Rubriky
Sport Zprávy

Válečníci začali pohár AAC vítězstvím

Vstup do nové sezóny se basketbalistům Děčína povedl na jedničku. V prvním kole evropského poháru Alpe Adria Cup porazili rakouský Štýrský Hradec a připsali si tak třetí výhru v řadě nad tímto soupeřem. Utkání začalo s patnáctiminutovým zpožděním způsobeným problémy Grazu na cestě do Děčína, i tak však hosté začali s pouhými pěti hráči a bez trenéra. Během několika málo minut však druhý vůz dorazil a lavička soupeře se zaplnila.

Tou dobou už ale Děčín (bez Pavla Grunta) vedl 6:0 a jeho koncentrovaný vstup do střetnutí nabídl divákům jednu akci hezčí druhé. Po odehraných šesti minutách to bylo již 19:5, po tříbodové akci Šišky dokonce 26:8 a Graz vypadal na ručník. Jeho hráči se ale dokázali vzchopit, v závěru první desetiminutovky potrestali několik domácích chyb a snížili na 26:15. Druhá čtvrtka byla již vyrovnanější a Graz pomalu ukrajoval z manka. Obě týmům se v této fázi  nedařilo proměňovat tutové šance, Rakušané ale byli více přesnější a snížili na 34:27. Jenže další drama odmítl skvělý Pomikálek, který smečoval jeden míč za druhým do koše soupeře, k němu se pak přidali i ostatní dobře dirigováni Šiškou, jenž svůj povedený výkon korunoval trojkou – 45:32. Tečku za prvním poločas udělala další smeč Pomikálka po útočném doskoku a Válečníci si nesli do kabin luxusní náskok 51:34. Naopak na straně Grazu trápily trenéra čtyři fauly Filipa Šepy.
Druhou půli zahájila trojka Autreyho, který spolu s Pomikálkem zařídil vedení 58:34. Autrey zaznamenal v této čtvrtině hned čtyři trojky, hosté ale kontrovali přesnými šestkami po faulech domácích hráčů, přesto se rozdíl ve skóre zvedl na 69:43. V předposlední i poslední periodě dával kouč Děčína, Tomáš Grepl, dost času mladým hráčům, kteří se ho chopili někde lépe, někdy hůře a Grazu se, přes vyfaulování Šepy, podařilo snížit na konečných 79:64.

„Spokojeni jsme, výhra je výhra. Ale musíme si uvědomit, že v této soutěži nejsou důležitá jen vítězství, ale i skóre. Za první poločas dáme padesát bodů, za druhý necelých třicet. Tohle se nám nesmí stávat a musíme bojovat celých čtyřicet minut. Tohle by se nám v lize nemuselo vyplatit a takovým druhým poločasem bychom klidně mohli ztratit celé utkání,“ řekl po utkání nejlepší střelec domácích, Tomáš Pomikálek, který ale našel i pozitiva: „Byl to zkrátka první zápas, víme, že máme ještě slabiny a ladíme to. Také máme v sestavě mladé kluky, kteří byli trochu nervózní, ale oni se potřebují omlátit, vyhrát se a získat zkušenosti. A to se povedlo.“

Děčín rozhodl duel vlastně hned na začátku, kdy získal rozhodující náskok. Jeho útočná hra byla pestrá, několikrát také ukázal svoji sílu v obraně a celkově měl průběh pod kontrolou. Škoda jen nevyužitých šancí, vítězství mohlo být vyšší. Na druhou stranu je fajn, že mladí hráči dostali hodně prostoru a mohli ukázat, co v nich je.
Nejlepším střelcem Válečníků byl Tomáš Pomikálek (18), dvojciferný byli také Autrey i Šiška, který navíc přidal 7 asistencí. Za hosty byl nejlepší Dane Kuiper s 18 body a 9 doskoky. Double-double za 14 bodů a 13 doskoků přidal Matič.

Domácí lépe stříleli z pole, hosté naopak těžili z trestných hodů, kterých proměnili 21 z 25 pokusů. Na doskoku byla bitva vyrovnaná, v asistencích byli lepší domácí, kteří měli také jen 10 ztrát. Své první body v soutěžním utkání zaznamenal devatenáctiletý rozehrávač Lukáš Bobek, své první minuty si odkroutil i Martin Mach, jemuž se po dobrém zisku nepovedla smeč.

Trenéři po utkání 
Ervin Dragsič, trenér UBSC Graz: „Nejprve chci pogratulovat Děčínu, zasloužil si vyhrát. My jsme měli potíže po cestě a dorazili jsme pozdě, takže jsme neměli standardní rozcvičení a protažení. Zápas jsme prohráli v první čtvrtině, ale bojovali jsme až do konce, takže jsem celkově spokojený s naším výkonem v prvním soutěžním utkání sezóny. Děčínu to budeme chtít vrátit, až přijede do Grazu.“
Tomáš Grepl, trenér BK ARMEX Děčín: „Odehráli jsme solidní zápas na to, že to byl náš první soutěžní duel. Samozřejmě máme stále spoustu věcí ke zlepšení, ale jsme rádi za výhru a také za to, že se povedlo rozdělit minuty mezi všech dvanáct hráčů. Především také, že mladí dostali zajímavý prostor na hřišti.“

Základní sestavy
Děčín: Šiška, Ježek, Carlson, Pomikálek, Landa
Graz: Šepa, Car, Kulper, Matič, Posčič

BK ARMEX Děčín – Union Basket Sport Club Graz 79:64 
Body Děčína: Pomikálek 18 (7 doskoků), Autrey 17 (5x 3), Šiška 12 (1x 3, 7 asistencí, 6 doskoků), Carlson 6 (7 doskoků), Ježek 5 (1x 3), Feštr 5 (1), Skalička 4, Landa 4, Žikla 3, Bobek 3 (1), Kroutil 2, Mach 0.
Body Graz: Kuiper 18  (2x 3, 9 doskoků), Matič 14 (13 doskoků), Beard 11, Šepa 9 (1x 3), McCaw 7 (1), Car 5 (1), Rašič 0, Posčič 0 (12 doskoků), Jovitoski.
Střelba za 2 body 22/45:14/37, za 3 body 9/26:5/24, TH 8/14:21/25. Doskoky 43:45 (útočné 14:16), asistence 19:9, ztráty 10:15, fauly 26:19.

Čtvrtiny: 26:15, 25:19, 18:13, 10:17

Zdroj: www.bkdecin.cz