Rubriky
Zprávy

Spor o vytápění v Děčíně se vyhrocuje, teplárna požaduje 3,5 milionu

Děčínská teplárenská společnost Termo poslala dvě předžalobní výzvy Stavebnímu bytovému družstvu Děčín. V první požaduje náhradu škody za nedodržení memoranda o spolupráci, ve druhé ukončení aktivit družstva poškozujících obchodní zájmy teplárny a odběratelů tepla.

Pokud Stavební bytové družstvo (SBD) Děčín teplárně nevyhoví, budou následovat žaloby.

„Náhradu škody ve výši 3,5 milionu korun požadujeme za porušení memoranda podepsaného v říjnu 2015 s teplárnou, městem Děčínem a SBD, ve kterém se město a SBD zavázaly podporovat rozvoj systému centrálního zásobování teplem a my jsme na oplátku snížili cenu tepla o deset procent pro věrné zákazníky,“ uvedl předseda představenstva teplárny Libor Štěpán.

„SBD nejenže rozvoj systému nepodporuje, ale jen za roky 2016 a 2017 podpořilo a uskutečnilo odpojení 25 domů od systému centrálního vytápění,“ dodal Štěpán.

Podle něj přitom na odpojení od centrálního tepla vydělaly jen firmy, které domovní kotelny dodávají, a lidé za teplo a teplou vodu platí stejně nebo i více. Žádaná náhrada škody podle něj odpovídá zisku, o jaký teplárna přišla kvůli odpojení zmíněných 25 domů za roky 2016 až 2018.

Podle ředitele SBD je cena tepla od Terma příliš vysoká
Bytové družstvo s předžalobní výzvou nesouhlasí a také okamžitě vypovědělo zmíněné memorandum o spolupráci s teplárnou. Zároveň odmítá, že ho porušilo.

„Od roku 2015 doba značně pokročila. V Děčíně již existuje několik desítek bytových domů, které si v minulosti pořídily vlastní domovní kotelny a začaly si teplo vyrábět samy za podstatně nižší ceny. Jejich příkladu se chystá následovat množství dalších domů, protože cena tepla od Terma je příliš vysoká,“ řekl ředitel SBD Jiří Chára.

Podle něj tak Termo Děčín ztratilo na trhu ve městě monopolní postavení. „Místo adekvátní reakce na vývoj trhu s teplem a hledání rozumného a konstruktivního řešení volí jen zastrašování a vyhrožování. Až sníží cenu za teplo, jistě se k nim odpojené domy rády vrátí,“ dodal.

Autor: Andrea Angermannová
Zdroj: https://www.idnes.cz/