Rubriky
Sport Zprávy

Válečníci zastavili Tury a vyrovnali stav semifinále na 1:1

Na druhý pokus to už vyšlo! Po včerejší těsné prohře 86:81 se dnes Válečníci radují z vítězství o jedenáct bodů a srovnání stavu semifinálové série na 1:1 na zápasy. Naši neprohráli v úterním utkání ani jednu čtvrtinu a splnili si tak cíl před tímto dvojutkáním, kterým byla minimálně jedna výhra.

První body duelu obstaral děčínský Ježek, domácí ale ihned odpověděli zásluhou Slezáka, poté začal zlobit pivot Aiken, který třikrát zasmečoval do koše Děčína a bylo to 10:7. Jenže Pomikálek trojkou vyrovnal na 10:10, následně domácí Kovář vrátil vedení zpět na stranu Turů, ale to bylo naposledy, co svěřenci trenéra Růžičky vedli. Vzápětí totiž Landa srovnal, Ježek (v první čtvrtce dal 8 bodů) pak překlopil vedení na stranu hostů, což ještě pečetila trojka Autreyho. Tuři sice minutu před první přestávkou vymazali manko díky trojce Slezáka (19:19), jenže Autrey košem a Carlson trojkou vrátili Válečníkům vedení, které mělo po první čtvrtině podobu 21:24.

Skóre druhé desetiminutovky načal svitavský O’Brien, jenže Carlson odpověděl trojkou, poté Landa po útočném doskoku Ježka zaznamenal koš s faulem a bylo to 23:30. Svitavští sice bojovali a dávali body, ale naši vždy včas kontrovali a drželi si mírné vedení. Po trojce Autreyho to bylo 28:35, po jedné šestce Skaličky, který dostal šanci nečekaně brzy, vedli Válečníci 31:36, po koši Kroutila 32:41. Diváci viděli v této fázi dost faulů a ještě jedno vzepětí Turů, jenž se po čtyřech bodech Svobody a trojce Slezáka dotáhli na dostřel – 41:43. Po děčínském time-outu ale Landa dal dva body, Šiška sice následně neproměnil ani jednu šestku, ovšem  Kroutil získal útočný doskok a Autrey zvýšil na 41:47. A po dalším útočném doskoku dal Carlson na 41:49. A to byl signál pro domácí lavičku, jenž si vzala oddechový čas, po němž skončil poločas 45:51.

Válečníci měli v poločase hned tři dvojciferné střelce (Autrey 12, Ježek 10, Carlson 10), naopak domácí jen Slezáka (10), naši také vyrobili méně ztrát, ale především si pohlídali doskok (11:11).

Druhou půli zahájil skvěle nesmlouvavý bojovník Robert Landa, jenž si připsal dva obranné a dva útočné doskoky, ale především zaznamenal šest bodů v řadě a posunul Děčín do dvojciferného vedení 45:57. Svitavy zaznamenaly první body v této části až po třech minutách díky trefě Aikena, na níž ale odpověděl Landa jednou šestkou. Domácí v těchto chvílích chybovali, faulovali a naši po trojce Pomikálka vedli již 50:63 a tento náskok si drželi po dvou bodech Feštra – 55:68. Pak přišla další trojka Pomikálka, ale Tuři se v koncovce této čtvrtky díky trestným hodům, přitáhli na 63:71. Poslední slovo ale patřilo Pomikálkovi – 63:73. Nejlepší domácí hráč O’Brien začal poslední čtvrtinu rychlými dvěma body, Děčín sice minul první tři střely, ale ta čtvrtá skončila trojkou Autreyho – 65:76. Pak se rozhořela na palubovce tuhá bitva, v níž se Svitavští díky trojkám Kováře a Marka dotáhli v polovině této periody na 75:78 a zdálo, že koncovka bude dramatem. Jenže Válečníci neměli pro tento scénář pochopení: Šiška se blýskl trojkou, Autrey přidal dva body, Carlson získal nesportovní faul na Kovářovi a potrestal ho šestkami a následně přidal Šiška další trojku – 75:88. Na děčínskou šňůru 0:10 odpověděli Tuři čtyřmi body v řadě, ale Ježek zastavil další snižování náskoku trojku, technickou chybu Marka potrestal Autrey šestkou a bylo to opět o třináct – 79:92. To už do konce střetnutí zbývaly jen dvě minuty, v nichž Carlson svojí třetí trojkou zvýšil na 81:95, Slezák ale ihned kontroval rovněž trojkou a upravil na konečných 84:95. V posledních vteřinách pak zaplály emoce a Feštr se Slezákem dostali diskvalifikující chybu, ale na výhře Děčína to již nic nezměnilo.

Výhra Děčína byla souhrou kvalitního útoku, dobré obrany a větší energií vydanou na palubovce. Válečníci svého soupeře jasně přestříleli, když vyprodukovali o 16 střel více. Dali více bodů z dvojkové i trojkové střelby a Tury od výraznější prohry zachránily pouze šestky. Těch Svitavští házeli 34, naopak Děčín jen 19 (na fauly to bylo 18:30, v dresu hostů nedohráli Landa, Ježek i Krakovič)! Naši byli také lepší na doskoku, měli 9 zisků oproti dvěma Turů, měli méně ztrát a produktivnější lavičku.

Lídrem děčínského týmu byl opět Lamb Autrey, který nastřílel 23 bodů a měl 9 asistencí. Výborně také zahrál Carlson s 15 body, 9 doskoky a 4 asistencemi, jistě střílel Pomikálek i Landa, který se stal za svůj výkon hráčem utkání. Dvojciferným střelcem byl Ještě Ježek s 13 body, pochvalu ale zaslouží všichni.

Tury táhl O’Brien s 16 body, z nichž polovinu dal z šestek. Pivot Aiken přidal 14 bodů, ale jen tři doskoky, Slezák zaznamenal 13 bodů a 7 asistencí.

Trenéři po utkání
Tomáš Grepl, trenér BK ARMEX Děčín: „Dnešní zápas jsme začali ve stejném duchu jako včera, tedy velmi dobře. Drželi jsme se, chtěli jsme být v zápase a hrát vyrovnaně. V poločase jsme pak vedli o šest bodů, když jsme nastříleli jedenapadesát bodů, což je na naše poměry nadprůměrné. Věděli jsme, že s druhými poločasy máme problém – ztratili jsme takto zápas v Opavě i tady včera – a proto jsem rád, že jsme to dotáhli do vítězného konce. O naší výhře rozhodlo to, že jsme konečně zvládli obranný doskok. Hned se nám hrálo lépe, protože jsme nedovolili soupeři druhé či třetí šance. Také se nám dařila trojková střelba a klukům gratuluji, protože ve výborné atmosféře urvali velmi cenné vítězství.“

Lubomír Růžička, trenér DEKSTONE Tuři Svitavy: „Gratuluji Děčínu k prvnímu bodu. My jsme dnes nehráli vůbec dobře, a to jak na obranné, tak útočné polovině. V obraně byl celý základ dnešní prohry, protože když dostanete doma padesát jedna bodů za poločas, nemůžete pomýšlet na vítězství. Celkem jsme nakonec inkasovali devadesát pět bodů, Děčín střílel spoustu otevřených střel a proměňoval je. V koncovce jsme se dostali na mínus tři, ale udělali jsme několik špatných rozhodnutí a Děčín je trestal. Teď si musíme sednout a vymyslet co a jak dál. Musíme se zlepšit a zvednout sebevědomí mladým hráčům. Nic se ale neděje, svět se nezbořil a myslím si, že série bude ještě dlouhá. Jsem skálopevně přesvědčen, že můžeme hrát venku stejně, jako Děčín dnes tady.“

Hráči po utkání
Robert Landa, pivot BK ARMEX Děčín: „Mám radost z výhry, pro nás je to veliké vítězství. Respektujeme sílu soupeře a těším se na další zápasy. Jsem rád, že se sem ještě vrátíme.“

Jiří Jelínek, pivot DEKSTONE Tuři Svitavy: „Dnes jme se dvakrát dotáhli na rozdíl dvou, tří bodů Děčínu, ale hned vzápětí jsme dostali šňůru osmi a sedmi bodů. Každopádně nevidím důvod ke smutku, protože loni jsme vyhráli v Děčíně dvakrát, letos už také. Série jistě neskončí v pěti zápasech.“

Základní sestavy
Svitavy: Marko, Slezák, Svoboda, Kovář, Aiken
Děčín: Šiška, Ježek, Pomikálek, Landa, Krakovič

DEKSTONE Tuři Svitavy – BK ARMEX Děčín 84:95 
Body Svitav: O’Brien 16 (5 asistencí, 8 získaných faulů, TH 8/12), Aiken 14 (TH 6/8), Slezák 13 (3x 3, 7 asistencí), Marko 9 (3x 3, 6 asistencí), Kovář 7 (1x 3), Jelínek 7 (1), Puršl 6, Číž 5 (1x 3, 6 asistencí), Svoboda 4, Teplý 3.

Body Děčína: Autrey 23 (3x 3, 9 asistencí), Carlson 15 (3x 3, 9 doskoků), Pomikálek 14 (3x 3, 4 zisky), Landa 14, Ježek 13 (1x 3), Šiška 8 (2x 3, 8 asistencí), Krakovič 3, Feštr 2, Kroutil 2, Skalička 1.
Střelba za 2 body 16/23:24/41, za 3 body 9/22:12/20, TH 25/34:11/19. Doskoky 24:29 (útočné 6:11), asistence 28:26, ztráty 17:13, fauly 18:30.

Nejlepší hráč: Robert Landa

Diváků: 1 124

Čtvrtiny: 21:24, 24:27, 18:22, 21:22

Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta