Rubriky
Sport Zprávy

Preview před 13. kolem nadstavbové skupiny A1 Kooperativa NBL, ČEZ Basketball Nymburk – BK ARMEX Děčín

V předposledním kole nadstavbové skupiny A1 čeká na Válečníky soupeř nejtěžší, absolutní vládce českého basketbalu a úřadující patnáctinásobný ligový šampión, který se rovněž výrazně prosazuje na mezinárodní scéně.

Představovat Nymburk by bylo pomyslným nošením dříví do lesa. Každý basketbalový fanoušek zná tento špičkový tým, který je nabitý těmi nejlepšími českými hráči (naposledy posílil jeho řady Petr Šafarčík z Kolína) a doplněný velmi kvalitními cizinci. Svoji dominanci potvrzuje i letos, kdy v lize zatím vyhrál všech 33 zápasů a bez jediné porážky jasně vévodí tabulce. Nymburští mají už za sebou i první úspěch této sezóny, když ve finále Českého poháru mužů deklasovali Opavu 102:38.

Svěřenci trenéra Orena Amiela se také představili v Lize mistrů, kde však ve velmi těžké skupině C získali ze 14 utkání jen čtyři výhry a byli vyřazeni.

Na tuzemské scéně Nymburk opět kraluje, byť některého výhry byly velmi těsné a vydřené. Vždy ale na palubovkách soupeřů – v Opavě vyhrál jen 79:81 a 89:90, ve Svitavách 64:68, v Olomoucku 94:98. Ostatně Děčín sehrál letos s mistrem již tři zápasy, a v každém dokázal svého soupeře trápit. V prvním domácím duelu vedl v poločase 44:43, ve druhém pak dokonce po třech čtvrtinách 70:67. A také klání v Nymburku bylo ze strany Děčína povedené, když dal domácím 88 bodů. Ti však předvedli neuvěřitelnou úspěšnost 73% při střelbě za dva body, celkově měli úspěšnost 66%, což je jejich dosavadní sezónní maximum. A to je jedna ze silných stránek Nymburských – veliké sebevědomí ve vlastní um a nechuť prohrávat. V posledním kole se o tom přesvědčily domácí Pardubice, které sice v poločase vedly 38:37, ale nakonec padly 64:80 (nejlepší střelci Nymburku: Bohačík 21, Hruban 15, Benda 11, Wright 11).

Vzájemné zápasy v základní části KNBL: 
BK ARMEX Děčín – ČEZ Basketball Nymburk 68:93
Autrey 22, Carlson 18, Pomikálek 13 – Peterka 15, Bohačík 14, Benda 12.
ČEZ Basketball Nymburk – BK ARMEX Děčín 106:88
Vyoral 23, Davis 15, Peterka 13, Benda 13 – Autrey 21, Carlson 15, Ježek 10.
Vzájemný zápas v nadstavbové sk. A1:
BK ARMEX Děčín – ČEZ Basketball Nymburk 74:94
Autrey 21, Carlson 17, Šiška 8, Grunt 8 – Hruban 19, Bohačík 19, Benda 11, Peterka 9.

NÁZOR BK DĚČÍN
Jakub Houška, asistent trenéra BK ARMEX Děčín: „Do Nymburka jedeme po sérii pěti výher v řadě a s bojovnou náladou zahrát si proti těm nejlepším u nás v republice. Na utkání se velice těšíme, protože hrát proti takovému týmu je vždy skvělé. Posunuje to dále i naše hráče, a to je důležité. Určitě nebudeme mít v Nymburce co ztratit a můžeme jen překvapit, což je také naším cílem. Sezóna vrcholí a každý zápas nás může herně připravit do play-off, což o tomto duelu platí dvojnásob.“

Klinton Carlson, křídlo BK ARMEX Děčín:
„Jsme na vlně utkání, kdy jsme hráli dobře. Soustředíme se na přístup k zápasům, také abychom hráli společně a tvrdě makali jako tým. Nymburk je skvělý, dosud neporažený tým, tím spíš se musíme soustředit na náš přístup. Doufáme, že dorazí i pár našich fanoušků, na venkovních utkáních nám to vždy dodá ještě větší motivaci a pomáhá hrát lépe.“

Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta