmy se dá hrát, čtvrtfinále se navíc hraje na čtyři vítězství a tam se může stát cokoli, ale proti Nymburku a jeho současné síle i formě bychom byli bez šance. To teď ale není na pořadu dne, teď se musíme soustředit na naše výkony, hrát dobrý basketbal, bojovat o co nejvíce výher a posouvat se tabulkou vzhůru.

• Je toto reálné?
Je, ale také to bude velmi těžké. My musíme vyhrávat a naši nejbližší soupeři prohrávat. A to nám při vyrovnanosti všech týmů a při kvalitě těch, kteří jsou nad námi nedává právě výhodnou výchozí pozici.

• Jak si stojí klub finančně?
Shánět peníze do sportu je dlouhodobě velmi složité. A Děčín není výjimkou. My s tím bojujeme jako každý. Teď byl zvolen nový výkonný výbor klubu. Přistoupili do něho noví členové, včetně města Děčín a generálního partnera Armex. Změnila se struktura vedení a tyto změny budou doufám i impulsem ke zlepšení finanční situace. Na tom maximálně pracujeme, ale je to těžká práce. V současné době si zkrátka nemůžeme vyskakovat.

• I proto se objevil v Děčíně Maurice Taylor, Američan z prvoligového Liberce?
Tento hráč je u nás nyní v podstatě zadarmo, zkoušíme ho i kvůli zranění Tomáše Pomikálka. A i kdyby zůstal, finančně by nás příliš nezatěžoval. Další posílení kádru si dovolit nemůžeme, musíme hrát s tím, co máme. A budeme doufat, že se nám co nejdříve vrátí zpět naši marodi.

Zdroj: www.bkdecin.cz