České Švýcarsko, 26. 6. 2019 – Během včerejšího dne byl na území Národního parku České Švýcarsko zaznamenán letošní první požár. Objeven byl díky všímavosti turistů krátce po poledni u České silnice nedaleko Zadních Jetřichovic. Příčinou požáru byl blesk, který během noční bouřky z 20. na 21. červen udeřil do smrku. Plameny postupně zachvátily lesní hrabanku, suchý klest a další stromy na ploše cca 900 m2. Požár se podařilo uhasit včera ve večerních hodinách. Na jeho likvidaci se podíleli hasičské sbory z Hřenska, České Kamenice a Chřibské. Správa národního parku tímto děkuje všem hasičským jednotkám a dalším osobám, které se na zdárné likvidaci požáru podíleli.

Zasažená lokalita zůstane ještě několik dní pod kontrolou, neboť v případě tohoto typu požáru hrozí riziko jeho opětovného rozhoření pod hrabankou.

Aktuální suché a horké počasí je obecně z hlediska vzniku požárů velmi rizikové. Správa národního parku proto důrazně apeluje na všechny návštěvníky, aby respektovali zákaz rozdělávání ohňů a zákaz kouření v lesích. Během loňského roku bylo na území národního parku zaznamenáno devět požárů, z nichž u více než poloviny bylo příčinou jejich vzniku právě nezodpovědné chování návštěvníků.

Příčinou požáru byl blesk, který udeřil do stromu (foto Miroslav Rohlík)

Na likvidaci požáru se podíleli hasičské zásahové jednotky z Hřenska, Chřibské a České Kamenice (foto Miroslav Rohlík)

Požářiště zůstává pod kontrolou pro případ opětovného zahoření (foto Miroslav Rohlík)