Rubriky
Sport Zprávy

Válečníci nedali Sokolům šanci

Tým Hradce přijel k sobotnímu zápasu pouze s osmi hráčů, z těch klíčových však nikdo nechyběl a Děčín musel po vlažném úvodu přidat, aby získal povinné vítězství. To se povedlo a Válečníci slaví přesvědčivou výhru, která se ale zrodila až v poslední čtvrtině.

První body obstaral slovenský pivot hostí Lošonský, domácí Carlson ale čtyřmi body otočil na 4:2. Na koš Stamenkoviče odpověděl Pomikálek dalšími čtyřmi body, ovšem soupeř využíval děčínské nekoncentrovanosti i jeho chyb v obraně (naštěstí ne všechny svoje šance využil), a po trojce Peterky a čtyřech bodech Lošonského vedl 10:11. Pak přišla další ztráta Válečníků, kterou ale hosté nepotrestali, naopak na druhé straně skórovali Landa, po něm trefili trojky Kroutil s Autreym a bylo to 18:13. Jenže hradecký Tresač ukázal přesnou mušku a slepenými trojkami přitáhl svůj tým na 20:19. Sokoli pak měli ještě jednu šanci na útok, kterou ale neproměnili, naopak Autrey trojkou stanovil skóre po první čtvrtce na 23:19. Tu druhou zahájily trojky Carlsona a Tresače, který odpověděl i na dva body Autreyho – 28:24. Pak si sice dvakrát zasmečoval Pomikálek, jenže Děčínu se stále nedařilo udělat nějaký bodový trhák a rozdíl ve skóre zůstal stále pro hosty nadějný. Přesto si naši udržovali vedení, které v závěru půle po šestkách Carlsona narostlo na 41:31, po trojce Autreyho dokonce na 44:33. Hradečtí však do přestávky snížili manko na jednociferné, a to zásluhou čtyř bodů Pekárka – 46:37.

Druhý poločas zahájila tříbodová akce Tresače, naštěstí Pomikálek kontroval čtyřmi body, a na smeč Lošonského odpověděl stejnou mincí – 52:42. Válečníci ve druhé půli zlepšili svoji obranu, dařilo se mu držet tempo hry a intenzitu, což se projevilo v narůstajícím náskoku. Po pěti bodech Carlsona to bylo 57:43, po dalším koši Autreyho 59:43 a hosté si raději vzali oddechový čas. Po něm ale přišla čtvrtá trojka Autreyho a rozdíl začal atakovat dvacetibodovou hranici – 62:43. Ovšem následně přišlo osm bodů soupeře, na které odpověděla jediná šestka Šišky, po dalším ofenzivním výpadu Tresače a Sedmáka to bylo dokonce 65:55, po trestných hodech Pekárka 67:57. A přestože domácí rozehrávači Feštr se Šiškou zvedli náskok na 71:57, Pekárek v posledních vteřinách třetího dějství upravil na 71:59. Poslední perioda ale rozhodla. Vše začala smeč Šišky s faulem, soupeři se přestalo dařit střelecky a naopak Válečníci začali získávat stále jasnější převahu. Po trojce Feštra a koši kapitána Ježka to bylo 79:60, trojka Šišky zvedla rozdíl na 82:62 a když se za tři body trefil také Bobek (už ve druhé čtvrtce zaznamenal své první dva ligové body), Děčín vedl 87:65. Hosté se prosazovali už jen z trestných hodů, a tak kouč domácích dal šanci mladým hráčům. V posledních dvou minutách potvrdili výhru Děčína trojkou Kroutil a Šiška košem, tečku za zápasem pak ze strany Válečníků udělala trojka Macha, což byly rovněž jeho první ligové body za děčínský tým – 98:69. Poslední slovo ovšem patřilo hradeckému Heinzlovi a jeho jedné šestce – 98:70.

Jak už bylo napsáno, Válečníci začali pomaleji, ale postupně se rozehráli k dobrému výkonu a ofenzivně laděný tým Sokolů udrželi na 70 bodech. Pozitivem také bylo, že trenér Tomáš Grepl mohl dát šanci všem hráčům, z nichž se každý bodově prosadil. Děčín byl lepší ve všech střeleckých statistikách (v trojkách dosáhl dokonce na své ligové sezónní maximum), dal více bodů po ztrátách soupeře, ale především se mohl spolehnout na širší a produktivnější rotaci – děčínská lavička dala 46 bodů, zatímco ta hradecká jen 17.

Nejvíce válečnických bodů (18) obstaral opět Autrey, jen kousek zpět zůstal Tomáš Pomikálek, hráč utkání, jenž proměnil 8 z 10 střel za dva body. Pevnou ruku ukázal Carlson, když minul jedinou střelu, 14 bodů pak nastřílel i Šiška. A dařilo se také Feštrovi. Svoji trochou do mlýna ovšem přispěli všichni.

Na straně Sokolů byl nejlepší střelcem Tresač (z 12 trojek ale trefil jen tři), dvojcifernými byli ještě Lošonský (11) a Pekárek (11). Další hráče udržela domácí obrana pod deseti body.

Trenéři po utkání 
Lubomír Peterka, trenér Kingspan Královští Sokoli: „Gratuluji domácím k vítězství. Přijeli jsme v osmi hráčích a asi jsme odvedli, na co jsme měli. Mrzí mě výše prohry, protože na konci třetí čtvrtiny to bylo o dvanáct a jedeme odsud o třicet. Domácí nás předčili v procentech střelby trojek, přeskákali nás. Kdybychom se trefili, drželi bychom se asi déle, ale naše obrana… Nechávali jsme jim volné střely, špatně jsme přistupovali a Děčín střílel fantastickým výkonem padesát osm procent. Pak už i došly síly v této úzké rotaci a Děčín zvítězil zaslouženě.“

Tomáš Grepl, trenér BK ARMEX Děčín: „Věděli jsme, že nás čeká útočně velmi dobrý tým se zkušenými hráči, kteří si to umí podat. Jsou vedení výborným rozehrávačem Stamenkovičem, který má zatím velmi dobrá čísla. Toho jsme chtěli přibrzdit, což se nám částečně povedlo. Do utkání jsme vstoupili nekoncentrovaně, musel jsem si vzít brzy time-out a vytknout hráčům přístup. Hradec je velmi dobrý tým a není dobře ho podcenit,což ukazoval celý zápas. My jsme utekli až v posledních minutách, ten rozdíl neodpovídá kvalitě týmů. Jsem rád, že jsme slušně odpracovali velkou část zápasu v obraně, máme tam stále velké nedostatky. Jsem rád, že jsme zápas zvládli.“

Hráči po utkání
David Pekárek, křídlo Kingspan Královští Sokoli: „Gratuluji k výhře domácím. My jsme se relativně drželi, v prvním poločase to bylo jen o devět, ale nebyli jsme spokojení s výkonem. Především v obraně nejsme schopní komunikovat, rotovat a na konci nám ještě odešly síly. Příští zápas musíme odmakat lépe na obranné polovině a urvat vítězství.“

Lukáš Bobek, rozehrávač BK ARMEX Děčín: „My jsme v úterý odehráli poměrně těžký zápas v chorvatském Osijeku, byla to i dlouhá cesta, což myslím na nás bylo vidět v prvním poločase. Ve druhém jsme se víc rozeběhli a bylo to vidět. Také jsme pak lépe bránili. Měli jsme výborná střelecká procenta – padesát osm procent dvojky a padesát sedm procent trojky.“

Základní sestavy
Děčín: Šiška, Ježek, Kroutil, Pomikálek, Carlson
Hradec Králové: Stamenkovič, Tresač, Peterka, Sedmák, Lošonský

BK ARMEX Děčín – Kingspan Královští sokoli 98:70
Body Děčína: Autrey 18 (4x 3, 4 asistence, 5 doskoků), Pomikálek 16, Carlson 14 (2x 3), Šiška 14 (1x 3, 6 doskoků), Feštr 13 (1x 3), Kroutil 6 (2x 3, 5 asistencí), Bobek 5 (1x 3), Landa 4, Mach 3 (1), Ježek 2, Žikla 2, Skalička 1.
Body Hradce: Tresač 20 (3x 3), Lošonský 11, Pekárek 11 (1x 3, 8 doskoků), Peterka 9 (1x 3), Sedmák 9, Heinzl 6, Stamenkovič 4 (7 asistencí), Jirák 0.
Střelba za 2 body 27/46:21/37, za 3 body 12/21:5/24, TH 8/11:13/25. Doskoky 40:32 (útočné 7:9), asistence 17:20, ztráty 12:14, fauly 23:14.

Nejlepší hráč: Tomáš Pomikálek

Diváků: 670

Čtvrtiny: 23:19, 23:18, 25:22, 27:11

Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta