Rubriky
Sport Zprávy

Válečníci porazili vícemistra potřetí v sezóně

Tvrdý boj, hodně energie z obou stran a velmi kvalitní zápas. Takový byl souboj basketbalistů Děčína s loni stříbrnou Opavou, která nakonec neustála děčínskou bojovnost a hlad Válečníků po vítězství. Svěřenci trenéra Pavla Budínského tak vyhráli třetí zápas v řadě, čímž se opět vzdálili příčkám, ze kterých se bude bojovat v předkole play-off.

Naši začali duel velmi sebevědomě, první střela Ježka sice body nepřinesla, ale vzápětí Carlson získal míč a otevřel skóre. Opavský Zbránek ale ihned kontroval největší opavskou zbraní – trojkou, na kterou ovšem odpověděl v posledních zápasech dobře hrající Šiška dvě body. Poté se střelecky prosadil i Autrey a znovu Carlson, takže Děčín vedl po čtyřech minutách 8:3. Zbránek však přidal druhou trojku, jenže Šiška odpověděl rovněž trojkou a zbytek čtvrtiny přinesl podobný obrázek, v němž Válečníci vždy odpověděli na body soupeře a první dějství skončilo i díky slepeným trojkám Pomikálka 21:17. V tom druhém se domácím v úvodu nedařilo střelecky a hosté otočili na 21:23. Avšak následovala děčínská minisérie 6:0, jenž strhla vedení na druhou stranu – 27:23. Pak ale Klečka pěti body a Gniadek trojkou znovu připomněli sílu Opavy, která vedla rázem 27:30, po trojce Šiřiny a jedné šestce Gniadka dokonce 27:34. Další navyšování manka naštěstí odmítl Šiška, Autrey vzápětí trefil trojku, ale soupeř nakonec odcházel do kabin se sedmibodovým vedením – 34:41.

Druhý poločas zahájily dva body Gniadka a Opava vedla 34:43, což nevěštilo nic dobrého. Jenže Válečníci přišli na palubovku řádně nabuzeni, což vzápětí potvrdila trojka Carlsona a smeč Pomikálka, jenž vzápětí přidal dva body a následně trefil trojku – 44:43! Hosté naráželi na pozornou děčínskou obranu, střelecky se nemohli prosadit a naopak Autrey další trojkou donutil trenéra Czudka k oddechovému času – 47:43. Po něm sice Zbránek proměnil oba trestné hody a dal koš, jenže Autrey tyto úspěchy proložil trojkou a poté trefil dva body – 52:47. Vyburcovaní Válečníci pak díky bodům Pomikálka, Krakoviče, Feštra a Autreyho utekli na 59:50, ale pozapomenutý Jurečka trojkou upravil na 59:53. V úvodu poslední periody Bujnoch šestkami snížil na 59:55, ovšem Šiška s Gruntem ihned kontrovali, po dalších bodech Autreyho to bylo 65:56. Jenže Opava není tým, který je radno odepisovat a Gnidaek snížil na 65:59. Slezané neustále bojovali, ovšem Válečníci si rovněž výhru vzít nechtěli, a tak diváci sledovali parádní drama. Landa třemi trestnými hody zvýšil na 68:59, Gniadek však trojkou znovu pozvedl prapor svého týmu, ale Pomikálek vzápětí zasmečoval, na což odpověděl Kouřil další trojkou – 70:65. Následující faul hostů potrestal Kroutil šestkami a další ztrátu Opavy využil Krakovič – 74:65. Už jedenáctou trojku soupeře pak trefil Švandrlík, jenže rozjetí Válečníci  obrat nedovolili a naopak díky třem bodům Landy, který v poslední desetiminutovce předvedl parádní výkon, vyhráli 78:70.

Duel nabídl opravdu pohledný souboj, ve kterém byla klíčovým faktorem děčínská bojovnost a souhra okořeněná výborným doskakováním. V této statistice vyhráli Válečníci 52:34 (na útočné 17:6!), z čehož rezultovalo kromě jiného i 14 bodů z druhých šancí. Naopak Opava dala jen jediný. Naši měli také více asistencí a dali více bodů z brejků. Dařila se jim rovněž střelba za dva body, čímž vykompenzovali 11 opavských trojek a svých devět zahozených šestek.

Lídrem Děčína byli Tomáš Pomikálek a Lamb Autrey, oba zaznamenali po 17 bodech a Lamb navíc přidal 13 doskoků, takže si připsal další double-double. Dvojciferným střelcem byl také rozehrávač Šiška, svým dílem přispěli i Kroutil a Landa, jehož přínos pro tým není možné zachytit statisticky.

Opava měla čtyři dvojciferné střelce – Gniadka, Kouřila, Bujnocha a Zbránka, ale zbytek týmu trochu zaostal.

Trenéři po utkání
Petr Czudek, trenér BK Opava: „V prvé řadě gratulace Pavlovi a jeho týmu. Dnes do toho dali víc energie než my, víc chtěli, proto vyhráli. My jsme zvládli první poločas, hlavně druhou čtvrtinu, kdy se soupeř nemohl trefit zvenku, ale doskočil deset útočných doskoků, a to je moc. Jak jsme měli třetí čtvrtinu dobrou s Pardubicemi, tak jsme ji dnes nezvládli. Přišel kolaps, přestali jsme hrát, soupeř se nadechl a bylo ho plné hřiště. Tam šňůrou 13:0 se překulil přes nás a pak si náskok chytře podržel. My se hledáme, někteří hráči formu nemají. Nemůžu jim upřít snahu, ale Děčín je kvalitní tým a tady je naše snaha málo, je potřeba víc kvality. Pavel dnes vsadil vše na Autreyho, ten mu to vrátil výbornou třetí čtvrtkou, kdy nás společně s Tomášem Pomikálkem zlomili, ostatní se přidali bojovností. My jsme přijeli vyhrát, ale situace je taková, jaká je. Předkolo přesto hrát nechceme.“

Pavel Budínský, trenér BK ARMEX Děčín: „Děkuji za gratulaci. Já bych chtěl pogratulovat svým hráčům, že jsme dnes skutečně vložili hodně energie do celého utkání. Celkově to korespondovalo s tím, co je kdo za tým. Myslím hlavně, co se týká střeleckého talentu. V první půli jsme bojovali v obraně, dřeli jsme, ale máme problém s efektivitou. Trojky dvacet sedm procent a trestné hody padesát tři. To je málo. Ale měli jsme sedmnáct útočných doskoků, přitom jsme věděli, že Opava dává hrubou sílu na doskakování, ale dnes urvala jen šest útočných, což byl podle mě hlavní důvod naší výhry. Vyhráli jsme válku na doskoku. K tomu jsme se ve druhém poločasu uklidnili, kdy nás nastartoval Lamb a Pomikálek. A jakmile jsme šli přes Opavu, nadechli jsme se k euforii a diváci nás hnali dopředu. A ačkoli Opava je týmem, který je schopný během chvíle zvrátit utkání jako Radovan Kouřil dlouhou trojkou nebo Luděk Jurečka při naší nepozornosti, zkontrolovali jsme si to. Jsme moc rádi za výhru, nadstavba je těžká a otevřená, pořád se hraje o hodně. Doufám, že nám tohle pomůže k dalším lepším zápasům. Pokud budeme hrát s takovým nasazením, takovou bojovností a s takovou týmovostí, výhry si zasloužíme.“

Hráči po utkání
Filip Zbránek, křídlo BK Opava: „Hlavní rozdíl mezi námi a Děčínem byl útočný doskok a individualita jménem Lamb Autrey, který rozhodl třetí čtvrtinu a my ho nebyli schopni ubránit.“

Tomáš Pomikálek, křídlo BK ARMEX Děčín: „Já jsem strašně šťastný za dnešní zápas. Vyhráli jsme sice dva zápasy předtím, ale neměli jsme z toho ten pocit, který jsme úplně chtěli. Samozřejmě jsem i rád, že mě se povedlo něco trefit, ale hlavně z týmového výkonu. Dnes na nás bylo vidět, že hodně chceme, chceme bránit, chceme bojovat, chceme útočit, žádný míč pro nás není ztracený. Takhle musíme vydržet hrát pořád. Sice to stojí hodně sil, ale ta výhra za to stojí.“

Základní sestavy
Děčín: Šiška, Ježek, Autrey, Carlson, Landa
Opava: Šiřina, Dragoun, Klečka, Zbránek, Gniadek

BK ARMEX Děčín – BK Opava 78:70  
Body Děčína: Pomikálek 17 (3x 3, 6 doskoků), Autrey 17 (3x 3, 13 doskoků, 4 asistence), Šiška 12 (1x 3), Kroutil 9, Landa 8, Carlson 7 (1), Krakovič 4, Feštr 2, Grunt 2, Ježek 0.
Body Opavy: Gniadek 16 (2x 3), Kouřil 12 (2x 3, 5 získaných míčů), Bujnoch 11 (1x 3), Zbránek 10 (2x 3, 7 doskoků), Šiřina 6 (2x 3), Klečka 6, Švandrlík 5 (1), Jurečka 3 (1), Dragoun 1, Slavík 0.
Střelba za 2 body 22/43:15/37, za 3 body 8/30:11/29, TH 10/19:7/9. Doskoky 52:34 (útočné 17:6), asistence 17:12, ztráty 13:12, fauly 13:20.

Nejlepší hráč: Tomáš Pomikálek

Diváků: 750

Čtvrtiny: 21:17, 13:24, 25:12, 19:17

Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta