Rubriky
Turisti Zprávy

V národním parku hořelo třikrát během pěti dnů

Krásná Lípa, 10. 7. 2019 – Hned ke třem požárům v rozmezí pěti dnů museli vyjíždět hasiči do Národního parku České Švýcarsko. Příčinou byla zřejmě ve všech případech lidská nedbalost v kombinaci s přetrvávajícím suchým počasím. Všechny požáry se naštěstí podařilo díky všímavosti turistů včas odhalit a následně uhasit.

První požár vypukl ve čtvrtek 4.července v ranních hodinách na okraji lesa nedaleko Vysoké Lípy na ploše cca 24 m2. Druhý menší požár vzplál v neděli 7. července krátce po poledni zřejmě od nedopalku cigarety nedaleko frekventované turistické cesty mezi Mariinou skálou a Vilemíninou stěnou na Jetřichovicku. Největší požár, který zachvátil cca 600 m2 lesního podrostu, pak hasiči likvidovali v pondělí 8. a v úterý 9. července v nepřístupném skalnatém terénu na Suchém vrchu nedaleko Rynartic.

Na hašení se podílely hasičské jednotky z Chřibské, Hřenska a České Kamenice. Správa národního parku tímto děkuje všem osobám, které se na odhalení a likvidaci požárů podíleli. Díky jejich včasnému zásahu se podařilo předejít dalšímu šíření požárů i větším škodám na majetku.

Riziko vzniku požárů je v současné době v Českém Švýcarsku vzhledem k trvajícímu suchému počasí velmi vysoké.

Správa národního parku proto důrazně vyzývá všechny návštěvníky, aby respektovali zákaz kouření a rozdělávání ohňů v lese!!!

Požár na Suchém vrchu – plameny zachvátily cca 600 m2 lesního porostu (foto: Miroslav Svoboda)

Hasební zásah na Suchém vrchu (foto: Miroslav Rohlík)

Zdroj: www.npcs.cz